ROCK BLOG | Petr Blažek bojuje s Music Managers Forum za živou hudbu

Vydáno 21.07.2020 | autor: redakce

Když už se zdálo, že máme nejhorší vlnu omezujících vládních nařízení za sebou, došlo v Moravskoslezském kraji z minuty na minutu k vydání zákazu konání akcí nad sto osob. To se dotklo především NeFestivalu Colours of Ostrava, který zrovna vstupoval do svého třetího dne. Někteří hudebníci tak opět přišli o další koncert ve svém už tak dost ostrouhaném kalendáři, jenž jim měl zajistit alespoň nějaký výdělek. To zaznamenalo také Music Managers Forum v čele s Petrem Blažkem, které se rozhodlo za živou hudbu bojovat.

ROCK BLOG | Petr Blažek bojuje s Music Managers Forum za živou hudbu ROCK BLOG | Petr Blažek bojuje s Music Managers Forum za živou hudbu

Už několik měsíců je součástí našich životů pandemie koronaviru. Jednou z oblastí, kterou zásadně ovlivnila, je kultura, respektive živý hudební sektor. Ze dne na den se začaly rušit koncerty a festivaly bez toho, aniž bychom věděli, kdy se muzikanti zase vrátí na podia, zvukaři za mix pulty a diváci do kotle.

S kolegy z manažerské asociace Music Managers Forum jsme se rozhodli okamžitě reagovat. A nebyli jsme jediní. Spojili jsme se s ostatními hudebními asociacemi a spolky a rozhodli se postupovat společně, protože problémy a cíle jsme měli všichni stejné - nenechat zemřít živý hudební sektor.

Koronavirus zasahuje: Aktualizovaný přehled zrušených a přeložených koncertů

Naši iniciativu jsme pojmenovali Česká obec hudební, sepsali jsme výzvu Za živou hudbu a začali jednat s jednotlivými politiky a ministerstvy. Nám nejbližší je Ministerstvo kultury, a tak jsme se začali pravidelně setkávat s ministrem Zaorálkem, který má sice s kulturou pramálo zkušeností, ale chtěl se ukázat v dobrém světle, a tak se snažil.

Dokonce už před pandemií si dal za úkol vydat zákon o kultuře, který tady dlouhodobě chybí. Kdyby ho v minulosti někdo sepsal, tak už by existoval takzvaný status umělce, a pak by vláda mohla postupovat jako například v Německu či jiných západních zemích a v řádu několika dnů “zachraňovat” umělce, kteří ze dne na den přišli o práci.

Tento zákon však ještě neexistuje a s kolegy ze všech kulturních sektorů pro ministerstvo připravujeme podklady, aby ho mohlo navrhnout, a následně prosadit. Na počátku jednání se mapoval hudební sektor a dopady vládních opatření na něj. V tom vidím jedno z mála pozitiv, které Covid-19 přinesl, protože o podobnou věc se od Sametové revoluce zatím nikdo nepokusil (nebo se mu to nepovedlo), a tak byl hudební sektor doteď plný solitérů a sólo hráčů a nikdo nevěděl, kolik lidí v něm pracuje.

Další pozitivum vidím ve sjednocení jednotlivých segmentů hudebního sektoru. Do této doby to totiž byla věc nevídaná. Ale teď přišel konečně pořádný důvod, proč spojit síly.

Rock'n'roll i klasická hudba v obýváku: Aktualizovaný přehled koncertů v časech pandemie

Jak už jsem poznamenal, na začátku jsme zmapovali, kolika lidí v hudebním průmyslu se vládní opatření dotkla, a kolik to zhruba znamená v řeči peněz. Poté jsme nicméně zjistili, že ministerstvo kultury moc pravomocí nemá. A peněz už vůbec ne! Peníze, které mělo, dalo na pomoc příspěvkovým organizacím, jako například Národnímu divadlu. A to, co mu zbylo, dalo subjektům, kterým byla v minulosti přidělena dotace. Definovalo to tak, že jsou tyto subjekty nekomerční a ministerstvo kultury je zná. To dle mého názoru nebylo vůbec šťastné rozhodnutí. A přesně to jsem řekl den před tím, než návrh prošel vládou, ministrovi Zaorálkovi.

