LIVE: Na truchlení nebyl čas, Glenn Hughes po smrti mámy hlásal: You Keep On Moving

Vydáno 14.02.2017 | autor: redakce

V čistě transcendentální zážitek se proměnil koncert někdejšího člena kapely Deep Purple, baskytaristy a zpěváka, ale také laureáta speciální ceny ankety Žebřík z roku 2009 Glenna Hughese. Jestliže totiž v původním listopadovém termínu z roku 2016 nedorazil, protože se nepohodl s Living Colour, s nimiž byl společný koncert plánován, jeho na jaro přesunutou tour ohrozila skutečnost v životě člověka daleko zásadnější - smrt jeho vlastní maminky Sheily. Ta navíc přišla pouhých devět měsíců po stejném osudu jejího manžela a Glennova táty Williama.

LIVE: Na truchlení nebyl čas, Glenn Hughes po smrti mámy hlásal: You Keep On Moving Na truchlení nebyl čas, Glenn Hughes po smrti mámy hlásal: Keep On Moving. Foto: David Webr


GLENN HUGHES, STONE BROKEN
MEETFACTORY, PRAHA
13. 2. 2017


Jasné instrukce od umírající maminky, které stála vždy při něm, Glenn dostal v lednu před nadcházející tour - za žádných okolností, tedy i přes její možný skon, prý nesmí zklamat své fanoušky, kteří se na něj po celé Evropě těší. A tak nakonec 13. února došlo k naplnění tohoto jejího přání i v Praze, kam Glenn dorazil spolu s trojicí členů své kapely a čtveřicí mladíků z britských Stone Broken, hardrockové to party z Walsall, která debutovala svým EP The Crow Flies teprve v roce 2014.

FOTOREPORT: Glenn Hughes, bývalý člen Deep Purple a laureát Žebříku, zahrál v Praze

Stone Broken začali načas a jejich set o šesti kouscích zahrnoval převážně skladby z jejich rok staré debutové desky All In Time. Glenn si je vybral zcela zištně - sám totiž dokáže své koncerty ubírat různými hudebními směry, ale po vystoupení trojice pánů s kytarami a řízné bubenice v rolích předskokanů bylo jasno, že tento večer bude patřit jen jeho hardrockové poloze. Tu tak dokázal rozmělnit snad jedině loni zesnulý Prince, jehož největší hity se linuly z reprobeden v době přestavby pódia před příchodem hlavní hvězdy.

ROZSVIŤTE SÁL

Ta nabídla během zbytku večera průřez celou svou kariérou, a došlo tak jak na vůbec první rockovou skladbu Medusa, kterou Glenn napsal ve svých sedmnácti letech a hrál ji v sedmdesátých letech minulého století se skupinou Trapeze, tak na písně ze spolupráce s kytaristou Patem Thrallem, skladby z dob, kdy byl členem Deep Purple i jeho působení v superskupině Black Country Communion. Ta si poslední roky dávala pauzu, aby se v září tohoto roku vrátila se svou již čtvrtou řadovou deskou. Na podzim 2016 vyšla Glennovi sólová deska Resonate, a tak pochopitelně nemohly chybět ani písně z ní.

vložte odkaz, text nemažte

Málokdy se vám na koncertě stane, že vám interpret přizná, že vzhledem k okolnostem, které jej potkaly, nedokáže úplně udržet emocionální kontrolu sebe sama. Ale konkrétně v tomto případě si Glenn Hughes poradil po svém a zhruba ve třetině koncertu poprosil osvětlovače o více rozsvícený sál, aby mohl lépe sledovat ty, kvůli nimž přijel - své fanoušky a především jejich úsměvy - a pokusit se takto získanou energii proměnit v sílu, která se bude linout z jeho baskytary a hlasivek. Dopomáhali mu v tom dlouholetí členové jeho kapely - kytarista Soren Andersen a bubeník Pontus Engborg, ale především největší překvapení večera - hráč na Hammondy Jay Boe, jenž je v kapele úplným nováčkem. Přesto jeho nástroji, ať již v rámci komplexního zvuku, či během nespočtu sól, bylo věnováno opravdu hodně prostoru a jindy omezený čistě kytarový zvuk v rámci žánru to proměnilo ve zcela ojedinělý zvuk i zážitek.

HITU YOU KEEP ON MOVING SE PŮVODNĚ NEVĚŘILO

Vrcholem koncertu byl, i vzhledem k okolnostem a náplni písně, hit You Keep On Moving, v rámci kterého se pokusil syn vyrovnat se ztrátou své maminky a o němž zároveň prohlásil, že patří k těm, kterým po jeho vzniku nikdo nevěřil, že bude kdy použitelný k nahrání, natož že se z něj nakonec stane hit. Před jeho provedením totiž Hughes prozradil, že ho spolu se zpěvákem Davidem Coverdalem napsali krátce poté, co spolu v Deep Purple začali oba působit - původně na desku Burn a následně Stormbringer, na něž se ale právě kvůli nedůvěře v tuto píseň nedostala.

Po přídavcích - singlu Heavy z poslední sólové desky a "párplovském" Burn - slíbil Glenn Hughes svůj brzký návrat na koncertní pódium i v naší zemi a nepřekvapivě nabádal všechny zúčastněné, aby po příchodu domů zavolali svým rodičům a svěřili se jim se svou láskou k nim. A myslím, že po takovémto zážitku to nejeden z návštěvníků i udělal.

Setlist: Flow, Muscle and Blood, Gettin' Tighter, Stumble & Go, Medusa, Can't Stop the Flood, One Last Soul, You Keep on Moving, Might Just Take Your Life, Soul Mover, Black Country + přídavky Heavy, Burn


Text: Viktor Mašát, foto: David Webr

Témata: Glenn Hughes, Deep Purple, MeetFactory, koncerty

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít