ANKETA: Rock Café slaví třicet let. Přejí mu členové Vypsané fiXy, John Wolfhooker, Zvíře jménem Podzim a další

Vydáno 13.01.2021 | autor: Hana Bukáčková

Legendární klub Rock Café slaví své třicáté narozeniny. Konalo se v něm nespočet akcí od koncertů po výstavy či divadelní představení. Řada českých hudebníků s ním má spojených mnoho zážitků, a tak jsme se na ně několika z nich zeptali. Zároveň jsme je poprosili, aby klubu k výročí popřáli.

ANKETA: Rock Café slaví třicet let. Přejí mu členové Vypsané fiXy, John Wolfhooker, Zvíře jménem Podzim a další ANKETA: Rock Café slaví třicet let. Přejí mu členové Vypsané fiXy, John Wolfhooker, Zvíře jménem Podzim a další

Mejla Kukulský (Vypsaná fiXa)

Zážitků z Rock Café mám milion, asi se nedá vypíchnout jen jeden. Celkově je pro mě Rock Café nejen o koncertech, ale i o potkávání s kamarády a o spoustě super večerů. K narozeninám bych rád klubu popřál co nejvíc dalších let.

Vypsaná fiXa zahrála k výročí znovuotevření Malostranské besedy

Monika Lobodášová (CoreMusic.cz)

Nevím o lepším klubu u nás, který by měl příjemnější atmosféru a ve kterém bych měla tak často příležitost zajít na moje nejoblíbenější kapely. Možná to je kouzlem těch prostor, možná tím, že ten bar miluju, kdo ví. Rock Cafe je zkrátka místem, které mi je natolik blízké, že tam už několik let slavím svoje narozeniny a vždycky se tam budu ráda vracet. Přeju Ti všechno nej, RockCaféčko moje milovaný.

Láska

Pamatuju si, že ještě když jsem byl kluk z kapely z malýho města, říkal jsem si, že až jednou budu hrát v Praze v „tom RockCafé“, tak už to bude jakože dobrý! Vzpomínám i na to mezidobí, kdy klub musel kvůli rekonstrukci celej spodek zavřít a hrálo se jen nahoře v divadle. Od tý doby jsem v RC odehrál spoustu koncertů s různejma kapelama, natáčeli jsme tam asi tři klipy, zažili spoustu divokejch mejdanů, mockrát jsem se v backstage zasekl až do zavíračky a poznal snad všechny zákoutí, co jich jen klub má.

Láska interview: Kupa průšvihů, co jsem kdy udělal, to už je velkej zdroj inspirace!

Je to moje srdcovka mezi klubama – i když mám v centru třeba jen dělat nějakej rozhovor, snažím se to vždycky směřovat sem, zapadnout do sedačky naproti hornímu baru. Rockcaféčku bych do další třicítky popřál především to, aby už nikdy nemuselo zavřít. Aby mělo pořád tu atmosféru, kterou má, a aby vždycky bylo inspirací a metou pro mladý muzikanty, který to chtěj „dokázat v Praze“. Všechno neeeeej!

Petr Harmáček (Top Dream Company)

Rock Café chci popřát co nejvíce vyprodaných koncertů s tou nejlepší atmosférou na světě. Hodně síly, elánu a zejména trpělivosti, především pak v dnešní době!

Top Dream Company roztančili funkem Chomutov. Zahráli zde úplně poprvé

Zážitků mám z RC mnoho a všechny byly nezapomenutelné. Tím posledním byl náš online koncert, který se konal na jaře minulého roku. S klukama nám to nějak „šláplo“ a odehráli jsme jeden z našich nejlepších koncertů. Sice byl kvůli karanténě bez lidí, ale bylo to pro nás něco nového a ohromně jsme si to užili.

Martin Čupka (John Wolfhooker)

Z Rock Café se pro mě stala se svým typickým genius loci klubová základna alternativní scény v České republice a přijde mi, že většinu hudebně zaměřených lidí, s kterými jsem se během mého fungování v Praze seznámil, jsem poprvé potkal právě v Rock Café. Mám s klubem spojenou velkou spoustu vzpomínek na super akce z pódia i z pod něj, mnoho fajn večerů s kamarády a na pár večerů, které si už nepamatuji, protože podle ranního bolehlavu na druhý den byly asi až příliš dobré.

