ROZHOVOR | Pořádání festivalů vždy vyžadovalo velkou odvahu, říká organizátor Colours of Ostrava

Vydáno 19.07.2020 | autor: Ondřej Horák

Mělo jít o pomyslný vrchol NeFestivalu, komorní verze Colours of Ostrava, který letos dostal stejně jako další velké akce stopku. Jenže jen pár hodin před otevřením bran přišlo nařízení hygienické stanice, podle nějž musely zůstat zavřené. S okamžitou platností a podle pořadatelů také s chabým vysvětlením. Jak se organizační tým o zákazu akce dozvěděl? Kolik ho to celé stálo? A jak může takový krok ovlivnit tuzemskou kulturu?

ROZHOVOR | Pořádání festivalů vždy vyžadovalo velkou odvahu, říká organizátor Colours of Ostrava ROZHOVOR | Pořádání festivalů vždy vyžadovalo velkou odvahu, říká organizátor Colours of Ostrava

V pátek 17. července měli v areálu oblasti Dolních Vítkovic vystoupit minus123minut, N.O.H.A., Kapitán Demo a další. Festival byl ale z minuty na minutu zrušen a pořadatelé Colours of Ostrava nyní počítají škody a promýšlí další kroky, nejspíš i právní. Za organizační tým odpovídal Jiří Sedlák.

O rozhodnutí krajské hygienické stanice jste se dozvěděli z vysílání České televize?

Redaktorka České televize nám zavolala a tím, že se něco chystá, do té doby jsme netušili vůbec nic. Následně jsme zalarmovali celý tým a začali prohledávat všechny dostupné zdroje, především web Krajské hygienické stanice. Obvolávali jsme všechny myslitelné instituce a zjišťovali, co se vlastně děje. Nejpřesnější informace jsme nakonec slyšeli až na tiskové konferenci hygienické stanice, kam nás málem ani nepustili.



LIVE: Komorní verze Colours of Ostrava skončila předčasně. Přinášíme reportáž z místa

Proč vám rozhodnutí krajské hygienické stanice přijde nerozumné nebo nesprávné?

Jde především o platnost s okamžikem vyhlášení, doslova z minuty na minutu. Bez jakéhokoliv času na přípravu nebo reakci. Bez jakéhokoliv varování či informování všech, kterých se to týká. A tím nemyslím jen nás, ale například také hejtmana Moravskoslezského kraje či primátora Ostravy. Sám ministr Vojtěch připustil, že to nebylo šťastné.

A co hygienické, respektive zdravotní hledisko?
Z razance takového rozhodnutí by se mohlo zdát, že se v Moravskoslezském kraji rozjíždí masivní vlna koronaviru a situace eskaluje. Jenže z úst ředitelky krajské hygienické stanice zaznělo, že jde pouze o preventivní opatření. Řekla, že jde o ochranu seniorů a čísla nových případů nevybočují. Na tiskové konferenci také řekla, že například v ZOO a na čerstvém vzduchu je bezpečno.

Co z toho plyne pro vaši branži, potažmo pro kulturu v České republice?
Jde o precedent, který ohrožuje přípravu kulturních akcí. Colours of Ostrava připravujeme celý rok, u NeFestivalu to bylo několik měsíců. A najednou je akce bez jakékoliv možnosti odvolání i diskuse zrušena, navíc v jejím průběhu a s argumenty, které stojí na vodě. Ani pořádné zdůvodnění jsme nedostali. Kdo bude chtít v takové nejistotě pořádat kulturní akce? Kdo si koupí vstupenky na koncert nebo festival, který může být lusknutím prstu zakázán? Takový postup ohrožuje živou kulturu jako celek, jako by snad byla až na tom posledním místě.



Koronavirus zasahuje: Aktualizovaný přehled zrušených a přeložených koncertů

V čem by vám pomohlo, pokud by nařízení hygienické stanice platilo až od půlnoci a nikoliv hned? Festival měl přeci pokračovat i v sobotu.
Samozřejmě, část festivalu by byla zrušena tak jako tak, nám by ale velmi pomohlo, pokud by mohl proběhnout páteční festivalový večer. Program měl začít pár hodin po vyhlášení, na cestě již byly kapely, stánkaři a mnozí z diváků. Například frontman kapely N.O.H.A. byl na cestě z Německa od čtyř hodin ráno, do Česka přiletěl speciálně kvůli koncertu. Stánkaři nakoupili suroviny na konkrétní den, prodejce langošů přijel s připraveným těstem a tak by šlo pokračovat.



Situace ohledně koronaviru je na Karvinsku už dlouhodobě vážná, nešlo rozhodnutí hygieniků předvídat?
NeFestival Colours of Ostrava jsme začali připravovat v době, kdy byl povolen počet návštěvníků do tisíce lidí a toho jsme se řídili. Situaci jsme samozřejmě sledovali, nicméně politici i hygienici ve svých posledních prohlášeních nemluvili o tom, že se situace zhoršuje, naopak říkali, že se dokonce uklidňuje. Vždy šlo specificky o Karvinsko a situaci v OKD, v Ostravě do tohoto pátku normálně fungovaly restaurace a lidé jezdili v MHD bez roušek. Vždyť rozhodnutí hygieniků zaskočilo i představitele kraje a města, byl to blesk z čistého nebe.

Zlata Holušová v rozhovoru pro DVTV uvedla, že sčítáte obrovské škody. Můžete být konkrétnější? Jak velkou díru vám rozhodnutí hygieniků do rozpočtu udělalo?

Zatím stále sčítáme, ale odhad je cirka tři miliony korun. Jde především o náklady na pronájem a stavbu areálu, dodavatele, refundace vstupenek, zbytečnou produkci i reklamu, náklady na umělce a další položky.



Kolika lidí se zrušení NeFestivalu dotklo? Jak velký tým na akci pracoval?

Jde přibližně o tři sta padesát lidí, kteří se podíleli na stavbě i realizaci. Jsou to desítky firem, které se zabývají technikou, osvětlením, zvukem, stavbou pódií i stanů, poskytují potřebné vybavení. Pak jsou to stánkaři, úklid, catering, ochranka a produkce, a pak samozřejmě také kapely, hosté fóra Meltingpot a další. Jediné rozhodnutí hygieny z minuty na minutu výrazně ovlivnilo možnost všech těch lidí pracovat a tvořit, znehodnotilo jejich dlouhodobé úsilí. Vlastně nás potkalo něco podobného jako s přesunem Colours of Ostrava, jen v menším měřítku. Festival po celý rok připravují desítky lidí, na místě pak pracuje šest tisíc lidí a přibližně čtyři sta padesát dodavatelů.

Může se předčasné zrušení NeFestivalu podepsat na podobě dalšího ročníku Colours of Ostrava, který jste přesunuli na 14. až 17. července 2021?

Ne, věříme, že ne. Věříme, že Colours of Ostrava 2021 proběhne příští rok stejně jako další festivaly.



Četl jsem názor, že pořádat v dnešní době větší společenské akce je prostě risk, s nímž musí každý pořadatel dnes počítat. Souhlasil byste?

Pořádaní festivalu byl vždy risk, vezměte si třeba jen počasí. Stačí indispozice hlavní hvězdy, kapela nevystoupí a takových faktorů je mnoho. Pořádání festivalů vždy vyžadovalo velkou odvahu. Když jsme museli Colours of Ostrava posunout o rok a najednou se naskytla možnost pořádat akce do tisíce návštěvníků, hned jsme se do toho vrhli. Živá hudba, divadlo, debaty, to vše nám i fanouškům chybělo, měli jsme za sebou několikaměsíční půst. Je to naše vášeň i smysl nejen pracovního života, takže jsme ani na moment neuvažovali o tom, že bychom zůstali pasivní. Věřím, že spousta dalších pořadatelů to má stejně a podle mě je to také vidět. Jsou aktivní, nebojí se a i v těchto omezených podmínkách se snaží pracovat a nerezignovat.


Nevyplatilo by se udělat festival alespoň pro sto lidí, když už jste měli postaveno a kapely byly na místě?
Jenže jak těch sto lidí vybrat? Komu říci ano, a komu říct ne? To je neřešitelný problém, takže jedinou možností bylo zrušit akci úplně a bez kompromisů.



Zlata Holušová v České televizi říkala, že spolu s právníky zvažujete další kroky. Řešili jste to už nějak podrobněji? Co bude dál?
Nyní máme za sebou praktické kroky, které zrušení přineslo - od informování návštěvníků, přes předčasné bourání areálu. Příslušné firmy musely přijet dříve, než bylo domluveno, z minuty na minutu jsme sháněli bedňáky a další. Na analýzu situace a promyšlení dalších kroků máme čas až nyní.

Text: Ondřej Horák, foto: Filip Kůstka
Témata: Colours of Ostrava, NeFestival, minus123minut, N.O.H.A., Kapitán Demo

zavřít