BLOG | David Gaydečka: Představitelé země a někteří vládní odborníci šíří o festivalech nepravdivé informace

Vydáno 10.05.2020 | autor: redakce

David Gaydečka, organizátor Metronome Festivalu, United Islands of Prague a dalších velkých akcí, se v tomto blogu pro iREPORT zamýšlí nad nepřehlednou situací stran pořádání hudebních akcí. Doporučuje nepropadat dojmu, že budou zakázány.

BLOG | David Gaydečka: Představitelé země a někteří vládní odborníci šíří o festivalech nepravdivé informace BLOG | David Gaydečka: Představitelé země a někteří vládní odborníci šíří o festivalech nepravdivé informace

Nejprve bych všechny rád ujistil, že mě opravdu mrzí, že některé festivaly byly nebo budou muset být zrušeny a dost pravděpodobně takových nebude málo. Stejně tak mě mrzí, za hudební příznivce a držitele vstupenek na různé akce, že léto bude chudé na zážitky a na mnoho akcí si budeme muset počkat o rok déle. Nicméně jsem se rozhodl upravit pár mylných informací, které se šíří mezi námi, na pravou míru.

Festival Metronome Prague se kvůli koronaviru přesouvá na září

Letní festivaly budou. Možná ano, možná ne. Určitě ale není pravda, že všechny akce jsou zrušeny. Tedy zatím. Nouzový stav končí 17. května. Pokud ho Poslanecká sněmovna Vládě neumožní prodloužit, už od 18. května se budeme moci scházet v neomezeném počtu. Nikdo doposud nic nezakázal, neboť není jednoduché zakázat akce, které mají proběhnout za měsíc, za dva. Pokud bude nouzový stav prodloužen, tak dost pravděpodobně o týden, o dva, maximálně o tři týdny.

Opět tedy budou omezené kulturní akce pouze do konkrétního data, v tomto příkladu do konce května. Na stole vlády jsou i různé scénáře, kdy se budeme muset řídit pokyny ze strany Ministerstva zdravotnictví, ale tyto pravomoci v tento moment na totot ministerstvo převedeny nejsou.

LIVE: Metronome festival, den první - Liam Gallagher moc nepřesvědčil, zato Morcheeba příjemně překvapila
 
Pokud si to tedy shrneme, v tento moment je možné organizovat akce jakéhokoliv rozsahu od 18. května dále.
Proč si vlastně většina z nás myslí, že letní festivaly nebudou? Musely být zrušeny akce, které vyžadují finalizaci přípravných prací s několikaměsíčním předstihem. V nejistotě, kdy sice od 18. května a dál můžeme organizovat téměř cokoliv, ale nevíme, jakým způsobem budou postupovat představitelé země, nelze tyto akce řádně připravit.


 
Pořadatelé to pochopitelně oznamují veřejně, což v nás posiluje pocit, že zrušeno bude vše. Představitelé země a někteří vládní odborníci pak navíc šíří nepravdivé informace s vyzněním, že festivaly nebudou. Ve skutečnosti se asi snaží šířit informaci, že nevíme, zda a které akce proběhnou, to se ale nedaří. A my si to následně vzkazujeme mezi sebou - letos v létě nic nebude. Ale ono, doufejme, něco bude.
 
Konkrétně naše situace je taková, že jsme festival United Islands of Prague odložili na září. Zatím nemáme konkrétní termín. Pokud by se situace vyvíjela pozitivně a pandemie postupně odešla, jsem přesvědčen, že akci budeme moci zrealizovat. Na finalizaci přípravných prací potřebujeme zhruba měsíc, zda festival proběhne či nikoliv se tak budeme moci definitivně rozhodnout v srpnu.

Zároveň pořádáme také poměrně rozsáhlou a složitou akci Metronome Prague. U ní, stejně jako v případě dalších velkých mezinárodních akcí, potřebujeme na přípravu delší čas. Pár týdnů budeme na tom budeme ještě pracovat a pak se budeme muset rozhodnout.


 
Chystáme také návrhy, jaká hygienická opatření bychom mohli přijmout a - pokud s nimi uspějeme - třeba vás všechny ujistíme, že akce proběhne. Jsem přesvědčen, že akcí, které mají termín v druhé polovině července, srpnu a rozhodně od září dál ještě vyčkávají a zrušeny nejsou, je více. Nejsme naivní a víme, že musíme počítat i se scénářem, že se to nepovede. Nicméně nikdo zatím nám nic nezakázal a prosím všechny, abychom nepropadali mylnému dojmu, že někdo někomu něco nedovolil.

Nestahujme kalhoty, dokud brod jest ještě daleko.

Text: David Gaydečka, foto David Webr, Matěj Fiala, archiv

Témata: velké akce, Metronome Festival, United Islands Of Prague

zavřít