Prázdné kluby #3 | "Priorita je snížit náklady na minimum," zní z Plzně. Jak si vedou hudební kluby?

Vydáno 19.04.2020 | autor: Ondřej Horák

Hudební kluby jsou místa všedního setkávání i mimořádných zážitků. Už měsíc zejí prázdnotou, po celé republice odpadly stovky koncertů, ruší se další a nikdo neví, kdy to všechno skončí. Přežijí tuzemské kluby stop stav? Jak jsou na tom oblíbené kluby v Plzni, Praze, Hradci Králové nebo Českých Budějovicích?

Prázdné kluby #3 | Klub jako středobod městského kulturního života. Koncert moldavské kapely Infected Rain ze září 2018 | FOTO: archiv Divadla Pod Lampou

Provozovatelů klubů po celé České republice jsme se ptali, co dělají v době, kdy jim mimořádná nařízení vlády v souvislosti se šířením koronaviru zakázala fungovat. Jak dlouho můžou zákaz shromažďování vydržet? Čekají nějakou pomoc od státu? A co by jim v této situaci skutečně pomohlo?

Divadlo pod lampou, Plzeň

za klub odpovídá Petr Choura

Část akcí se snažíme přesunout na jiné termíny po prázdninách. Doháníme administrativu a snažíme se o dílčí údržbu, na kterou není čas v běžném provozu. Samozřejmě priorita je snížit náklady na nejnutnější minimum, abychom přežili. Také připravujeme sérii streamovaných online koncertů ve spolupráci s platformou Žijem a další program na konec roku. Všichni asi doufáme, že po prázdninách bude již možný normální provoz.

Prázdné kluby #1 | "Jistota žádná, skepsi nepropadáme," zní z Litomyšle. Jak vidí situaci jinde?

My jsme v trochu lepší situaci než většina hudebních klubů. Jsme obecně prospěšná společnost založená městem Plzní a část našeho rozpočtu tvoří dotace z veřejných zdrojů. To znamená, že v této chvíli máme část financí na výplaty zaměstnanců. Po dohodě se zakladatelem zatím neuvažujeme o propouštění zaměstnanců a snažíme se je udržet. Samozřejmě tato situace není dlouhodobě udržitelná a je možné, že nastane následný problém s vyúčtováním dotace.

Nejvíce by nám od státu pomohlo, pokud by po dobu nařízených bezpečnostních opatření odpustil platby záloh za zaměstnance. Tyhle platby představují v situaci, kdy nemáme žádné příjmy, velkou finanční zátěž.

 

Denoche Music Hall, Hradec Králové

za klub odpovídá Luděk Čejka

Když nemůžeme běžně fungovat, alespoň doháním administrativu, údržbu budovy a tak podobně. Jelikož budova, v níž klub funguje, patří mě a mám rezervy, měli bychom celou situaci přečkat. Pomoc z vlastní iniciativy od státu a vládnoucích politiků neočekávám, pouze pod nátlakem veřejnosti. A co by nám teď nejvíc pomohlo, když nemám příjem? Nemít také standardní náklady, nebo alespoň některé, jako jsou elektřina, voda, topení, výplaty, revize, účetní, stálá platba za připojení k hasičům, silniční daň, poplatky za terminály, pojištění vozidel, daň z nemovitosti, odvoz odpadu, pojištění nemovitosti, správa EET, internet, web a tak dál.

 

Music Bar Velbloud, České Budějovice

za klub odpovídá Lukáš Doležal

Po dohodě s pronajímatelem jsme opustili stávající prostory, kde klub a sdružení působily, takže jsme měli hodně práce s jejich předáním pronajímateli. V tuto chvíli se tedy klub posouvá čistě do roviny virtuální. Budeme sledovat situaci s vývojem omezení, respektive s uvolňováním omezujících opatření, a podle situace se budeme rozhodovat, jak budeme pokračovat dále. 

Prázdné kluby #2 | "Kola showbyznysu se nezastavila, jen zpomalila," tvrdí Roxy. Jak to vidí jinde?

Vzhledem k vysoké psychické i fyzické zátěži v posledních dnech jsme pozastavili také internetové aktivity, nicméně počítám, že se brzy opět vrátíme k projektům, které jsme rozmýšleli v počátku krize - stream kulturních produkcí z jiných prostor, rozšiřování aktivit ve virtuálním světě. 

Sledujeme také situaci kolem letních festivalů, letos jsme připravovali další pokračování Letního festivalu u Slavie, který měl probíhat v období od 16. června do 18. září, pravidelně každé úterý, čtvrtek a pátek v podvečer. Tuto aktivitu budeme komunikovat se zástupci města České Budějovice, opět budeme sledovat vývoj situace.

Co se týká pomoci od státu, zatím se nás bohužel netýká ani jediné opatření nebo podpora, které byly v posledních dnech spuštěny. Nicméně stále sledujeme možnosti podpor, díváme se i na možnosti přeshraniční spolupráce/podpory. V současné době se nabízí více platforem, kde bychom mohli "žádat" veřejnost o finanční podporu, ale nejsme přesvědčeni o tom, že je to správná cesta. Pokud bychom žádali jakoukoliv podporu od veřejnosti, musela by být spojena s nějakým smysluplným projektem. Jednoduše řečeno, chceme se vyvarovat "žebrání". 

 


Rock Café, Praha

za klub odpovídá Šimon Blaschko

I my jsme museli kompletně zavřít a po první fázi rušení desítek akcí, aktuálně je to přes na 50 koncertů, 25 divadel a 2 výstavy, jsme přemýšleli, jak se k celé situaci postavit, abychom zvýšili šanci, že tuto krizi ustojíme. Nechtěli jsme jít cestou sbírky, kde bychom nenabízeli žádnou protihodnotu, proto jsme se rozhodli pro live streamy.

BLOG | Šimon Blaschko: Kterak epidemie koronaviru na dělníky kultury dolehla

Ve spolupráci s Robinem Suchánkem (NetwIN Production) a Davidem Schöblem (Blue Lune Production) jsme oslovili široký okruh interpretů z české scény a postupně skládáme program přenosů přímo z Rock Café. Chceme tak nejen podpořit interprety, ale například i naše zvukaře a osvětlovače, kteří se ze dne na den ocitli úplně bez práce.

Každý stream je možné podpořit zakoupením virtuální vstupenky v síti našeho partnera GoOut, kterému tímto chceme v této situaci také pomoci. Jako takovou perličku jsme navíc rozjeli i online předprodej čepovaného piva! Uvidíme, jestli přijde i nějaká pomocná ruka od státu, upřímně zatím ale moc koncepčních návrhů z jeho strany nevidíme. Držme se, přátelé!

Připravil Ondřej Horák

Témata: kluby, Divadlo pod Lampou, Denoche Music Hall, Music Bar Velbloud, Rock Café

zavřít