Nevadí, jedeme dál. Museli jsme tedy Ministerstvu kultury vysvětlit, že existuje i komerční sektor, který odvádí nemalé peníze do rozpočtu této země a zaměstnává desítky tisíc lidí. Buď přímo, nebo jim dává práci v dalších odvětvích, které jsou napojeny na živý hudební sektor, jako jsou třeba stánkaři, sekuriťáci, hoteliéři, dopravci a spousta dalších.

A to byl vlastně i důvod, proč se bavit i s ostatními ministerstvy, protože to už se netýká jen kultury, která stejně svůj maličký rozpočet rychle vyčerpala. Pokračovali jsme tedy dál na Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Ministerstvo financí (MF), Ekonomickou radu vlády (NERV) a další, aby nenechali padnout hudební sektor.

Po zhruba třech měsících pravidelných jednání jsme se dostali do bodu, kdy MPO našlo ve svém rozpočtu jednu miliardu a slíbilo, že pokud vše vláda odsouhlasí, pošle peníze na ministerstvo kultury, které je odešle dál.

Víkend se živou hudbou: Festival Spolu jedním hlasem s Tomášem Klusem či Sebastianem, streamy chystají i Dymytry a Tři sestry

Tohle se stalo zhruba před měsícem, od té doby je však ticho po pěšině. Včera jsem slyšel ministra Zaorálka mluvit v České televizi, kde vysvětloval, že se ještě dolaďují nějaké body a v řádu dnů by měl jít návrh do vlády, která doposud schválila pouze „záměr“. A i pokud návrh odsouhlasí, může si klást takové podmínky, které dokáže jen málokdo splnit. Uvidíme, jestli politici zvolí pomoc místo byrokracie, jako tomu bylo například u prvních půjček Covid.

Naštěstí to nebyla jediná věc, která se nám po měsících jednání s politiky podařila vyjednat. Nežádali jsme jen o kompenzace, protože by to byla pro některé naše spoluobčany jen voda na mlýn. Připravili jsme řadu kroků, které by měly hudebnímu sektoru krátkodobě či dlouhodobě pomoci, protože bez ohledu na druhou vlnu se z toho všichni budeme dlouho vzpamatovávat a dřív než v létě 2021 se nám to určitě nepodaří.

Již je schválené a podepsané snížení DPH na vstupenky. To má za cíl nejen zlevnit vstupenky, ale také umožnit více lidem návštěvu svého oblíbeného koncertu či festivalu.  Pro festivaly jsme vybojovali takzvané vouchery, které nahradí již zakoupenou vstupenku, a bude je možné využít na příštím ročníku v případě, že to daný festival ustojí. Také jsme bojovali o prodloužení takzvané „pětadvacítky“ pro zasažené subjekty, které stále mají omezenou možnost svého podnikání.

To byl trochu horký brambor, který ministryně Schillerová rovnou smetla ze stolu, a nakonec se ho ujalo Ministerstvo pro místní rozvoj, čemuž sice moc nerozumím, ale aspoň někdo. Nicméně od té doby je opět ticho a MMR se s tím údajně seznamuje a připravuje program. Tak snad do té doby nepověsí moc kolegů svou živnost na hřebík.

Víkend se živou hudbou: Kluby ožijí s Muchou nebo Cocotte Minute, David Koller podpoří nemocnici

Připravili jsme i řadu dalších kroků, které jsme odeslali Ministerstvu kultury ke schválení. Zatím však nemám informace o tom, že by vláda něco nového projednávala. I přestože se začala vládou nastavená opatření rozvolňovat, někteří celou situaci neustáli a hudební sektor o ně definitivně přišel. Další si našli přechodně jiné zaměstnání a doufají, že se brzy ke svému původnímu řemeslu vrátí. Nemůže to však trvat příliš dlouho.

Vím o jedné paní houslistce, která pracuje v supermarketu u kasy. A znám i řadu dalších. Pokud jste muzikant, zpěvák, zvukař nebo třeba také manažer, musíte se se svému řemeslu věnovat kontinuálně.

