ANKETA #1: Plány na léto? Co chystají Kuba Ryba, Matěj Homola, Patricie a další?

Vydáno 15.07.2020 | autor: redakce

Ještě před pár měsíci to mohlo vypadat, že žádná hudba v létě snad ani nebude. Dnes jsou ale výhledy o poznání jasnější, drtivá většina plánů a koncertů přesto padla. Proto jsme se zeptali českých hudebníků, co letos vlastně chystají a jak budou trávit léto. V prvním díle ankety odpovídali Kuba Ryba, Matěj Homola, Thom Fröde, Patricie z Vesny, Filip Vondrášek a Tomáš Konůpka.

ANKETA #1: Plány na léto? Co chystají Kuba Ryba, Matěj Homola, Patricie a další? ANKETA #1: Plány na léto? Co chystají Kuba Ryba, Matěj Homola, Patricie a další?

KUBA RYBA (RYBIČKY 48)

Ještě v květnu to vypadalo na léto bez hudby, nakonec jsme ale zhruba v polovině června začali hrát. Do plánů nám však koronavir zasáhl hodně. Původně jsme se měli představit na těch největších festivalech a téměř vždy v roli headlinerů, to ale samozřejmě padlo. Náš manažer Martin tak narychlo domluvil turné Letní parket, které jsme naposledy jezdili asi před deseti lety. A nakonec se nám začali ozývat i pořadatelé menších festivalů, takže v létě odehrajeme přes třicet koncertů.

Rybičky 48 se vrací do klubů, v nichž začínali. Parket Tour odstartovalo v Kutné hoře

Jinak jsme spokojení. Když bylo povolených pět set lidí, chodilo jich pět set. Teď, když je dovolených tisíc osob, chodí jich tisíc. Těším se na každý koncert. A jsem zvědavý, jaký bude festival Letokruh. Jeho organizátorem je Michal Šamánek, který pořádá velké Majálesy. Líbí se mi, že se nenechal zastrašit a jde do toho s velkým pódiem a produkcí. A to i přesto, že neví, co se zase povolí, nebo naopak zakáže.

Nejtěžší pro nás bylo přesunout náš koncert v O2 aréně na příští rok. Bohužel to jinak nešlo, ale fanoušci nás hodně podpořili tím, že si nechali lístky i na nový termín.

Na dovolenou většinou vyrážím jen po České republice. V létě je u nás krásně a já stejně každý víkend hraju, takže vždy jedu někam jen na čtyři, pět dní. Do zahraničí jezdívám až v zimě. To abych si ji zkrátil někde v teple.

MATĚJ HOMOLA (WOHNOUT)

Na začátku července jsme si s kapelou naordinovali dovolenou. Právě teď jsem v Albánii. Co se pak koncertů týče, tak pokud nepřijde další vlna koronaviru, která by omezila počty návštěvníků, odehrajeme celou letošní sezónu. Hlavně tedy samostatné koncerty, které se musely všechny znovu domlouvat, jelikož v podstatě padlo celé festivalové léto.

ROZHOVOR | Wohnout: Nevím, jestli nejsme trapní už teď

THOM FRÖDE (IMODIUM, WALKMANZ)

V první řadě to vypadá, že moje nová kapela Walkmanz bude mít konečně nějaké koncerty, v což už nikdo téměř nevěřil. Pro úplně novou kapelu, která se ještě nikde živě neprezentovala, je to opravdu komplikovaná doba. Navíc jsme zásadně museli se skupinou měnit plány, protože nás baskytarista je ze Slovenska. Těším se na koncerty, kterých budu součástí. Kromě Walkmanz mě ještě čeká projekt Radim Hladík Tribute.

Tomáš Fröde (Imodium) interview: Při psaní posledního alba jsme byli naštvaní. A jsme vlastně pořád

Jinak jsem workoholik a v téhle době jsem za práci rád dvojnásob. Pracuji na různých projektech, takže to vypadá na dovolenou s rodinkou na chalupě. Vše, včetně návratu mé domovské kapely Imodium, se tak nějak posunulo, změnilo, zkomplikovalo. Věřím ale, že se vše dá brzy do pořádku.

PATRICIE (VESNA)

Naše léto se nakonec vybarvilo. Sice jsme přišly o vystoupení na Colours of Ostrava, na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a na Benátské, ale alespoň jsme se plně soustředily na nahrávání desky, která vyjde v říjnu. Po "kovídkovi" za sebou máme zatím dvě vystoupení a v srpnu nás čekají čtyři včetně koncertu Energie pro kulturu v Hradci Králové, kde po nás zahraje ještě Anna K. Na to se moc těším.

TOP 6 videoklipů týdne: Vypsaná fiXa vzpomíná na autokoncert, Vesna zpívá o vodě a Dara Rolins je plná optimismu

Dovolené jsou takové menší a spíše po Čechách. Moc neplánujeme, vždycky se rozhodneme až na poslední chvíli, kam vyrazíme.

 

FILIP VONDRÁŠEK (FAST FOOD ORCHESTRA)

Nejdříve to vypadalo, že si v létě nezahrajeme vůbec. Nakonec odpadly velké festivaly se zahraničím přesahem jako Rock For People, Mighty Sounds nebo Rock For Churchill a nějaké městské slavnosti, které se ale přesunuly na příští rok a my tak o nic nepřijdeme.

ROCKBLOG: Fast Food Orchestra o dvaceti letech na scéně - Je to jako jízda v autě, které nemá brzdy!

Léto bude tedy komornější, což ale vůbec nevadí. Měli jsme čas pořádně připravit desku, což bychom za normálních okolností asi taky stihli, ale mám takový pocit, že bude tahle o to lepší. Kdyby šlo vše podle plánu, byla by deska už vydaná, my však teprve točíme ve studiu a těšíme se na každý koncert, který nás v létě čeká. O to víc si je užijeme.

Dovolenou máme naplánovanou na říjen a podle aktuální situace si vybereme také destinace, kam vyrazíme.

 

TOMÁŠ KONŮPKA (PRODUCENT 7KRÁT3, MYDY, ANDROID ASTEROID

Plány na léto jsem musel měnit komplet. Kamil Šír naštěstí rozjel Lucerna Music Bar Open Air na Výstavišti, kde hraju po koncertech DJ sety. A těším se také na křest se 7krát3 na střeše Radosti. Jeden už se povedlo vyprodat, a tak přidáváme druhý termín.

Publikum žádné, energie plno. Mydy zahráli v Rock Café

Dovolenou trávím v Česku. Už jsem byl v Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně, v létě jsou stejně super jako v zimě. A vykoupat se pojedu k jezeru Konětopy.

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Thom Fröde, Imodium, Walkmanz, Wohnout, Matěj Homola, Fast Food Orchestra, Rybičky 48, Kuba Ryba, Vesna

zavřít