VIDEOPREMIÉRA: John Wolfhooker nejsou ztraceni ani zapomenuti. Vydali klip k singlu Lost and Forgotten

Rock Café chci popřát, nech si nadále zachová svoji tvář, nech dělá stále lepší a lepší akce a hlavně, ať vydrží tohle prapodivné období, abychom se do něj všichni mohli vrátit a vytvořit si v něm nové vzpomínky, které si v lepším případě budeme pamatovat.

Jakub König (Kittchen, Zvíře jménem Podzim)

V Rock Café jsme hráli s Obří broskví první opravdickej klubovej koncert. Byl jsem na to tuze pyšnej a jednou za čas jsme se na Národní vrátili. A taky jsme tam tehdy odehráli poslední koncert před tím, než jsme Broskev uložili k ledu. Takže spousta nostalgie a obrovský kocoviny.

RECENZE: Zvíře jménem Podzim vydali asi nejlepší českou desku roku 2019

A v září 2020 jsem tam měl první velkou výstavu. Začal jsem malovat velký plátna a pořádně se do toho opřel. Takže je Rock Café nesmazatelně zapsaný do mapy mýho života.

Přál bych tomu klubu hodně podobných lidí. Hodně skvělých kapel, hodně skvělých a nadšených návštěvníků. Laskavý a chápavý sousedy. A hlavně, ať už to brzo zase začne.

Oliver McGillick (produkční hudebních festivalů)

Není žádné jiné místo v Praze, ke kterému by se vázalo tolik vzpomínek a nezapomenutelných zážitků, jako k Rock Café. To místo mě i spoustu mých vrstevníků z velké části formovalo a poznal jsem tam řadu skvělých přátel i kolegů z hudební branže, odehrál jsem tam své první koncerty, zažil tam neuvěřitelné mejdany.

Nakonec jsme za Rock Café i protestovali, když ho chtěli v roce 2009 zavřít. Pamatuji si, že nás tenkrát na Národní třídě bylo tolik, že jsme zablokovali veškerou dopravu. Tramvaje zuřivě zvonili a do toho hráli Blue Effect svůj Slunečný hrob. Žádný jiný klub v Praze neměl kolem sebe tak jedinečnou, fascinující a živou komunitu jako právě Rock Café. A přátelství, která tam vznikla, zůstala na celý život.

Mému milovanému Rockáči přeji tedy hlavně to, aby s námi zůstal spoustu dalších let, a aby tam i další generace mohly chodit a poznávat své nové celoživotní přátele. Tak jako tenkrát my. Na zdraví!

 

Čestmír Jíra (fotograf)

Rock Café je pro mě neodmyslitelnou součástí Prahy a její kultury. Zažil jsem tam moře zásadních koncertů, večírků a momentů. Pamatuju si, skvělej koncert Super Tuzex Bros, po kterým jsem ještě druhej den vyklepával z oblečení třísky z rozsekaný kytary. Pamatuju si, jak jsem tam šel na půlhodinovej rozhovor s Hentai Corporation, ze kterýho jsem se vrátil po dvaceti hodinách s úplným blackoutem. Pamatuju si, jak jsem si tam dal svůj první stagediving. Taky svůj první nepovedenej stagediving. Pamatuju si, jak tam můj kamarád Tomáš Rýdl ležel půlku večera na zemi před barem. Dokonce si matně pamatuju, že jsem tam na dámskejch záchodech možná viděl nejhezčí prsa v mým životě…

To místo je pro mě prostě zásadní a já bych Rock Café rád popřál, aby tuhle špatnou dobu přečkalo, a aby zůstalo takové, jaké je.

Zpracovala: Hana Bukáčková, red, foto: promo interpretů
Témata: Vypsaná fiXa, Monika Lobodášová, Láska, Top Dream Company, John Wolfhooker, Kittchen, Zvíře jménem Podzim

zavřít