Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky na vítězství aspirují Dave Gahan i Dave Grohl, mezi zpěvačkami Miley Cyrus či Taylor Swift

Vydáno 19.02.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Nominace v domácích kategoriích Žebříku jsme si již představili, a tak nezbývá než se mrknout, co se loni dělo v zahraničí. Mezi zpěváky jsou tentokrát nominovaní Dave Gahan, Dave Grohl, Ed Sheeran, Harry Styles a Chris Martin. Poslat svůj hlas můžete také zpěvačkám, konkrétně Billie Eilish, Dua Lipě, Miley Cyrus, Laně Del Rey a Taylor Swift. Výsledky se dozvíte 5. dubna během slavnostního vyhlášení v DEPO2015 v Plzni.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky na vítězství aspirují Dave Gahan i Dave Grohl, mezi zpěvačkami Miley Cyrus či Taylor Swift Zahraniční nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky na vítězství aspirují Dave Gahan i Dave Grohl, mezi zpěvačkami Miley Cyrus či Taylor Swift

ZAHRANIČNÍ ZPĚVÁK


Dave Gahan
 

„Všechno je teď jiné. Všechno, co děláme,“ okomentoval Dave Gahan práci na albu Memento Mori, které Depeche Mode vydali v roce 2023. Šlo o první nahrávku bez Andyho Fletchera, a to se na ní také tematicky podepsalo. Emočně velmi silná byla i show v Praze, jak uvedl v reportáži Dominik Pavliš. A zároveň povedená. Není proto divu, že jen půl roku od zmíněného vystoupení v Letňanech se Depeche Mode vrací do Prahy. Dvakrát zahrají ve vyprodané O2 areně.

LIVE: Depeche Mode vyprodali Letňany. Odehráli emotivní show, vzpomínali i na Andyho Fletchera

Dave Grohl

Dave Grohl a další členové Foo Fighters za sebou mají velmi obtížné období. Po smrti zpěváka Taylora Hawkinse přemýšleli, co dál. Dokončit album But Here We Are pro ně bylo velmi složité, ale povedlo se. V létě s ním kapela vyrazila na cesty a letos ho představí také v Evropě. Spolu s novým bubeníkem za zády – Joshem Freesem, který v minulosti spolupracoval s Red Hot Chili Peppers nebo Tommym Lee z Mötley Crüe.

Ed Sheeran

Zatímco z hudebního hlediska se Edu Sheeranovi daří, v osobním životě to v posledních měsících neměl zcela růžové. Jak loni prozradil v dokumentu The Sum Of It All, prošel si bulimií i depresemi, a dokonce přemýšlel nad sebevraždou. Do takového stavu ho přivedla smrt nejlepšího kamaráda Jamala Edwardse a rakovina manželky Cherry, kterou jí lékaři zjistili během těhotenství. O tom, čím si zpěvák procházel, vypovídá i album Subtract, které loni vydal. Českým fanouškům ho živě představí 27. a 28. července v Hradci Králové.

RECENZE: Ed Sheeran zakopal patos a kýč a nahrál skvělou desku

Harry Styles

Harry Styles v minulém roce dokončil své dvouleté turné, během kterého svou muziku představil fanouškům na pěti kontinentech. Celkem prodal 1,2 milionu vstupenek a označil šňůru za „největší zážitek svého života“. Poté se odmlčel a na veřejnosti se nyní objevuje jen zřídka. I posledního videoklipu se jeho příznivci dočkali naposled před dlouhými šesti měsíci. Zpěvák ho natočil k písni Daylight.

Chris Martin

Coldplay v čele s Chrisem Martinem se minulý rok umístili v top desítce nejvýdělečnějších turné roku 2023. A není divu. Jejich Music Of The Spheres, které v letošním roce pokračuje, je na většině zastávek beznadějně vyprodané. Coldplay platí za kapelu, která dokáže udělat obrovskou show, jež prostě naživo chcete vidět. Momentálně makají na albu, jenž by mělo vyjít v příštím roce. A dle slov Chrise Martina bude posledním v jejich diskografii.

ZAHRANIČNÍ ZPĚVAČKA


Billie Eilish

Billie Eilish sice v minulém roce nové album nevydala, zato o to více koncertovala. Náš tým ji například viděl na Szigetu, kam dorazila s červeně zbarvenými vlasy a bavila hity Bad Guy, Happier Than Ever nebo What Was I Made For, kterou nahrála pro film Barbie, a jež na letošních Grammy získala ocenění Píseň roku.

Billie Eilish na Szigetu bavila i na halfplayback, hráli také Girl in Red, 070 Shake a Hannah Grae

Dua Lipa

Dua Lipa minulý rok opět ovládala rádia. Stejně jako Billie Eilish nahrála i ona písničku k filmu Barbie, kterou pojmenovala Dance The Night. Na podzim potěšila fanoušky singlem Houdini, který napsala ve spolupráci s Kevinem Parkerem z Tame Impala a Tobiasem Jessem. Zároveň k němu natočila taneční videoklip. Skladba se má objevit na třetí studiovce zpěvačky, jež vyjde během letošního roku.

Lana Del Rey

Na nové album Lany Del Rey nemuseli její fanoušci dlouho čekat. Dva roky po Blue Banisters poslala do světa devátou studiovku Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd, na níž si i nadále jde svou cestou a nepodléhá současným popovým trendům. Přitom se jí i nadále daří posouvat se vpřed. Tematicky se na desce věnuje rodině, zabývá se existenčními otázkami a smrtí. Byla za ni nominovaná na cenu Grammy, bohužel však odešla s prázdnou.

Miley Cyrus

Přestože se Miley Cyrus zařekla, že momentálně netouží koncertovat a vyjet na turné, textařský um se jí stále drží. V březnu 2023 vydala album Endless Summer Vacation, z níž vzešel hit Flowers, za který muzikantka obdržela cenu Grammy. Navrch k tomu na podzim Miley přidala song Used To Be Young, kterým opět zabodovala. Přemítá v něm totiž nad svou minulostí.

RECENZE: Album Endless Summer Vacation od Miley Cyrus je dospělé, i přesto na něm ale hudebnice tápe

Taylor Swift

Taylor Swift se stává fenoménem. V současnosti zřejmě nejpopulárnější zpěvačka láme jeden rekord za druhým. Loni mimo jiné překonala Barbru Streisand, když se stala interpretkou s nejvíce alby, které dosáhly v americké hitparádě na tu nejvyšší příčku. Zároveň se její aktuální turné Eras, na kterém zavítá třeba také do Vídně, stalo prvním, které vydělalo za pouhých osm měsíců jednu miliardu dolarů. Ke slávě jistě přispěl i dokument ke zmiňované šňůře, který vyprodával kina po celém světě. A podobně bychom mohli pokračovat dál… V současné době je Taylor Swift prostě horkým zbožím a zřejmě to tak ještě nějakou dobu zůstane.

Jak hlasovat?

Více informací o hlasování najdete na stránkách Ankety Žebřík. Své favority můžete podpořit do 29. února. Slavnostní vyhlášení proběhne v plzeňském DEPO2015 v pátek 5. dubna 2024. Vstupenky na akci zakoupíte tady.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Youtube, Tereza Slowiková, Petr Tibi, Live Nation
Témata: Dave Grohl, Dave Gahan, Ed Sheeran, Harry Styles, Chris Martin, Billie Eilish, Dua Lipa, Miley Cyrus, Taylor Swift, Lana Del Rey

zavřít