Top 10 hvězd českých letních festivalů: Sting, Linkin Park, Die Antwoord a další

Vydáno 09.04.2017 | autor: Marta Šindlauerová

Patříte mezi ty, kteří se pro účast či neúčast na hudebním festivalu rozhodují podle výčtu headlinerů? Pak si třeba díky našemu přehledu uděláte plán na letošní léto. Vybrali jsme totiž ta nejhvězdnější jména českých festivalů s letopočtem 2017. Jsou mezi nimi například Linkin Park, Sting, Imagine Dragons, Norah Jones nebo Die Antwoord

Top 10 hvězd českých letních festivalů: Sting, Linkin Park, Die Antwoord a další Sting bude hvězdou pražského Metronome festivalu


Sting
- Metronome festival
23. 6., Praha

Pětašedesátiletý muzikant není dle organizátorů Metronome festivalu hvězda z kategorie veteránů, naopak loňská deska 57th & 9th i výkony na aktuálním turné mají být důkazem, že je stále na vrcholu sil. "Vznik této desky akorát podtrhuje fakt, že je Sting jedna z žijících legend tohoto světa, která nám toho v budoucnu ještě hodně předvede. Krásně se zde zároveň promítá i ona často zapomenutelná skutečnost, že hudba jako taková žádné předsudky ani hranice nemá," shrnul loni v recenzi jeho poslední studiovky Filip Pešta.

RECENZE: Sting natočil rockový soundtrack životních příběhů

Kasabian - Metronome festival
24. 6., Praha

Britští Kasabian přijedou na pražské Výstaviště jen pár týdnů po vydání své očekávané nové desky. Je tedy jasné, jaké písně budou v setlistu převažovat. Album For Crying Out Loud napsal a zprodukoval Serge Pizzorno, natáčelo se v Sergery, jeho Leicester studiu a deska nabídne dvanáct nových skladeb, včetně pilotního singlu I'm In Love With A Psycho. "Měli jsme ambici zachránit kytarovou muziku, ať to stojí, co to stojí. Snažili jsme se nahrát velmi pozitivní album, plné naděje a kytar, abychom připomněli lidem, že taková hudba je stále platná," říkají.

Jamiroquai - Colours Of Ostrava
22. 7., Dolní oblast Vítkovice

Colours Of Ostrava letos mimo jiného sází na funk. Přijede totiž britská kapela Jamiroquai. Největší slávu 90. let už má sice za sebou, nicméně v březnu skupině vyšla po sedmi letech nová deska. V pořadí osmá studiovka se jmenuje Automaton a Viktor Mašát o ní v recenzi napsal, že "po rozporuplně přijaté předchozí desce Rock Dust Light Star jde tentokrát o mnohem ucelenější a s vlastním silným příběhem přicházející desku." Snad to tedy bude platit i naživo.

RECENZE: Jamiroquai vás opět chtějí vidět tančit

Imagine Dragons - Colours Of Ostrava
19. - 22. 7., Dolní oblast Vítkovice

Imagine Dragons na letošek slibují své třetí studiové album, datum vydání je ale zatím neznáme. Těžko proto odhadnout, zda vyjde ještě před červencovým vystoupením na Colours Of Ostrava. První singl Believer je ale už nějakou dobu venku a v jeho klipu si boxera zahrál Dolph Lundgren, filmový protivník Rockyho. Kapelu jsme živě viděli loni v Praze. Jan Trávníček tehdy v recenzi poznamenal, že halové prostředí Imagine Dragons zase tolik nesvědčí. Uvidíme, jak jim to tedy půjde venku na festivalovém pódiu.

Norah Jones - Colours Of Ostrava
20. 7., Dolní oblast Vítkovice

A ještě jedna velká hvězda ostravských Colours - uhrančivá zpěvačka Norah Jones. Devítinásobná držitelka Grammy vystoupí v České republice poprvé, když představí i písně z loňského alba Day Breaks. "Sedmatřicetiletá Američanka nahrála nadčasovou desku, která ukázala její aktuální formu v nejlepším světle. Je dobře, že právě v této ére se k nám Norah poprvé koncertně podívá," poznamenal v recenzi Daniel Maršalík. Dodejme, že Colours Of Ostrava má v zásobě i další lákavá jména - Moderat, Justice, LP, Birdy, Michaela Kiwanuku a řadu jiných.

Linkin Park - Aerodrome festival
11. 6., Praha, Letňany

V České republice koncertovali Linkin Park naposledy v létě 2008 v Brně, rok předtím v Praze. Do hlavního města se tak vrátí po deseti letech. Kromě starších hitů představí repertoár z nové desky One More Light, která bude nejspíš u fanoušků vyvolávat rozporuplné reakce. Singly totiž naznačují, že bude výhradně popová. Kapela, jejíž tvorba byla vždy spojována s rockem, tak může některé posluchače ztratit, stejně jako nové oslovit. Aerodrome festival kromě nich přiváží Simple Plan nebo Enter Shikari

vložte odkaz, text nemažte

Die Antwoord - Rock for People
4. 7., Hradec Králové

Jihoafrické Die Antwoord provází pověst nejdivnější a nejúchylnější kapely současnosti, svoji hudbu pojímají jako šokovou terapii a jejich loňské pražské vystoupení patřilo k nejrychleji vyprodaným koncertům roku. Také proto bude tahle dvojice patřit k velkým tahákům Rock for People. "Třešničkou na dortu je samotná flow koncertu, Die Antwoord předvedli asi osmdesátiminutovou plynulou show, která šlapala od začátku až do konce bez přestávek nebo proslovů," komentovala loňskou show ve Žlutých lázních Hedvika Pajerová.

LIVE: Twerk, vystrčený zadek a hutný zvuk: Die Antwoord potěšili Žluté lázně skvělou show!

Evanescence - Rock for People
6. 7., Hradec Králové

Ruku na srdce - Evanescence k nám nepřijíždí v době, kdy by se v jejich případě dalo hovořit o kariérním vrcholu. Parta vedená charismatickou Amy Lee slavila největší úspěch s debutem Fallen z roku 2003, kterého se celosvětově prodalo přes 17 milionů kopií. Naopak poslední deska - už z roku 2011 - byla přijata velmi vlažně. Evropská festivalová šňůra ale dává naději, že se chystají novinky. Třeba tak skupina, která má v Česku věrné fanouškovské jádro, na Rock for People příjemně překvapí.

Lordi - Rock Heart
18. 8., Moravský Krumlov

Finská metalová monstra jsou v Česku vždy vítána. Loni vystoupila kapela na Metalfestu v Plzni na podzim se vrátila odehrát sérii tří českých koncertů. Tentokrát budou Lordi k vidění a festivalu Rock Heart v Moravském Krumlově. Rockeři, kteří se proslavili vítězstvím v Eurovizi s písní Hard Rock Hallelujah, přivezou také aktuální album Monstereophonic. Fanoušci tvrdé muziky se mohou těšit i na další hvězdné kapely jako Amon Amarth nebo Powerwolf - a samozřejmě i českou žánrovou špičku.

Sabaton - Masters Of Rock
13. - 16. 7., Vizovice

Popularita téhle švédské metalové úderky je v Česku momentálně obrovská. Vypovídá o tom jarní, dlouho dopředu vyprodaný koncert v pražské Tipsport aréně, ale i loňské 5. místo frontmana Joakima Brodéna v anketě Český slavík. Za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín předvedou na Masters Of Rock exkluzivní a jediné vystoupení za doprovodu orchestru v celé Evropě v roce 2017. Výběr písní provede Sabaton společně se svým orchestrálním aranžérem Christoferem Johnssonem z kapely Therion, zařazeno bude také několik skladeb, které Sabaton nikdy nehráli naživo.

Témata: festivaly, Linkin Park, Sting, Kasabian, Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, Die Antwoord, Evanescence, Sabaton, Lordi

zavřít