Špatnou zprávou je, že komunikace s ministerstvy, epidemiology a dalšími státními institucemi začala po rozvolňování váznout a ministr Zaorálek se dokonce nechal slyšet, že „už se hraje, tak další pomoc není potřeba”. Doufám, že to byl jen nějaký výkřik do tmy, nebo citát vystřižený z kontextu. Protože tak to rozhodně není.

Kvůli unáhleným výkřikům našich politiků spousta promotérů zrušila svoje akce, řada kolegů začala dělat v jiném oboru a teď by se po nás chtělo, abychom rychle vše zase začali realizovat, jako by se nic nestalo. Každý, kdo má trochu přehled, ví, že festival se připravuje mnoho měsíců a určitě se nedá zorganizovat za týden či za měsíc.

Z nejčerstvější zkušenosti však víme, že se dá zrušit z minuty na minutu, jak ukázala páteční situace v Moravskoslezském kraji, kde krajská hygienická stanice s okamžitou zrušila všechny akce nad 100 lidí. To jsem pocítil na vlastní kůži, protože dvě z mých kapel to odnesly. Noisy Pots měli v sobotu hrát v Ostravě a s kapelou N.O.H.A. (Noise of Human Art) jsme už byli na cestě na ostravský NeFestival Colours of Ostrava. MC Chevy kvůli koncertu přiletěl ráno z Německa a po telefonátu od pořadatele jsme to museli zase otočit.

LIVE: Nefestival bohužel naplnil své jméno. Komorní verze Colours of Ostrava skončila předčasně. Přinášíme reportáž z místa

Přitom ministr Vojtěch o tom dle svých slov věděl už pár dní, protože to s hygieniky plánovali. Sice to hygienici zapomněli probrat s hejtmanem kraje, ale mají pravomoc rozhodnout bez něj, tak proč to probírat a rovnou neudělat?

Napsal jsem o vyjádření ministru Vojtěchovi, hlavnímu epidemiologovi Maďarovi, a také paní hygieničce Moravskoslezského kraje Svrčinové, které je ale stejně všechno jedno, protože jde za chvíli do důchodu. Žádnou odpověď jsem dodnes nedostal a nepočítám, že někdy dostanu, stejně jako řada mých kolegů, kteří se snažili na něco zeptat. V podstatě od doby, kdy se opatření rozvolňují, spousta politiků či jejich podřízených mlčí a nechává vše tichosti vyšumět.

Svoje sliby už veřejně řekli a teď už přece můžeme hrát, tak proč by nám odpovídali nebo řešili kulturu? Od začátku pandemie se snažím chápat všechna opatření, souhlasím s rouškami, souhlasím s tím, že se má chránit zdraví našich spoluobčanů a brát na ně ohled. V okamžiku, kdy se ale nebere ohled na umělce, promotéry, manažery a ostatní podnikatele pracující nejen v kultuře, není to fér. Na státní zvůli nejsem vůbec zvědavý a myslím, že patří o více než třicet let zpět, a ne do dnešní doby!

Páteční rozhodnutí krajské hygienické stanice, mlčení politiků a nekoncepčnost kroků po celou dobu pandemie nás s kolegy z ČOH vedla k tomu, že jsme dnes odeslali otevřený dopis premiérovi České republiky, a také se rozhodli uspořádat demonstraci na podporu hudebnímu sektoru na Staroměstském náměstí v pondělí 27. července v 18.45.

Všichni, kdo posloucháte muziku, chodíte na koncerty a není vám jedno, že u nás hudební sektor pomalu ale jistě umírá, přijďte podpořit svého oblíbeného interpreta, festival nebo klub. Čím více se nás sejde, tím spíš politici pochopí, že je nutné, aby se situaci v hudebním sektoru a v kultuře obecně nadále věnovali, protože tahle krize jen tak nevyšumí. Přitom by kultura měla určovat naší národní identitu tak, jak tomu bylo od nepaměti.

Text: Petr "Kužel" Blažek
Témata: koronavir, NeFestival Colours Of Ostrava, Ministerstvo kultury, Music Managers Forum, Za živou hudbu

zavřít