Český sbor, který zpívá se Sabatonem interview: Sabaton tajně zkoušel evropské turné v kulturáku v Plzni!

Vydáno 26.08.2019 | autor: Aleš Harazim

Sbor, který několikrát zpíval s kapelou Sabaton a objevuje se také ve videoklipu Great War, pochází z Čech. Jde o mužskou část Českého akademického sboru z Brna, který vede sbormistr MgA. Michal Vajda. Sabaton doprovodili jak na jejich samostatném koncertě na Slavnostech svobody v Plzni, tak na festivalech Knotfest Meets Hellfest (který organizují Slipknot) a Hellfest ve Francii, dále na Graspop Metal Meeting ve Francii. Tak jsme si popovídali s Petrem Kocmánkem, zpěvákem sboru, aby nám řekl, jak se něco takového poštěstí.

Český sbor, který zpívá se Sabatonem interview: Sabaton tajně zkoušel evropské turné v kulturáku v Plzni! Český sbor, který zpívá se Sabatonem interview: Sabaton tajně zkoušel evropské turné v kulturáku v Plzni!

Jak jste se dostali ke spolupráci s kapelou Sabaton?
Díky našim předchozím projektům a zkušenostem nás oslovila agentura Pragokoncert, která zprostředkovala tuto spolupráci.

Zahráli jste s nimi na více festivalech v Evropě. Neplánuje se ještě další spolupráce?
Nedávno jsme se vrátili z Wakenu, který byl vyvrcholením naší spolupráce. V tuhle chvíli nejsme na ničem konkrétním domluvení. Kluci z kapely ale vypadali, že jsou ze spolupráce upřímně nadšení a naznačili, že do budoucna nic nevylučují.

RECENZE: Sabaton na konci válečného běsnění slaví vítězství

Jak to vlastně probíhá? Kapela vás osloví, někdo přijede na zkoušky? Nebo zkoušíte na dálku?
Písně, které budeme zpívat, vybral Sabaton. Tyto písně se musely nechat přepsat do notového zápisu pro sbor včetně celkových aranží. Jakmile byly k dispozici noty a nahrávky, mohlo dojít k samotnému nácviku. Nejprve sbor nazkoušel potřebné vokály u klavíru, poté následovalo zkoušení společně s kapelou, včetně choreografie a kostýmů. 

Jak dlouho se vlastně na takové vystoupení zkouší? Na podiu jste tak třetinu celého koncertu, ne?
Většina songů se zpívala trojhlasně, nacvičili jsme je individuálně doma a slepili je dohromady asi na čtyřech intenzivních zkouškách. Sabaton na své evropské turné k nové desce zkoušel v nenápadném kulturním domě v Plzni, kde jsme se k nim přidali na poslední 3 dny. Všechna muzika jde do in-ear odposlechu, takže náhodný kolemjdoucí mohl zaslechnout jenom Hannesovy bicí.

Sabaton si přizvali válečný sbor. Koncertem připomněli osvobození Plzně

Nakonec jsme společně nacvičili 12 songů, což vydá tak na 50 minut. Koncert na Knotfestu trval 60 minut, ostatní 90 minut a závěrečný Wacken dokonce celé 2 hodiny. My vždycky napochodujeme během Price of a Mile a na podiu jsme tak celou druhou půlku koncertu. Přídavky dají kluci bez nás a my naběhneme až na závěrečnou To Hell and Back, případně přímo na děkovačku.

Počítám, že vystupování na největších metalových festivalech v Evropě musí být pořádný zážitek.
Fakt velký zážitek byl neplánovaný koncert na Hellfestu, o kterém už se na pár místech psalo. Zpívali jsme se Sabatonem na festivalu Knotfest Meets Hellfest, což byl jednodenní festival organizovaný kapelou Slipknot den před zahájením Hellfestu. Sabaton hrál jako poslední a koncert skončil až po druhé hodině ranní. Měli jsme v plánu vyrazit na hotel a druhý den dopoledne vyrazit na dlouhý přejezd ze západu Francie na Graspop do Belgie. Když jsme byli skoro na odjezdu, zastavil nás baskytarista Pär Sundström. Řekl nám, že headliner Hellfestu Manowar se sbalil a odjel z festivalu a že existuje varianta, že to vezmeme za ně. Dohodli jsme technické věci a plácli jsme si. Ani ne o 20 hodin později jsme znovu stáli na podiu.

Aby těch improvizací na poslední chvíli nebylo málo, Joakim úplně přišel o hlas. Odsípal 3 songy a omluvil se. Naštěstí je kapela plná dobrých muzikantů, takže to kytaristi vzali za něj. Technici běhali po podiu a lepili klukům na odposlechy texty songů. Bylo to bláznivé, ale slyšet Fields of Verdun v podání Tommyho Johanssona byl fakt zážitek. Tommy má totiž svoji powermetalovou kapelu, ve které zpívá, a zpívá skvěle.

VIDEO: Sabaton mávají českými vlajkami. Klip natočili na Slavnostech svobody v Plzni

Vystoupení na Hellfestu se konalo navíc v den letního slunovratu, který se ve Švédsku hodně slaví. Kapela nakoupila v IKEA spoustu knäckebrotů a naložených ryb a vytáhla na podium pár fanoušků, kteří během koncertu hodovali na podiu tradiční švédské speciality. A protože Joakim byl bez hlasu, přisedl za nimi a dělal show aspoň tímhle úsměvným způsobem.



Do O2 Areny v lednu se se Sabatonem nechystáte?
Vypadá to, že spíš ne. Doufáme ale, že si na nás kluci vzpomenou a pošlou nám nějaké volňásky. Někteří z nás se na koncert chystají v každém případě. Ostatně, většina z nás Sabaton naživo viděla až z podia, tak bude fajn na to jednou kouknout i z druhé strany.

Jak se vám líbí hudba Sabatonu? Zpívá se dobře?
Zpívá se podle mě fakt dobře, i když některé pasáže jsou docela vysoko. Ta muzika je sice tvrdá, ale melodie jsou hodně zpěvné, místy skoro až popové.

Masters Of Rock zahájili Sabaton s Filharmonií Bohuslava Martinů nebo Stratovarius

Když jste byli se Sabatonem na několika metalových festivalech, měli jste také volno si to na nich trochu prohlédnout? A jak se vám tam líbilo?
I když náš sbor na sobě tvrdě maká, muzikou se neživíme a všichni buď studujeme nebo pracujeme, takže jsme na cestách netrávili o moc víc času, než bylo nutné. Pár hodin na obhlídku areálu a poslech oblíbených kapel jsme ale vždycky našli. Já jsem si třeba užil koncert Dream Theater na Hellfestu. A vidět konečně naživo KISS byl splněný sen.

Takové spojení českého sboru a světoznámé metalové kapely je určitě skvělá reklama. Nerýsují se už nějaké nabídky od dalších kapel?
V minulosti jsme už zpívali s Manowar nebo s Tarjou Turunen (bývalou zpěvačkou Nightwish). Aktuálně žádnou nabídku na stole nemáme, otevření jsme ale všemu.

Text: Aleš Harazim, foto: Český akademický sbor

Témata: Český akademický sbor, Sabaton, Slipknot, rozhovor, Great War

zavřít