Prázdné kluby #2 | "Kola showbyznysu se nezastavila, jen zpomalila," tvrdí Roxy. Jak to vidí jinde?

Vydáno 17.04.2020 | autor: Ondřej Horák

Jsou to místa všedního setkávání i mimořádných zážitků. Hudební kluby už měsíc zejí prázdnotou, po celé republice odpadly stovky koncertů, ruší se další a nikdo neví, kdy to všechno skončí. Přežijí tuzemské kluby stop stav? Jak jsou na tom oblíbené kluby v Brně, Opavě, Praze a Českých Budějovicích?

Prázdné kluby #2 | Prázdné kluby #2 | "Kola showbyznysu se nezastavila, jen zpomalila," tvrdí Roxy. Jak to vidí jinde?

Provozovatelů klubů po celé České republice jsme se ptali, co dělají v době, kdy jim mimořádná nařízení vlády v souvislosti se šířením koronaviru zakázala fungovat. Jak dlouho můžou zákaz shromažďování vydržet? Čekají nějakou pomoc od státu? A co by jim v této situaci skutečně pomohlo?

Sono Centrum, Brno

za klub odpovídá Adam Pitrocha

V současné době hledáme náhradní termíny pro koncerty, provádíme údržbu klubu, chystáme nový navigační systém a děláme práce, na které nebyl poslední dobou čas. Samozřejmě provoz klubu je kompletně zastaven. Myslím, že v současné době nikdo nedokáže odhadnout, na jak dlouho.

Suzi Quatro potěšila brněnské fanoušky v klubu Sono

Klubu by samozřejmě nejvíce pomohlo nastartování programu nebo alespoň představa, kdy se tak může stát. Je nám jasné, že nikdo neřekne datum, ale chybí nám i informace typu: "když se něco stane, tak otevřeme restaurace, když něco jiného, tak otevřeme kluby do sto lidí" a tak podobně. Myslím, že alespoň tyto plány by už existovat mohly. Stejně tak doufáme, že zákazníci, ale třeba i úřady budou mít pochopení s přesuny koncertů nebo grantových projektů o rok.

Takhle fanoušci sjížděli publikum na koncertě Mirai. Teď se chvíli nepovozí | FOTO: Tomáš Černý

 

Klub ART

a Galerie Obecního domu, Opava

za klub a galerii odpovídá Jan Kunze 

V klubu ART jsme museli zrušit všechny akce od 16. března až do konce června. Dotklo se to koncertů všech možných žánrů, přednášek, projekcí filmů i tančeních parties. Pokud to jde, snažím se akce raději přesunout na podzim, než je úplně zrušit. To samé platí pro galerii. Některé výstavy musely být zrušeny úplně, jiné jsou přesunuty do příštího roku. 

Prázdné kluby #1 | "Jistota žádná, skepsi nepropadáme," zní z Litomyšle. Jak vidí situaci jinde?

Odpískali jsme i většinu velkých akcí jako třeba městský festival Další Břehy nebo festival dokumentárních filmů Jeden svět. Také bylo třeba přesunout termín Opavského majálesu, který budeme nakonec mít až 4. září. 

Aktuálně se tak zabývám především přesunem termínů akcí a výstav. Mám teď home office, ale každý den telefonuji a posílám emaily. V létě moc akcí neděláme, spíš se věnujeme opravám a plánování podzimu. Protože jsme měli na některé větší projekty krajské granty, jednáme i s krajským úřadem. Obávám se, že i když zákaz shromažďování pomine, lidé se moc na hromadné akce nepohrnou. Myslím, že plnohodnotný návrat kulturního dění přijde až v podzimních měsících. Žádnou speciální pomoc neočekáváme. Snažíme se účelně minimalizovat náklady a pozitivně vnímám vznik klubové asociace. Mohla by se hodit nejen v této současné situaci, ale i v budoucnu.

Přednášky, diskuze i koncerty. Takhle to v opavském klubu Art vypadalo před rokem na koncertu Nahum | FOTO: Jana a Jaromír Bezručovi 

 

ROXY / NOD, Praha

za klub odpovídá Jarda Stanko

Dobu, kdy nám byl zásahem státu pozastaven provoz, se snažíme využít prací pro budoucnost. Kola showbyznysu se nezastavila, pouze zpomalila. Je potřeba přesunout ve spolupráci s agenty a managementy umělců dotčené show na jiné termíny a současně pracovat na budoucím programu. Je to práce, kterou můžeme každý dělat z domova.

