Prázdné kluby #1 | "Jistota žádná, skepsi nepropadáme," zní z Litomyšle. Jak vidí situaci jinde?

Vydáno 15.04.2020 | autor: Ondřej Horák

Jsou to místa setkávání, všedních, často ale i mimořádných zážitků. Hudební kluby už měsíc zejí prázdnotou, po celé republice odpadly stovky koncertů, ruší se další a nikdo neví, kdy to všechno skončí. Přežijí tuzemské kluby stop stav? 

Prázdné kluby #1 | Prázdné kluby #1 | "Jistota žádná, skepsi nepropadáme," zní z Litomyšle. Jak vidí situaci jinde?

Provozovatelů klubů po celé České republice jsme se ptali, co dělají v době, kdy jim mimořádná nařízení vlády v souvislosti se šířením koronaviru zakázala fungovat. Jak dlouho můžou zákaz shromažďování vydržet? Čekají nějakou pomoc od státu? A co by jim v této situaci skutečně pomohlo? V prvním díle klubového speciálu se podíváme do Brna, Litomyšle, Ostravy a Prahy. 


Eleven Club, Brno

za klub odpovídá Olda Vojáček

V době výpadku provozu klubu se chystáme na letní aktivity společnosti. Klubová sezóna je pro nás nyní bohužel už pasé, a tak nezbývá než čekat, až se budeme moci opět věnovat tomu, co umíme. Přes léto provozujeme letní kino, kde mimo filmových projekcí pořádáme i koncerty a různé další kulturní aktivity, takže chystáme program a různá vylepšení. V podstatě jediné, co nyní můžeme dělat, je právě plánování dalších měsíců, kdy už snad bude kulturní život opět při síle. Aktuálně trávíme čas s rodinou a dokončujeme nějaké "šuplíkové" nápady, na které v minulosti nebyl čas.

Koronavirus zasahuje: Aktualizovaný přehled zrušených a přeložených koncertů

Circus Brothers v brněnském Eleven Clubu, FOTO: Filip Kúřil

 

Music Club Kotelna, Litomyšl

za klub odpovídá Milan Lipavský

Stejně jako všichni ostatní máme zavřeno a většinu času trávím přesouváním koncertů na náhradní termíny, s některými se hýbe vícekrát. Kluci od zvuku a světel využívají volno k údržbě techniky, zaměstnance na hlavní poměr žádné nemáme, čímž některé starosti odpadají.

Vydržíme to po potřebnou dobu, nic jiného nám nezbývá. Otázka je, jak budou po povolení shromažďování lidi ochotní chodit na koncerty. O přesunuté vyprodané akce samozřejmě nemám strach, nálada ve společnosti se ale může změnit. A to samozřejmě může být i k lepšímu! Zkrátka, jistota žádná, ale to předpokládám stejně jako v jakémkoliv jiném oboru. V tuto chvíli nám asi nepomůže nic, jen čekat a doufat a nepropadat skepsi.

 Litomyšlská Kotelna je jedním z největších hudebních klubů v Pardubickém kraji. Na snímku má plno kapela Sto Zvířat | FOTO: Archiv klubu 

 

BARRÁK Music Club, Ostrava

za klub odpovídá Marcel Palovčík

V současné době se věnujeme přípravě podzimního programu a zároveň se snažíme chystat koncerty na dobu, kdy už snad budeme moci otevřít. Doufáme v konec května, situace už je pro nás i tak kritická. Už před vyhlášením nouzového stavu jsme se potýkali s existenčními problémy, do kterých jsme se nedostali vlastní vinou. Spustili jsme proto projekt na portále HitHit, kde si můžou fanoušci a návštěvníci koupit různé odměny a přispět tak na zachování klubu. V současné situaci je pro nás tento projekt více než potřebný. Doufáme, že se stát k této situaci postaví čelem a všem živnostníkům pomůže. Rozhodně nám nepomůžou pouze půjčky, uvítali bychom spíše nějakou formu mimořádných dotací.

ANKETA (I.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Rybičky 48, Mňága a Žďorp nebo Cocotte Minute?

 Metalové hřívy už dolétaly. Momentka pochází z lednového koncertu polské blackmetalové kapely Батюшка, FOTO: Facbook BBarák Ostrava

 

Malostranská beseda, Praha

za klub odpovídá Martin Vodehnal

Letos slavíme 10 let od znovuotevření, k čemuž jsme připravili řadu speciálních koncertů, o to víc nás nastalá situace mrzí. Vymýšlíme strategii, jak postupovat dál. Užší produkční tým nadále pracuje, jak v kanceláři, tak z domova. S interprety hledáme nové termíny na podzimní sezónu.

Prázdný klub nám taky dává prostor k dílčím úpravám a údržbě. Zároveň se připravujeme na letní sezónu na Střeleckém ostrově. Investice byly učiněny již před několika měsíci a celý projekt je rozběhnutý. Chceme být připraveni, a pokud se rozvolní omezení shromažďování, rádi bychom na to reagovali pružně a hned návštěvníkům nabídli nejen občerstvení, ale i kvalitní kulturní program.

Miksle v piskle v Besedě odehrály jeden z posledních koncertů letošního roku. Prozatím | FOTO: Facebook Malostranská Beseda

Popravdě, moc dlouho to už vydržet nemůžeme. Je to samozřejmě zásadní omezení, ale nechceme upadnout do depresí a prokrastinovat. Co nám dělá starost je nepochybně finanční stránka. Měsíc nečinnosti bychom ještě s nějakou ztrátou skousli, ale pokud by se mělo začít hrát až v září a neproběhla by ani sezóna na Střeláku, pro klub to může být ohrožující.

Od státu raději nic moc neočekáváme, ze zkušenosti nebývají očekávání často naplněna. Navíc víme, že je v současné situaci mnoho potřebných a není v silách nikoho zabezpečit vše. Je to pro nás opravdu nezvyklá situaci, kdy pravděpodobně brzy budeme v roli těch, kteří potřebují pomoc. Jsme zvyklí být spíše nápomocni a aktivně se účastnit benefičních akcí a podobně. Nejvíce by nám pomohlo, kdyby se vše co nejrychleji vrátilo do běžných kolejí a samozřejmě finanční prostředky. Ztráty jsou čím dál tím větší.

Připravil: Ondřej Horák

Témata: kluby, koronavirus, zákaz shromažďování

zavřít