ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí Jindra Polák, Anna Julie Slováčková, Pokáč nebo Michal Horák? A co chystají v tom letošním?

Vydáno 12.01.2022 | autor: Hana Bukáčková

Jaký byl jejich rok 2021 a co chystají v tom nadcházejícím, nám tentokrát prozradili Jindra Polák z kapely Jelen nebo Anna Julie Slováčková, kteří za nejlepší album roku považují Dýchej Davida Stypky. Zeptali jsme se také Pokáče, Michala Horáka, Nèro Scartch z MYDY, Jakuba Königa ze Zvíře jménem Podzim, Ozo Gutlera z Korben Dallas, Floexe, Honzy Ungera ze Zrní a Přemysla Štěpánka.

ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí Jindra Polák, Anna Julie Slováčková, Pokáč nebo Michal Horák? A co chystají v tom letošním? ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí Jindra Polák, Anna Julie Slováčková, Pokáč nebo Michal Horák? A co chystají v tom letošním?

 Hudebníci odpovídali na následující otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2021?
2. Jaká píseň/album/koncert vás v uplynulém roce nejvíce oslovil?
3. Co máte v plánu na rok 2022?

Pokáč

1. Rok 2021 byl super, léto plný koncertů, nová deska… Za mě dobrý.
2. Celoročně jedu hodně Záviše, písnička Blues se mnou hodně zarezonovala.
3. Čekají nás koncerty, nový songy, klipy a koncert v O2 areně, všechny zvu a těším se na vás.

Jak se žije na šňůře | Pokáč tráví volné chvíle čuměním do zdi. Čím barevnější, tím lepší

Jindra Polák (Jelen)

1. Osobně jsem měl velkou radost z letní sezony, která byla skvělá, chodila spousta lidí a moc jsme si tu open-air atmosféru užili. Na podzim jsme vyrazili na turné, kde jsme představili písničky z nové desky, poslední tři koncerty jsme bohužel museli kvůli aktuální situaci přeložit na jaro nového roku, o to víc si je ale letos hodláme užít, hlavně ten největší 10. dubna v pražském O2 Universu!
2.. Nejvíc mě asi zasáhlo vydání desky Dýchej našeho kamaráda Davida Stypky, který nás před rokem nečekaně opustil. Je to sbírka silných a krásných písní, moc mě mrzí, že už Davida neuslyšíme zpívat je naživo. Všem nám moc chybí.

ROZHOVOR | "Kořeny populární hudby jsme už prozkoumali, je čas vrátit se do současnosti," říká Jindra Polák z kapely Jelen

3. Na jaře máme v plánu odehrát již zmiňované přesunuté koncerty z loňského turné, kalendář na léto je už krásně zaplněný, moc se těšíme, že si zopakujeme koncerty Na vinicích, které měly minulý rok fantastickou atmosféru!

Anna Julie Slováčková

1. Vydala jsem i pokřtila své album, převzali jsme si s kapelou naši první hudební cenu... Akorát těch koncertů by celkově mohlo být víc odehraných než zrušených.
2. Je to album Davida Stypky Dýchej.
3. Máme několik nových singlů, co chceme vydat, ale hlavně chceme pořádně koncertovat a vynahradit si tak poslední roky.

Michal Horák

1. Pro mě byl rok 2021 celkem velký. Hned na jaře jsme stihli na benefičním streamu vybrat přes sto tisíc korun na Sdružení Neratov, natočil jsem, vydal a pokřtil nové album na doposud největším sólovém koncertu v Paláci Akropolis, stihl jsem odjet spoustu letních festivalů a sólové podzimní turné, vydal několik singlů a vše završil obdržením Objevu roku na Zlatém Slavíkovi. A k tomu se pomalu prokousávám ke státnicím na Karlovce. Takže já si nemůžu na uplynulý rok ani zbla stěžovat.

Příběh českého hitu: Michal Horák - Hej teto!

