Na co se těšit v září: Ozzy Osbourne vydává album a Pokáče a Mirai čekají životní koncerty

Vydáno 23.08.2022 | autor: Barbora Kubalová

Přestože prázdniny končí, ani v září se rozhodně nebudeme nudit, alespoň co se hudebních akcí týče. V Ostravě se připravuje první ročník alternativního festivalu Festles, do Prahy dorazí LP, Machine Gun Kelly nebo třeba Parkway Drive. O2 arena bude tento měsíc okupována českými interprety. Své životní koncerty v ní odehrají Mirai a Pokáč. Ozzy Osbourne pak vydá nové album.

Na co se těšit v září: Ozzy Osbourne vydává album a Pokáče a Mirai čekají životní koncerty Na co se těšit v září: Ozzy Osbourne vydává album a Pokáče a Mirai čekají životní koncerty

Festles
2. - 4. 9. 2022, Ostrava

Kromě vyhlášených Beats for Love a Colours má Ostrava i zbrusu nový festival Festles, který se odehraje první zářijový víkend ve Valech pod Slezskoostravským hradem. Organizátoři jej označují jako “festival poctivé hudby a dobrého slova”, dramaturgicky se bude tedy točit především kolem alternativní hudby všech žánrů. Společným jmenovatelem všech vystupujících jsou podle ředitele festivalu, Přemysla Bureše, kvalitní texty. A line-up mu dává za pravdu: Prago Union, Midi Lidi, Vltava, Dunaj, ale i Vlasta Redl nebo Xavier Baumaxa a mnoho dalších. Pokud u toho nechcete chybět, kupujte vstupenky zde.

Ostrava má nový festival. Festles přivítá Prago Union, Midi Lidi nebo Xaviera Baumaxu

Post-It
2. 9. 2022, Praha, Gauč ve Stromovce

Post-It hlásí, že mají nového, pátého člena. Kdo jím je? To se dozvíte na koncertě na Gauči ve Stromovce, který se uskuteční už 2. září. Kapela v rámci něj také představí své EP Co tě neposílí, to tě zabije, které se kvůli koronaviru dočkalo své koncertní premiéry až letos, tři roky po vydání. Post-It bude sekundovat formace CheckPoint.

LP
6. 9. 2022, Praha, Forum Karlín

Fanouškovská základna Laury Pergolizzi alias LP je u nás obrovská, není tedy divu, že se letos ukáže v našich končinách už podruhé. Na Colours of Ostrava byla nemocná a její vystoupení tak muselo být zkráceno, tentokrát to snad fanouškům vynahradí při samostatném (a již dlouho vyprodaném) koncertě ve Foru Karlín. Přiveze s sebou svou šestou desku Churches, která vyšla loni v prosinci. 

Glorchestra
7. 9. (Zámek Orlík) a 14. 9. (Dolní Vítkovice)

Projekt Glorchestra je netradiční spojení hudebních žánrů, které společně jen tak někde neuslyšíte. Čeká vás kombinace moderní hudby, jako je hip hop, alternativní elektronika, písničkářství, pop nebo taneční hudba, a to vše za doprovodu symfonického orchestru. Těšit se můžete na Tata Bojs, Vladimira 518 nebo Katarzii. Poslední letošní koncerty projektu se uskuteční na zámku Orlín 7. září a v areálu Dolních Vítkovic o týden později.

Pussy Riot
8. 9. 2022, Praha, MeetFactory

Umělecké hnutí Pussy Riot příchází po třech letech do Prahy. Diváci v pražské Meetfactory se tak mohou těšit na punkovou, elektronickou, zejména však revoluční operu, která reflektuje současné dění. Představení je inovativní kombinací živé hudby, divadla a videa. Na žádost Pussy Riot poputuje výtěžek z představení do Kyjeva na obnovu dětské nemocnice.

Seskupení od svého vzniku procestovalo celý svět, proslavilo se happeningem v moskevské katedrále Krista Spasitele, za což se poprvé 3 členky dostaly do výkonu trestu. Tím však jejich boj za svobodu nekončí – stává se stále více aktuálním. Zakládající členka Maria Alyokhina strávila minulý rok ve vězení za podporu politického oponenta Vladimíra Putina. Utéct se jí podařilo až z domácího vězení a to v převlečení za rozvozkyni jídla. Začátkem června byla zatčena v Chorvatsku i členka Aisoltan Niyazova, kterou rodný Turkmenistán obvinil z pronevěry 40 milionů dolarů patřících centrální bance. Naštěstí se obě představí v Praze. Hnutí bojuje zejména za feminismus, práva lidí hlásících se k LGBT a svobodu slova.

Ozzy Osbourne
Album Patient Number 9

Už 9. září vyjde nové album Ozzyho Osbournea. Jmenovat se bude Patient Number 9 a objeví se na něm spolupráce s Jeffem Beckem, Ericem Claptonem, Zakkem Wylde nebo zesnulým Taylorem Hawkinsem z Foo Fighters. Deskou podpoří zpěvák také Ukrajinu, v limitované edici vyjde na vinylu v ukrajinských barvách. "Ukrajina potřebuje zoufale pomoc, připadá mi to správné," uvedl hudebník.

