LIVE: Hrdý buran a architekt country rapu Yelawolf zboural Roxy

Vydáno 10.03.2020 | autor: Dominik Pavliš

Yelawolf dokázal před lety mistrně prolnout rap a jižanskou country, nyní s tímto koktejlem pozlátka a buranství vyprodal a roztancoval pražskou Roxy. Yelawolf vydal v minulém roce rovnou dvě desky - první již tradičně na Eminemově labelu a druhou pod svým vlastním vydavatelstvím Slumerican Records.

LIVE: Hrdý buran a architekt country rapu Yelawolf zboural Roxy LIVE: Hrdý buran a architekt country rapu Yelawolf zboural Roxy


YELAWOLF
ROXY, PRAHA
9. 3. 2020

Čtyřicetiletý rodák z Alabamy je jedním z konstruktérů country rapu, který během let vyrostl z lokální obskurnosti v mainstream nejhrubšího zrna. Nejúspěšnější písní loňského roku byl singl Old Town Road od rappera Lil Nas X, produkce Yelawolfa je ale na první příčky hitparád příliš tvrdá a nesmlouvavá. Ostatně, v Roxy to chvílemi vypadalo jako na punkovém koncertu.

Yelawolf kolem country vystavěl i vlastní image, nosí klobouky, třásně, kovbojské boty či kožené vesty a zároveň se hrdě hlásí ke svému jižanskému původ. Do Roxy nicméně přijel bez koně i kovbojského outfitu.

Vyprodané Roxy skákalo a křičelo pod taktovkou amerického Yelawolfa

V době, kdy mix jakýchkoliv žánrů už nijak zvlášť nepřekvapí, působí Yelawolf autenticky. Jeho flow (často přirovnávána právě k Eminemovi) lze rozeznat na první dobrou a hlasový projev zároveň skvěle lícuje s osobitým stylem . Připočteme-li energickou komunikaci s publikem a očividné nadšení pro věc, získáme velmi zábavný koktejl, který si plnými doušky užíval celý legendární klub.

Setlist otevřel track TM3 a čítal více než dvacet skladeb. Zajímavé koncertní úpravy se dostalo písni Empty Bottles, v níž rapper potvrdil své verbální kvality doubletime slokou. Píseň Johnny Cash, jehož portrét má v tetování ukrytý pod vlasy, odrapoval a cappella a fanoušky pobláznil energickou Catfish Billy 2 či chytlavou Opie Taylor. Z hitů samozřejmě nesměly chybět Till It's Gone nebo Best Friends, který natočil v roce 2014 s Eminemem.

Yelawolfa s hudbou pracuje instinktivně a bere si z různých žánrů, publikum tal mohlo slyšet poměrně tvrdé rapové skladby s popově zpívanými refrény, akustické balady či nekompromisní rap s chytlavým country beatem – to vše podáváné v kompaktním a soudrženém balení. Skladby naživo fungovaly skvěle a těžko si představit lepší setlist. A zmínili jsme, že má vlastní řadu whiskey? Tak, na zdraví.

text: Dominik Pavliš, foto: Aneta Puteani

Témata: Yelawolf, Johnny Cash, Roxy, country rap

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít