LIVE: Stormem otřásl metalcorový večírek v čele s Fit For A King

Vydáno 02.12.2023 | autor: Pavla Dolanská

Když Rock for People Concerts oznámili, že v prosinci přivezou Fit For A King v doprovodu Emmure, thrown a The Gloom In The Corner, bylo jasné, že milovníci metalcoru budou mít předčasného Ježíška. Nadílka se rozdávala v žižkovském Stormu a rozhodně na ni budeme s nostalgií vzpomínat ještě dlouho.

LIVE: Stormem otřásl metalcorový večírek v čele s Fit For A King LIVE: Stormem otřásl metalcorový večírek v čele s Fit For A King


Fit For A King, Emmure, thrown, The Gloom In The Corner
Praha, Storm Club
1. 12. 2023

Prvním pomyslným dárečkem na pódiu byli sympaťáci z Melbourne, The Gloom In The Corner. Austrálie a metalcore jsou tak nějak zárukou srdíčkové show a Gloom to jen potvrdili. Moshovalo se od prvního do posledního songu a nebylo se čemu divit.

Kapela si show užívala na 110 % a její komunikace, och. Když songy s refrény ve stylu „Die motherfucker, die!“ střídají slova vděčnosti a viditelné dojetí, prostě to bere za srdíčko. Tenhle něžný diktát utekl jak nic a můžeme asi jen říct, že svou první pražskou show Gloom zvládli na výbornou.

Po miloučkém setu od protinožců na stage přiváli švédští mladíci thrown. Ty jsme letos mohli vidět už potřetí. V březnu ve Futuru jako předskokany Get The Shot a v létě na Fajtfestu. Kapela je na scéně něco málo přes dva roky a průměrná délka jejich songů je dvě minuty.

Oba sety byly proto kraťoučké, ale ostré jako břitva a hlavně bavily. Ani ve Stormu to nedopadlo jinak. Zábavná rychlá show plná drsných riffů, cow bellu a screamů. Ano, prosím. Jedna novinka tu ale byla, pozitivní vývoj stran komunikace. Tahle parta je dost nesmělá, ale začíná se otrkávat.

Poloslyšná slova díků a omílání jména kapely pomalu střídají lehké hecovačky (ve stylu „You know what to do“ <3) a interakce s publikem (ft. s náhodnými fans se velmi povedl). thrown se zkrátka derou nahoru a věříme, že jejich další návštěva na sebe nedá dlouho čekat.

 

Předposledním jménem na seznamu téhle předvánoční party byla americká stálice Emmure. Tenhle samozvaný kult je na scéně už dvacet let a díky svému specifickému soundu (pro někoho „Korn goes metalcore“, pro někoho „to něco spešl, co jinde nenajde“, haha) si vybudoval nemalou fanbase. To se potvrdilo i tento večer.

Emmure se do Prahy vrátili po čtyřech letech a bylo očividné, že značná část publika přišla právě na ně. Frontman Frankie, který se tak nějak pasoval do role pomyslného kazatele, ani nestihl doříct úvodní „Get the fuck up“ a dav šílel. A přesně na téhle vlně se nesla celá show.

Přestože na svoje poměry Frankie vcelku mile a hojně komunikoval, nebylo to třeba. Set o čtrnácti songách dle reakce publika neměl slabší místo a odsýpal nevídanou rychlostí. Pro nás „old school fans“ (jak jsme byli označeni my, co pamatujeme vydání desky Speaker of the Dead, au) možná chybělo více starších kousků, ale co se dá dělat. Konec konců mohli jsme si zařvat „I see a fire in the sky“, když se jako předposlední song rozeznělo Solar Flare Homicide, tak si nemůžeme stěžovat.

Po náloži od Emmure došlo k lehkému odlivu obecenstva, během show FFAK to ale nebylo absolutně poznat. Tahle parta z Texasu je na scéně od roku 2007 a letos si Prahu střihla už podruhé.

Tentokrát ale dorazili jako headlineři své první evropské tour věnované jejich poslední desce The Hell We Create. Celý set proto stál právě na ní, ale to vůbec nevadilo. Čistočistý metalcore je v dnešní době nedostatkové zboží, Fit tuhle díru na trhu ale dokázali zaplnit na jedničku.

Melodický sound střídající nekompromisní breakdowny. Set, ve kterém se můžete jít rozbít do moshe na nekompromisní songy jako Reaper nebo Vendetta. Ale taky si poplakat a zaploužit na pomalejší věci jako je Reach out nebo When everything means nothing. Tohle je to, co (asi nejen) metalcore kidy zahřeje u srdíčka a co nám posledních pár let lehce chybí.

 

Tahle show měla všechno. Už od začátku nechybělo rozplývání nad tím, jak frontman Ryan miluje Prahu, jak si celá kapela cení toho, že s nimi prožíváme jejich „evropské poprvé“ a jak moc jsou vděční za takové fanoušky. Publikum se jim za to odměnilo sborovým zpěvem, pořádným moshem i vyhajpovaným skákáním, a hlavně nekonečnou pozitivní energií.

Jen těžko v paměti hledáme akci, ze které by se za poslední dobu odcházelo s tak dobrým pocitem a maličko doufáme, že jedno z políček RfP adventního kalendáře odkryje právě Fit For A King.

Text: Pavla Dolanská , foto: FB kapel
Témata: Fit For A King, Emmure, throw, The Gloom In The Corner, Storm Club, Rfp, Rock for People Concerts

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít