TOP 10 vrcholů Colours of Ostrava: LP, Jamiroquai nebo bizarní Kapitán Demo

Vydáno 25.07.2017 | autor: Hana Bukáčková

Šestnáctý ročník ojedinělé multižánrové přehlídky Colours of Ostrava máme za sebou. Letos festival zaznamenal rekordní návštěvnost, která se pohybovala kolem 45 tisíc lidí. Nabídl programově to nejzajímavější a nejkvalitnější z českých open airů. Velká jména jako Imagine Dragons, Jamiroquai či LP patřila k hlavním tahákům, překvapili ale i méně známí interpreti. Těchto 10 vystoupení se podle naší redaktorky povedlo nejvíc. 

TOP 10 vrcholů Colours of Ostrava: LP, Jamiroquai nebo bizarní Kapitán Demo TOP 10 vrcholů Colours of Ostrava: LP, Jamiroquai nebo bizarní Kapitán Demo


LP

Tak spontánní zpěvačku s nezaměnitelným hlasem jen tak někde nepotkáte. Na letošních Colours ovšem ano - a byla tu hlavní hvězdou. LP do České republiky zavítala po pár měsících od dvou vyprodaných koncertů v Praze. V Ostravě byla neuvěřitelně živelná a pódium jí doslova patřilo. Svojí spontánností a energií strhla všechny. Díky kvalitně poskládanému repertoáru návštěvníci nečekali pouze na proslulou Lost On You, ale bavili se celý set. LP tak potvrdila, že její hitparádový úspěch není náhodou a že s ní musíme do budoucna počítat. 

 

Louis Berry

Nečekanou hvězdou se stal  Louis Berry, floutek z Anglie, který svým řízným rock'n'rollem překvapil. Charismatický chraplák, který byl po LP druhý nejuhrančivější z line-upu, udával tempo koncertu a vůbec se s tím "nemazal". Našláplý set byl plný energie a dokreslovaly ho prvky retra. Potvrdilo se tak, že na Drive stage to nejvíc žije a potkáte tam nejvíc zajímavých objevů. Po tomhle úspěchu předpokládáme, že v našich končinách Louis nebyl naposled. 

LIVE: Colours of Ostrava zahájila na hlavním pódiu ledová princezna Birdy, vrchol dne obstarali Imagine Dragons

Imagine Dragons

První den byl tak našlapaný, že pořadatelé měli problémy s rychlostí odbavování lidí u vstupu. Hlavním tahákem byli Imagine Dragons, nalazeni na vlnu pohody, kterou předávali fanouškům. Do Ostravy přijeli s novou deskou Evolve. Opojné charisma především zásluhou zpěváka a skvělé komunikace s fanoušky šířili během celého setu a svým melodickým indie rockem zajistili, že se jednalo o jedno z nejlepších vystoupení festivalu. Do svého "stadionově velkolepého" setu zařadili i coververze osvědčených hitů jako Song 2 od Blur a Forever Young od Alphaville, čímž zaujali i ty, kteří nepřišli na Colours jako jejich fanoušci. 

Jamiroquai

Jamiroquai, kteří svůj kariérní vrchol zažili již v minulém miléniu, patřil závěr festivalu. Fanoušky neodradil ani prudký a vytrvalý déšť s bouří a na své miláčky si počkali. Patnáct let trvalo než Jay Kay se svojí partou znovu dorazil do České republiky - a málem jsme se ho ani nemuseli dočkat. Měsíc před Colours měl úraz se zády. Do Ostravy ale přijel již zdravý a dobře naladěný. Funky show plná hitů mezi kapkami deště byla tím správným happy endem.

LIVE: Závěrečný den Colours Of Ostrava v rytmu funku s Jamiroquai i elektronických hvězd Justice

Throes + The Shine

Sobotní program otevírali tihle švihlí týpci z Angoly a Portugalska. Kdyby divoženky měly mužskou podobu, určitě by se vtělily do těchto dvou zpěváků. Kapela oděná do pestrých kostýmu nás rozpohybovala do temperamentních rytmů. André Do Poster a Diron Shine namíchali esenci výbušného mixu jižanské horkokrevnosti, kvalitních rytmů, nakažlivé dobré nálady a originálních tanečních kreací.

The Carny Villains

Bláznivým Britům se podařilo dostat na větší stage díky zpožděnému letu kapely Nouvelle Vague, a tak došlo k prohození jejich vystoupení. Na větším pódiu se rozhodně neztratili. Horkokrevní Britové to vzali doslova od podlahy, už od prvních taktů se téměř všichni muzikanti "váleli" se svými nástroji na podlaze. Kombinace elektroswingu, ska, balkánské hudby a punkrocku vám mohla hravě připomínat známější Gogol Bordello, kteří jen o týden dřív vystoupili v Táboře na Mighty Sounds.

St. Paul & The Broken Bonest 

Obtloustlý chlapík, který vtrhl na pódium s barevném obleku, by mohl být skoro dvojníkem Eltona Johna. Jak bylo vidět a především slyšet, sil má na rozdávání. Ne nadarmo si ho na rozehřátí publika vybrali hvězdní Rolling Stones. Kombinace swingu, jazzu a soulu byla vhodnou pro hlasové dispozice zpěváka Paula Janewaye. Zároveň byla mixem pro zklidnění a nastolení oldschoolové pohody. 

Kapitán Demo

Takhle bizarnost na české scéně nemá obdoby. Projekt Jirky Buriana zaslouží respekt. Tolik utahování z raperů se jen tak nevidí. Nadčasovost, vtipnost a kreativita nezná mezí. Úchylné texty vás strhnou svojí absurditou. Na představení Kapitána Dema jsme si museli počkat na závěr festivalu, ale čekání se vyplatilo. Z českých interpretů se určitě jednalo o nejzajímavější koncert festivalu. Na konci setu se k Demovi přidala kapela Zrní, která spontánně tančila na pódiu. 

Colours Of Ostrava počtvrté: Barevný festival zakončili Jamiroquai, Justice a Kapitán Demo

Tata Bojs

Po dvou letech si zopakovali svoji účast "kluci z Hanspaulky". Dokonce jim patřilo i stejné pódium a podobné programové načasování. Kapela sice přijela se svým starším materiálem, ten ovšem upgradovala hlavně vizuálně. Krom lahůdky pro uši jsme tak viděli i zajímavou podívanou, kterou si vzal pod palec bubeník a výtvarník Milan Cais. Mardoša se svými tanečními kreacemi opět nezklamal. Vystoupení Tatáčů sice patří k těm, co nikdy nezklamou, na Colours však byla atmosféra tak strhující, že se opravdu jednalo o unikátní zážitek. 

Zrní

Kladenská kapela do festivalového repertoáru zařadila téměř polovinu písní z nové desky Jiskřící. Za tento poměrně odvážný krok jim patří dík, kvitovaly ho i zástupy nadšených fanoušků. Ungerova banda to umí i přes svoji niternost pořádně rozbalit na větší stage - aby taky ne, s Colours už mají zkušenost. Dva roky nazpátek zde hráli s filharmonií na největší stage - a v hlavním čase. Tentokrát si jako hosta při songu Jabloně pozvali tibetského zpěváka Lotena Namlinga, který s nimi odjel loňské podzimní turné, a dali nám tak ochutnat trochu cizokrajného závanu. 

Teď už se nezbývá jen těšit, co nabídne příští ročník, který proběhne v Dolní oblasti Vítkovice od 18. do 21. července 2018. 

Text: Hana Bukáčková, foto: Lucie Nohlová

Témata: Colours of Ostrava, LP, Imagine Dragons, Jamiroquai, Louis Berry, Zrní, Tata Bojs, Kapitán Demo, St. Paul & The Broken Bonest, The Carny Villains, Throes + The Shine

zavřít