Doba, po kterou lze výluku ve zdraví přežít bez rozpadu funkčního teamu, je přímo úměrná ochotě k oběti. Všichni se musíme uskromnit a plánovat výdaje s perspektivou půlročního přerušení provozu. Také samozřejmě záleží na vstřícném postoji dodavatelů energií, majitelů nemovitostí a dalších partnerů. Když si všichni budeme pomáhat, bude to pro všechny mnohem snazší v období po výluce.

LIVE: Hrdý buran a architekt country rapu Yelawolf zboural Roxy

Pomoc od státu je zaručena zákonem. I přes prohlášení politiků věřím, že žijeme v právním státě. Do svých úvah o krizové strategii zahrnuji (i když opatrně) i refundaci mandatorních výdajů. To, co by nejvíce pomohlo, jsou jasná stanoviska od politiků, jak budou v budoucnu postupovat. Nejistota v základních otázkách, pravidlech nebo záměrech vlády je nejhorší zprávou pro každého podnikatele v jakémkoli oboru.

 Do liduprázdné Roxy se vrátila vzácná fauna. Osazenstvo klubu se snaží brát situaci s humorem | FOTO: Facebook Roxy Prague

 

K2, České Budějovice

za klub odpovídá Lukáš Michal

V současné době dokončujeme částečnou rekonstrukci klubu, kterou jsme měli již připravenou na letní měsíce. Veškeré akce jsme buď zrušili nebo přesunuli na podzim, zimu 2020 nebo jaro 2021.

Nyní řešíme slevu na nájmu a vytížení našich zaměstnanců. Ztráty klubu se vyčíslují špatně, museli jsme ale odepsat jaro, tedy hlavní sezonu. Jelikož provozuji ještě dvě restaurace, zastavilo se mi to všechno. Podniky se vzájemně finančně doplňují a teď najednou není kde brát. 

Momentálně netuším, zda budeme schopni zprovoznit náš festival Středy před K2, tedy živé koncerty po celé léto u nás před klubem. Festival potřebuje obrovské cashflow, které najednou není, celý finanční plán se zhroutil. Už jsem chtěl akci promovat, zveřejnit program, jenže stát nám dodnes nebyl schopen sdělit, zda nám s tím pomůže, nebo ne.

Půjčky situaci úplně nevyřeší, v klubové kultuře se netočí tolik peněz, aby šly dluhy v rozumné době splatit. A ty údajné státní a bezúročné půjčky? Již máme 14 dní zažádáno a bez reakce. Stát ale musí reagovat hned, stejně jako ze dne na den vydal zákaz. Jen zákaz, místo toho, aby se též aktivně, hned a současně řešila finanční kompenzace pro podnikatele. Je jasné, že zákazy musely přijít, ale nechápu, proč se ruku v ruce neřeší ekonomika. 

Také stále nevíme, jak to bude s letními festivaly, kde máme naplno vytížen náš pojízdný bar K2AirBar. Vývoj v tomto směru samozřejmě předpokládat těžko a situaci rozhodně nezávidím promotérům festivalů s mezinárodními umělci. Vlastně nevím, zda to celé vůbec budeme schopni na podzim s klubovkou rozjet. A pokud ano, finanční ztráta se s námi potáhne několik let.

Lidé možná budou hladoví po kultuře, ale co když se budou stále bát? A co když se pandemie na podzim vrátí a restrikce přijdou znova? To pak položí asi všechny, přijdou insolvence a firmy, které fungovaly několik let a řádně podporovaly českou ekonomiku, bavily a zaměstnávaly mraky lidí, půjdou hezky pěkně do p*dele, protože se na ně stát vy*ere, nebo nenabídne rychlé a adekvátní řešení.

Zakončení loňské série středečních open air koncertů před klubem K2 | Foto: Facebook Klub K2 České Budějovice

Připravil: Ondřej Horák

Témata: kluby, koronavirus, Sono, Roxy, Klub Art, K2

zavřít