ROCK BLOG | Petr Korál: Jaký bude ro©k 2021?

Vydáno 28.03.2021 | autor: Petr Korál

Nejsem prognostik, nikdy jsem nepracoval v Prognostickém ústavu a upřímně řečeno si o většině jeho někdejších zaměstnanců, kteří pak na dalších třicet let infiltrovali českou politiku, myslím svoje. Přesto učiním něco jako pokus o prognózu týkající se momentálně téměř neexistujícího hudebního života v tomto státě pro nejbližší měsíce.

ROCK BLOG | Petr Korál: Jaký bude ro©k 2021? ROCK BLOG | Petr Korál: Jaký bude ro©k 2021?

Jde opravdu jen o můj čiročirý soukromý odhad, nemám žádné „utajené informace“ – čerpám jen z toho, jak sám znám situaci na scéně a co se dozvídám od různých muzikantů a pořadatelů. Pro mě samotného bude zajímavé, až se někdy na podzim ukáže, zda jsem byl téměř geniální Sibyla, nebo naopak úplný trouba. Rovnou předznamenávám, že jsem poměrně velký skeptik.

TÉMA: Hudební scéna je na prahu tragédie, poslední ať zhasne. Jak funguje pomoc kultuře v zahraničí?

Ač se mi to může sebevíc nelíbit (a že se mi to zatraceně hodně nelíbí, na to vemte jed!), bojím se, že až do začátku prázdnin se nějaká koncertní činnost příliš nerozjede, pokud vůbec. Streamy nepočítám. Vakcinace jde příliš pomalu (a hlavně se zatím v podstatě vůbec netýká a ještě dlouho nebude týkat lidí, kteří tvoří hlavní část návštěvníků koncertů, tedy pokud zrovna nepatří mezi zdravotníky, učitele a další vyvolené) a bohužel stejně tak pomalu klesají čísla nakažených, nemocných a hospitalizovaných. Dokud všechna ta čísla neklesnou aspoň na třetinu současného stavu, nelze počítat téměř s žádnou živou kulturou. Což je bohužel základní stavební kámen mého neradostného očekávání.

Situace se – snad! – začne nějak pozitivně měnit v průběhu léta. Věřím tomu, že by to mohlo být nějak podobné jako vloni, tedy že nějaké menší koncerty a festivaly proběhnou. Prostě akce do nějakých 500, maximálně 1000 lidí. Ovšem podmínkou účasti bude zaručeně nějaký covid pass nebo čerstvý negativní test na covid-19, o tom vůbec nepochybuji (a nejen tam, ale třeba i v hospodách a jinde, už se na to duševně připravujte). Ani letos se podle mě neuskuteční žádný velký festival pro tisíce lidí, i když mě to hodně bolí – a ty pořadatele ještě tisíckrát víc. Totéž platí pro samostatné velké halové či open air koncerty nejen zahraničních hvězd.

Kluby se podle mého – snad! – opět rozjedou až na podzim. Otázkou samozřejmě je, kolik z nich už to v té době bude mít za sebou nebo k tomu bude neomylně směřovat. A samotné kapely? Mám pocit, že u nich je ta trvanlivost možná největší a přežijou to až na výjimky – snad! – všechny nebo skoro všechny. Ale na podzim pomyslně vstoupí do hodně jiné řeky: řada lidí, co dřív pravidelně chodili na koncerty, už možná nebude mít tolik finančních prostředků, aby tento svůj koníček nadále praktikovala v podobné míře jako tomu bylo dřív.

PŘEHLED: Zrušené a odložené koncerty 2021

Do aspoň částečně obdobné situace, jaká tu byla naposledy v roce 2019, se nejspíš – snad! – dostaneme opět až v roce 2022. Vzhledem k předpokládanému masivnímu ekonomickému propadu České republiky i mnoha jednotlivých domácností to však nebude úplně jednoduchý návrat a moc nevěřím tomu, že tu velké agentury budou schopny pořádat stejné množství koncertů jako před pandemií.

Kéž bych byl ve většině toho, co jsem napsal, falešným prorokem!

Text: Petr Korál, foto: Radim Hromádko
Témata: koncerty, 2022, covid-19, koronavir, festival

zavřít