RECENZE: Marta Jandová si udělala radost sólovou deskou Barvy

Vydáno 23.11.2018 | autor: redakce

Marta Jandová patří mezi nejlepší tuzemské rockové zpěvačky. Tedy pokud má za zády skupinu Die Happy. Na našem území je její pěvecký projev dost často umírněnější. Barvy na tom nic nezmění a fanoušky výše uvedené kapely pravděpodobně příliš nepotěší.

RECENZE: Marta Jandová si udělala radost sólovou deskou Barvy RECENZE: Marta Jandová si udělala radost sólovou deskou Barvy

Marta Jandová

Barvy

Skladby:
Cesta kolem světa, Křídla, Černá i bílá, Barvy, Milovat, Holka rozmazlená, Nikdy, Vstávej, Zůstaň tu se mnou, Strach, Školíš mě

11 trax / 46:06 min

Vydavatel: Supraphon

Rodačka z Prahy je bez debat výbornou vokalistkou. Jinak by se výrazně neprosadila v zahraničí, čímž se mnoho tuzemských interpretů pochlubit nemůže. Jejího hlasu, který pomohl k úspěchu skupině Die Happy, si všimli i Dog Eat Dog, In Extremo nebo třeba Apocalyptica. Ti všichni ji přizvali ke svým projektům.

I když má Jandová za sebou více než dvě dekády na scéně, album Barvy je pro ni výjimečné, neboť se jedná o její sólový a navíc český debut. S nahráváním jí pomohl producent Lukáš Pavlík, který zároveň obhospodařoval bicí, dále pak kytarista Ondřej Pátek, basák Dalibor Mucha a klávesista Jan Zlatuška.

Marta Jandová interview: Písničku pro dceru jsem nedokončila. Bude na další desce

Samozřejmě se nejedná o první aktivitu Marty na našem území. Při hodnocení Barev je proto zásadní, jaká očekávání do nich vkládáte, tedy z jaké etapy její kariéry budete vycházet. Znáte jen duet Káva a sex s Markem Ztraceným, otřesný singl Santa Superstar z muzikálu Vánoční zázrak, kde spojila síly s Gabrielou Gunčíkovou, nebo píseň Hope Never Dies, jejímž prostřednictvím reprezentovala Českou republiku na Eurovision Song Contest 2015 společně s Václavem Noidem Bártou? Pak máte v podstatě vyhráno... Nebo snad s nostalgií vzpomínáte na okamžik, kdy jste poprvé slyšeli svižnou vypalovačku Supersonic Speed? Vzpomínejte dál. Tato nahrávka se pohybuje v mantinelech vymezených termínem pop rock, ale pop převládá.

MALUJE SVĚT NA RŮŽOVO

Desku otevírá vzhledem k životní dráze interpretky vlastně symbolicky Cesta kolem světa. Pohodová rádiovka s hitovým potenciálem. V podobném duchu se nesou i následující Křídla zdůrazňující blahodárný účinek spočívající v nalezení spřízněné duše aneb "všechno je lepší, když my dva jsme spolu". S touhou po lásce se svěřuje rovněž v písni Milovat. V podstatě další variací na stejné téma je Zůstaň tu se mnou. V baladě Barvy Marta optimisticky, až naivně hlásá, že "s hlavou vzpřímenou můžeš jít dál, svou barvou svět na růžovo malovat". Tvrdší riff protne Nikdy, když se zpěvačka pro změnu vypořádá s mužem, který u ní zcela jistě štěstí nenajde.

Příjemným osvěžením je track nazvaný Strach, jednoznačně nejzajímavější odstín této palety. Jestli skladbu uslyšíte poprvé až při live prezentaci, můžete podlehnout dojmu, že v závěru jde o čirou improvizaci a kapela se "utrhla ze řetězu". Škoda, že se všichni zúčastnění častěji neodvázali i ve studiu...

Marta Jandová se ocitla v podobné pozici jako například loni Honza Křížek. Zkušený muzikant se do vlastní sólovky pustil s pestrým hudebním životopisem v zádech také až po čtyřicátých narozeninách. Prolnout minulost se současností a zároveň naznačit budoucí směr zvládl o něco lépe. Navzdory všemu výše uvedenému ale Barvy mohou rozjasnit něčí domov. 

text: Tomáš Rumler

Témata: Marta Jandová, Barvy, Die Happy

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít