Rolling Stones, Billie Eilish, Paul McCartney, Killers a další vybrali téměř 130 milionů dolarů. Přinášíme přehled charitativního koncertu

Vydáno 21.04.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Každá velká krize má svůj globální benefiční koncert. V dobách pandemie nového koronaviru svět propojila akce One World: Together At Home, během níž muzikanti poděkovali zdravotníkům a všem, kteří bojují s čínskou chřipkou. Patronkou šestihodinové show byla Lady Gaga, the Rolling Stones připomněli, že člověk nemůže vždy dostat to, co chce. Spolu s nimi zahrály desítky hvězd.

Rolling Stones, Billie Eilish, Paul McCartney, Killers a další vybrali téměř 130 milionů dolarů. Přinášíme přehled charitativního koncertu Rolling Stones, Billie Eilish, Paul McCartney, Killers a další vybrali téměř 130 milionů dolarů. Přinášíme přehled charitativního koncertu

Zatímco se americký prezident Donald Trump rozhodl, že Amerika přestane přispívat Světové zdravotnické organizaci (WHO), zpěvačka Lady Gaga zorganizovala masivní online koncert jako poděkování zdravotníkům a pro WHO se podařilo vybrat téměř 128 milionů dolarů.

Tradici velkých benefičních koncertů založil irský hudebník a aktivista Bob Geldof, který se na sklonku 70. let proslavil jako lídr kapely Boomtown Rats. V roce 1984 založil charitativní super kapelu Band Aid, která měla pomoc získat finance na zmírnění hladomoru v Etiopii.

Rok na to se mu podařilo zorganizovat festival Live Aid, který se simultánně odehrával na londýnském stadionu Wembley a filadelfském John F. Kennedy Stadium. Naživo akci vidělo přes 160 000 lidí, obecenstvo u televizních obrazovek se odhaduje na 1,9 miliardy lidí, tedy téměř 40 procent tehdejší světové populace.

Jak už ale prozrazuje název aktuální akce Together At Home, publikum show sledovalo ze svých domovů. Večer zahájila zpěvačka Andra Day se svou písní Rise Up, na kterou navázal Niall Horan, bývalý člen One Direction. S působivým vystoupením se pak představili Celine Dion, Andrea Bocelli, Lady Gaga, Lang Lang a John Legend, kteří společně zazpívali píseň The Prayer.

Koronavirus zasahuje: Aktualizovaný přehled zrušených a přeložených koncertů

Vedle výše zmíněných hudebníků si v osmihodinové show zazpívali také Billie EilishCharlie Puth, Picture This, Ellie Goulding, Hozier, Jessie J, Adam Lambert, Michael Bublé, Liam Payne, Louis Fonsi, Kesha, Shawn Mendes s Camilou Cabello, Pharrell Williams, Elton John či Taylor Swift.

Velkým lákadlem pro diváky bylo vystoupení skupiny Rolling Stones, která oznámila své zapojení do projektu až v pátek před akcí. Formace, která měla zanedlouho vyrazit na severoamerickou část svého turné No Filter, v pořadu zazpívala píseň You Can't Always Get What You Want.

Předtím než Paul McCartney zahrál píseň Lady Madonna, jíž vydal v roce 1968 v the Beatles, věnoval vzpomínku své matce, která byla zdravotní sestrou během druhé světové války i poválečných let. „Pojďme vzkázat světovým lídrům, že potřebujeme posilnit zdravotnický systém po celém světě, aby se tato krize již neopakovala,“ vzkázal.

Došlo i na lehce bizarní okamžiky, například když zpěvák Brandon Flowers a bubeník Ronnie Vannucci Jr. zahráli největší hity the Killers na samohrajky, trochu ve stylu Evy a Vaška.

 

V prostřizích mezi jednotlivými hudebními čísly běžely fotografie lidí, kteří jsou kvůli současné situaci distancováni od své rodiny. Ať už kvůli tomu, že pracují jako zdravotníci a setkávají se s nemocnými, nebo proto, aby ochránili před možnou nákazou starší členy své domácnosti.

Diváci mohli pořad sledovat jak na YouTube či Twitteru a Instagramu, tak na vybraných hudebních kanálech. V záznamu ho u nás odvysílala v neděli ve 23.00 stanice Prima Comedy Central. Do akce se mohli zapojit také lidé sedící u obrazovek, a to zasláním finančního daru. 

Text: Andrea Štipčáková, red

Témata: One World: Together At Home, Lady Gaga, Rolling Stones, Billie Eilish, Taylor Swiftthe KillersPaul McCartney

zavřít