2. Z českých alb asi Made in Strašnice od Prago Union, ze zahraničí už mě několik posledních let baví zpěvačka Sigrid, ta vydala taky několik parádních singlů. Těším se na její červnový koncert, co bude mít tady v Praze. Co se akcí týče, z pohledu diváka a účinkujícího zároveň pro mě mělo ohromnou sílu předávání Cen Paměti národa na výročí revoluce v Národním divadle.
3. Rok 2022 bude pro mě nejspíš více studijní než kdy dříve, ale rozhodně nehodlám v hudebních aktivitách polevit. Už teď je v plánu několik singlů s opravdu zajímavými featy, březnové turné a potažmo koncertní léto. A na podzim se chystá takový zpěvník a knížka zároveň, na to se hodně těším. Vsadím se ale, že toho bude ještě mnohem víc, protože leccos vzniká za pochodu. Jsem na to zvědavý.

Nèro Scartch (MYDY)

1. Pro nás byl zásadní v tvorbě, přestože koncerty, který se uskutečnily, byly taky neskutečný. Ale v uplynulým roce jsme se scházeli zase ve studiu v obměněný sestavě a proces skládání byl krásně lehkej a máme radost, co jsme ze sebe dostali. Vznikly dva singly – Deafening Silence a Eyes.
2. Můžu mluvit samozřejmě jenom za sebe. Ale třeba píseň Lane (Hugo Toxxx / James Cole), album CIVIC TV – BLACK MOON, Katarzia – n5 a pak miluju dvě, který jsem letos produkoval, a to YASHA – A Boy Who Came Here From the Dust a The Drain – Old Big Bad, New Big Good. Koncertů jsem letos viděl strašně málo, ale když jsem viděl po dlouhý době koncert sester Věnečkových na Betlémském náměstí, měl jsem na krajíčku komplet celej koncert. Je mi záhadou, že o nich neví víc lidí, jsou neuvěřitelný.

ROZHOVOR | MYDY: Jsme parta kamarádů, je to znát na muzice i pódiové prezentaci

3. Na podzim vydáme po třech letech novou dlouhohrající desku. Do tý doby se můžete těšit na další singly, pár jich ještě určitě bude. Nový album bude obrovská výzva a já se na to hrozně těším. A já začnu releasovat svoje nový sólo věci, plus mám v plánu na 2022 ještě jeden zajímavej projekt, kterej spoustu lidí překvapí.

Jakub König (Kittchen, Zvíře jménem Podzim)

1. Byl to rok dost nevšední i po stránkách hudebních aktivit. Zase nám spousta koncertů poodpadala. Ale na druhou stranu jsme s Kittchenem dotáhli a vydali desku PULS a se Zvířetem odehráli pár krásnejch koncertů na letních festivalech… Nebo třeba jeden dost podzimní na Bohnickým hřbitově v rámci Film Naživo. To byl neuvěřitelnej zážitek, jak adrenalinovej, tak hudební. Zrovna teď koncem roku jsme vypustili ven malou ochutnávku.
2. Zase mne rozsekali LOW s albem Hey What. To jsem zase koukal a nestačil se divit, co je všechno možný z písniček vyždímat, když je pořádně zmáčknete. Co se týče koncertů, překrásný v tomhle směru byly letošní Boskovice. Tam to bylo všechno krásný. Nejvíc jsem pařil na Zuby Nehty.

ROZHOVOR | Kittchen/Jakub König: Bál jsem se, že jsem slabej, k ničemu a bez talentu

3. Chtěli bychom odehrát koncerty k albu PULS ve čtyřčlenný sestavě s hostem Štěpánem Růžičkou a se scénou, kterou jsme k albu na třech křtících koncertech měli. A taky nás čeká pandemií několikrát odsunutej závěr Zvířete. Chtěli jsme udělat nějakej větší koncert na rozlučku, jen ještě nevíme, kde a jak. Hned z kraje roku budu spolupracovat s divadlem v Liberci na hudbě k představení Alois Nebel, na to se taky moc těším. No a pak se uvidí.

Ozo Guttler (Korben Dallas)

1. Těžký a náročný rok. Letní čas, kdy se dalo koncertovat, uběhl velmi rychle. Každý koncert byl pro nás svátkem. Koncem roku jsme se soustředili na donahrávání nového alba.
2. Nové album slovenské kapely Catastrofy a velmi mě potěšily nahrávky slovenského Franka Zappy, který si říká Raptor Koch. Je to chlap, kterého nám budete závidět.
3. Vydáme naše nové album a budeme se velmi těšit na koncerty.

Floex

1. V minulém roce jsem vydal dva nové soundtracky. První byl k papírové hře Papetura a druhý pro celovečerní film Je Suis Karl. Na soundtracích mě baví, že si člověk může zkoušet různorodé polohy své tvorby. Zatímco Papetura je atmosférická, symfonická, minimalistická, Je Suis Karl je experimentální soundtrack svým způsobem zkoumající možnosti tohoto žánru. Pro mě se tím završila určitá „etapa“ tvorby, příští rok bych se chtěl více věnovat autorským projektům.
2. Upřímně, mou nejhranější deskou na Spotify je Galore od Oklou. Ta deska mi hodně sedí svýma pohádkově progresivníma emocema. Jinak jsem ale hlavně nadšen z toho, co všechno se odehrálo na české scéně. Tolik skvělých desek - Oliver Torr, Ima Teva, Aid Kid, Ursula Sereghy, Katarzia, ale například i Midi Lidi.
3. Konečně se vrhám na novou desku. Jako vždycky poněkolikáté odkládanou, ale o to víc jsem natěšený. A také pracuji na novém projektu s Amanitou Design, což je vždycky radost.

Honza Unger (Zrní)

1. Krásnej rok. Spoustu koncertů mělo ohromnou energii. Situace kolem covidu přirozeně v mnoha z nás přeskládala, nebo naopak upevnila priority a například živej koncert si lidi evidentně víc užívaj, víc se radujou ze setkání s ostatníma, ze setkání s muzikantama. Ostatně i my si koncertů víc vážíme. Tím bylo léto unikátní. V říjnu, když se situace zase začala zhoršovat, začala být citelně nižší návštěvnost a v listopadu jsme se (i kvůli situaci v tehdy přeplněných nemocnicích) rozhodli zrušit všechny koncerty naplánovaný do konce roku. Nicméně času, kterej jsme tím získali, jsme alespoň mohli využít ke zkoušení písniček na novou desku.

Zrní slavili 20 let. Nezastavila je ani bouřka, fanoušci pomáhali odnášet techniku

2. Skvělou desku vydal náš kamarád, producent našich posledních desek, Jonatán Pastirčák, pod pseudonymem Isama Zing. Kapela DVA, jejíž polovinou je moje žena Bára, vydala hodně zábavnej soundtrack k počítačový hře Happy Game. 
3. Když se všechno povede, vydáme na podzim novou desku. Máme spoustu písniček, který vznikly v lockdownu, teď je aranžujeme, což je ta nejzábavnější práce, no a v březnu jdeme nahrávat. Oproti poslední desce, která je dá se říct angažovaná, ty nový písničky nic neřešej. Texty jsem psal záměrně spíš intuitivně, neomezoval jsem se rozumem. A po hudební stránce jsou to krátký, vesměs veselý, rychlý písničky. Takže příští rok naše nejlepší deska a k tomu benzínky, hotely a meditace v dodávce. Hezkej rok všem!

Přemysl Štěpánek (Ať se snaží ona)

1. Tak jak to jednu chvilku na jaře vypadalo zoufale a celkem bezvýchodně, lze hodnotit rok 2021 jako ještě docela ucházející. Vydali jsme první z nových songů, a dokonce se nám podařila sestavit malá tour. Navíc mám dojem, že i řada lidí z hudebního průmyslu a muzikantů se spojila a táhla za jeden provaz, aby se podařilo tyhle krušné časy přežít. To je jeden z hodně pozitivních momentů letošního roku.
2. Mám radost z několika letošních osobních objevů, třeba Yard Act mě hodně baví nebo z domácích je to Arleta.
3. Máme natočené EP, jen to domíchat a vydat. Pokud to půjde chceme hrát a koncertovat. Osobně se těším, že po dvou letech zase budou velké festivaly, takže se chystám na Sziget, Exit, Colours of Ostrava a další.

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: archiv iREPORT, Veronika Matějková, Lucia Farkašová
Témata: Pokáč, Jindra Polák, Jelen, Anna Julie Slováčková, Michal Horák, MYDY, Jakub König, Kittchen, Zvíře jménem Podzim, Korben Dallas, Floex, Zrní, Přemysl Štěpánek, Ať se snaží ona

zavřít