Roudnické vinobraní
10. 9. 2022, Zámecký areál Roudnice nad Labem

Festivalová sezóna pomalu končí, ale zato začíná sezóna burčáku a vína. Oba světy propojí Roudnické vinobraní v krásném prostředí zámeckého areálu. Kromě široké nabídky vín se můžete těšit na dvě hudební scény, kde vystoupí Kapitán Demo, No Name, Jaroslav Uhlíř, Jakub Smolík, nebo třeba Tichá Dohoda. V doprovodném programu nebude chybět již 19. ročník výstavy historických vozidel Historici v Roudnici. Vstupenky jsou k dostání na webu akce.

Parkway Drive
10. 9. 2022, Praha, Forum Karlín

V covidové pauze si mohli fanoušci australské hardcorové partičky Parkway Drive alespoň spravit chuť dokumentárním filmem Viva the Underdogs nebo záznamem z jejich nadupaného vystoupení na festivalu Wacken Open Air z roku 2019. Čekání ale konečně končí a už 10. září se tak mohou těšit na zbrusu novou show a hned dva speciální hosty - metalcoreové Brity While She Sleeps a deathcore Američany Lorna Shore. Vstupenky kupujte zde.

Mirai
15. 9. 2022, Praha, O2 arena

Kapela Mirai se připravuje na své dosud největší vystoupení a frontman slibuje „to nejlepší, co kapela Mirai umí s největší a nejdražší technikou, kterou kdy měla k dispozici“. Kdyby se na vás lístky nedostaly, nemusíte zoufat, pro velký zájem totiž přidali ještě jeden termín, vzhledem k obsazenosti O2 Areny ale až o měsíc později, tedy na 13. října. Celou nákladnou scénu budou tedy muset po prvním koncertě rozložit, a v říjnu ji opět dát dohromady. Po dlouhém koncertním půstu se to ale zdá jen jako maličkost. Vstupenky tak vyjdou opravdu na každého zájemce a pořídíte je zde.

ROZHOVOR | Mirai Navrátil: Naše nová deska je fresh, konzervativnějšímu českému popu vyšlapává cestičku

Machine Gun Kelly
19. 9. 2022, Praha, Sportovní hala Holešovice

Známý provokatér vyrazil na své kolosální turné o 52 zastávkách k aktuální desce Mainstream Sellout a nevyhne se ani Česku. Sám o své druhé pop-punkové desce v pořadí říká, že “cítí, že už v pop-punku dosáhl všeho, čeho měl, a teď je čas vrátit se k rapu.” Jestli tomu tak opravdu je, můžete posoudit už 19. září v holešovické Sportovní hale. Celé turné je nabito hvězdnými hosty, konkrétně do Prahy s Kellym dorazí iann dior a 44phantom. Vstupenky jsou stále v prodeji zde.

Álvaro Soler
23. 9. 2022, Praha, Tipsport Arena

Álvaro Soler se narodil ve Španělsku, jeho otec byl Němec, matka napůl Španělka a Belgičanka. Velkou část svého dětství strávil v Japonsku, načež se vrátil do Barcelony, aby se ve výsledku přestěhoval do Německa, kde udělal kariéru se španělsky zpívanými skladbami. Mimo to umí ještě několik dalších jazyků a přestože čeština mezi nimi není, fanoušků (nebo spíše fanynek) tady má víc než dost, a to především díky hitu Sofia, který svého času hrál opravdu všude. Do Prahy ale kromě něj přiveze především své “covidové” album, které, jak sám říká, skládal kvůli fanouškům, kteří mu v tomto těžkém období psali a prosili ho o nové skladby, díky kterým by situaci lépe zvládali. Vstupenky kupujte zde.

Frog Leap
24. 9. 2022, Praha, Forum Karlín

Charismatický, davy bavící rocker je dnes jedním ze zásadních hudebních entertainerů, který portál YouTube nabízí. Multiinstrumentalista a producent Leo Moracchioli se svou kapelou Frog Leap v minulosti zazářil na festivalu Brutal Assault. Aktuálně se jeho příznivci těší na vystoupení ve Foru Karlín, kam se po několika přesunutích hudebník podívá už 24. září.

Pokáč
24. 9. 2022, Praha, O2 arena

O2 Arena je holt tou nejvyšší metou, na kterou si může tuzemský umělec sáhnout. A v září se do ní kromě Mirai chystá i Pokáč. Ten už se na největší koncert svého života připravoval už v lednu, covidová opatření ho ale posunula až na září. V rámci koncertu také konečně pokřtí svou třetí desku Atlantida, které vyšlo už v loňském roce. Přestože ve videopozvánce to s účastí fanoušků nevypadá úplně nadějně, vy si určitě lístky nezapomeňte koupit zde.

Jack Savoretti
29. 9. 2022, Praha, Roxy

Giovanni Edgar Charles Galletto-Savoretti, publiku známý jednoduše jako Jack Savoretti, má na kontě už 7 alb. Poslední z nich, Europiana, se letos dočkalo rozšířeného vydání. U této příležitosti Jack vyrazil na několikaměsíční turné, jehož první zastávka mimo Britské ostrovy bude právě v pražském Roxy.  Lístky seženete zde.

Text: Barbora Kubalová, foto: Tereza Slowiková, Barbara Matějková, archiv iREPORT
Témata: Festles, Glorchestra, LP, Álvaro Soler, Ozzy Osbourne, Roudnické vinobraní, Parkway Drive, Jack Savoretti, Pokáč, Mirai, Machine Gun Kelly

zavřít