Jak se žije na šňůře | Pokáč tráví volné chvíle čuměním do zdi. Čím barevnější, tím lepší

Vydáno 26.11.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Zajímalo vás někdy, jak se vlastně žije na turné? Co mají na starosti sami muzikanti a co za ně řeší ostatní? Jak vypadá jejich běžný den a zda mají alespoň chvilku pro sebe? Zákulisím svých cest nejen po České republice vás v našem novém seriálu Jak se žije na šňůře provede řada českých hudebníků. Tak se pohodlně usaďte, vyrážíme! Jako první nám perličky ze svých turné poodhalí Pokáč.

Jak se žije na šňůře | Pokáč tráví volné chvíle čuměním do zdi. Čím barevnější, tím lepší Jak se žije na šňůře | Pokáč tráví volné chvíle čuměním do zdi. Čím barevnější, tím lepší

Ačkoliv by se to na první pohled nemuselo zdát, zařídit turné nebývá úplně jednoduché. Pokáčovi domlouvá koncerty agentura, sám má pak na starosti vizuály a promování jednotlivých vystoupení na sociálních sítích. „A mým hlavním úkolem je nezapomenout doma kytaru a ukulele. Zní to sice jednoduše, ale ne vždy se to podaří, to mi věřte!“ směje se písničkář.

Příběh českého hitu: Pokáč – Mám doma kočku

Kostru playlistu má hotovou vždy předem, jak ale přiznává, „zbytek doimprovizuju na místě.“ Na turné mívá set delší než na městských festivalech a slavnostech. Rád do něj proto zařazuje písničky, které už tolik nehraje, případně úplně nové. „Což je většinou fajn zpestření. Minimálně pro mě.“

Na koncerty buď jezdí sám autem, nebo s tourmanažerem a prodejcem merchem. Volné chvíle tráví na turné v backstagi. „Čumím tam do zdi,“ směje se Pokáč. „To je oblíbená disciplína muzikantů,“ doplňuje. „Koncert je super, ale trvá přibližně hodinu. Typicky sedíte čtyři hodiny v autě na cestě tam, pak nazvučíte, začnou se pouštět dovnitř lidi, pak hraje předskokan… No, a mezitím je ideální čas na několikahodinové čumění do zdi. Některé zdi jsou bílé, to je celkem nuda, ale některé jsou barevné, případně různě zdobené, to je teprve jízda!“

Pokáč je se svým týmem zvyklí najezdit zhruba tisíc kilometrů za víkend, někdy i víc. Mimo turné se mu často stává, že má třeba tři koncerty na různých místech. Ještě donedávna jezdil hudebník po vystoupeních s manželkou Eliškou. „Teď je ale s malým doma, tak jezdíme ve třech. Všechno jsou to hrozně fajn lidi. Uvidíme ale, co budu říkat za dvacet let,“ říká Pokáč, jenž se v únoru letošního roku stal novopečeným otcem. Atletka Eliška Klučinová mu porodila syna, kterého se pár rozhodl pojmenovat Teodor.

ROZHOVOR | Pokáč: Zatím jsem ve fázi, že mě humor baví i mimo stage (1. část)

Turné se většinou neobejde bez srandiček. Ať už větších, nebo menších. Členové některých kapel jsou zvyklí si ze sebe často utahovat slovně, v jiných zase spíše dochází k činům – jako například polévání spících osob studenou vodou či zamykání na pokojích. Jak to má ale Pokáč, když jezdí pouze s dalšími dvěma lidmi? „Já vždycky cestou z koncertu pouštím klidně několik hodin Záviše a zbytek crew se musí tvářit, že je to hrozně baví. Ale to není srandička, to je vážná věc!“ upozorňuje s nadsázkou písničkář.

A co nějaký zajímavý příběh z cest? „Občas u silnice potkáme strašidlo nebo ducha. U Devíti křížů často lítá nějaká ženská v bílým,“ směje se.

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: archiv Pokáče, Jana Braunová, Lucie Farkašová
Témata: Pokáč, turné, koncerty

zavřít