RECENZE: Norah Jones vás s Day Breaks vezme do nejlepšího klubu v New Yorku

Vydáno 06.12.2016 | autor: Daniel Maršalík

Norah Jones, dcera slavného indického hráče na sitár Rabího Shankara, letos na podzim vydala už své šesté studiové album. Novinka Day Breaks má nejblíže k desce Come Away with Me z roku 2002, které se prodalo přes dvacet šest milionů kusů. Norah Jones bude jednou z hvězd Colours Of Ostrava 2017. 

RECENZE: Norah Jones vás s Day Breaks vezme do nejlepšího klubu v New Yorku RECENZE: Norah Jones vás s Day Breaks vezme do nejlepšího klubu v New Yorku


Norah Jones

Day Breaks

Skladby:
Burn, Tragedy, Flipside, It’s A Wonderful Time For Love, And Then There Was You, Don’t Be Denied, Day Breaks, Peace, Once I Had A Laugh, Sleeping Wild, Carry On, Fleurette Africaine (African Flower)

12 trax / 48:17 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Universal Music

Podobnost Day Breaks s Come Away With Me vyplývá především z dominance piána ve většině písní a v atmosféře, jakou obě desky u posluchače navodí. Američanka opět skloubila vokální jazz, který hodně čerpá z popových a rockových písňových postupů. Oproti debutu je ale dál, kompozice jsou složitější, svůj hudební nástroj ovládá zdatněji a i v jejím hlase je slyšet více zkušeností.

Norah Jones se jako autorka podílela na vzniku osmi položek. Jednu skladbu jí napsala Sarah Oda a desku dotvořily tři pečlivě vybrané coververze, díky nimž je album pestřejší. Zajímavé je, že písničky s nejdelší stopáží jsou právě předělávky.

Norah Jones konečně zazpívá v České republice: V červenci dorazí na Colours Of Ostrava

Day Breaks plyne spíš v pomalejším nebo středním tempu. Mírné zrychlení nastane jen v tracku číslo tři Flipside, kde hlavně v rockově načichlém refrénu zpěvačka nechá svůj hlas vyniknout. Hlavní síla Norah Jones ale spočívá v pomalejších, ne však ospalých písničkách, jako je singl Carry On nebo povedená bluesová Tragedy. Při nich má posluchač chuť zapálit oheň v krbu, otevřít láhev dobrého vína a nechat mysl unášet atmosférou.

JAKO V JEDNOM Z NEJLEPŠÍCH KLUBŮ 

Hudební aristokratka se obklopila celou plejádou kvalitních muzikantů, jakými jsou například saxofonista Wayne Shorter, baskytarista John Patitucci nebo bubeník Brian Blade. Společně vytvořili album, jehož zvuk má styl. Při jeho poslechu získáte pocit, že jste v jednom z nejlepších jazzových klubů.

Sedmatřicetiletá Američanka nahrála nadčasovou desku, která ukázala její aktuální formu v nejlepším světle. Je dobře, že právě v této ére se k nám Norah poprvé koncertně podívá. Organizátoři Colours of Ostrava ji nedávno ohlásili jako jednoho z hedalinerů pro následující ročník. Nechme se překvapit, zda areál festivalu s vysokými pecemi bude Norah Jones umět aspoň na chvíli proměnit v potemnělý newyorský jazzclub.

Témata: Norah Jones, jazz, pop, Colours Of Ostrava

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít