ROZHOVOR | "Děláme hudbu hlavně kvůli sobě, ne abychom byli rockovými hvězdami," říká Aneta Práglová z kapely Zputnik

Vydáno 24.03.2021 | autor: redakce

Až do roku 2017 přinášela kapela Zputnik svým fanouškům pravidelně nová alba. Proč již několik let žádnou desku nevydala? Na to jsme se zeptali zpěvačky Anety Práglové, která se mimo jiné rozpovídala také o tom, jak se skupinou zvládají vynucenou koronavirovou pauzu nebo o své lásce k režírování. A zavzpomínala i na to, když o Zputniku napsal křesťanský server.

ROZHOVOR | ROZHOVOR | "Děláme hudbu hlavně kvůli sobě, ne abychom byli rockovými hvězdami," říká Aneta Práglová z kapely Zputnik

Jak byste, Aneto, kapelu Zputnik představila?
Hrajeme technometalagropunk a naší prioritou je originalita. Všude je plno různých kapel. Některý hrajou líp nebo mají víc tetování, ale Zputnik je jenom jeden.

Punkové řádění v Modré Vopici obstarali Davová psychóza a Zputnik

Jinak nás řadí do elektropunku a asi tam i patříme. My se toho označení trochu bojíme, protože si pod ním představujeme nudný pseudointoušský experimenty bez koulí. My jsme vyrostli na metalu a punku. Elektroniku a samply používáme, protože to má nekonečný zvukový možnosti. Ale základem je vždy rocková skladba a český text. A taky nebrat se moc vážně.

Do roku 2017 jste vydávali pravidelně každý rok nové album. Teď už máte několik let pauzu. Proč?
Věci na další album máme, možná i na dvě. Ale rozhodli jsme se upustit od vydávání nových věcí a pustili se do re-masteringu a re-designu starých alb.
Upřímně, mysleli jsme si, že to bude rychlejší. Ale baví nás si se zvukem hrát a taky je dobrý nechat věci odležet. Vše si děláme sami, nic a nikdo nás netlačí.

Co vás k tomu vedlo?
Nemohli jsme ignorovat možnosti, které teď máme, a o kterých se nám před 11 lety ani nesnilo. Dřív sis spoustu programů a syntíků nemohl dovolit. Konečně pár lidí a firem změnilo svůj přístup a hodili na trh skvělý softy za zlomek ceny.

Jak tyhle změny přijímají lidi?
Pár lidí jsme tím samozřejmě naštvali, pár ještě naštveme a samozřejmě se nas*ráme občas navzájem. Ale jde hlavně o zvyk. Musíte si to prostě párkrát poslechnout. Alba nevydáváme, děláme si je sami a vždycky jsme všechno dávali lidem zadarmo. To nám dává svobodu. Věříme, že to má smysl a tenhle chaos nás baví. Žádná kapela nemá tolik verzí skladeb jako my. Není v tom snaha se někomu zalíbit. My tu hudbu děláme hlavně kvůli sobě. Ne kvůli tomu, abychom byli rockovými hvězdami, hráli si na hype a šňupali pětilitrem. Protože stokoruna stačí! Takže chceme bejt spokojení hlavně my. A pro ty nespokojený budeme mít na webu i starší verze.
A když už o tom mluvíme, máme nový web zputnik.info a tam všechno najdete i stáhnete. Rusákovi jsem nadávala, že máme nejhnusnější web na světě, ale on byl pyšný na to, že je praktický. Nakonec jsme to z technických důvodu museli překopat a konečně má nejhnusnější web na světě někdo jiný!

Kapely nyní vydávají vinyly, plánujete něco takového?
Lidi se nás na to ptají a asi jednou uděláme nějakou best-offku. Jen to jde trochu proti naší filozofii, šířit hudbu zadarmo. Jasně, v roce 2021 to žádná velká revoluce není. Když jsme to dělali v roce 2000, plno lidí říkalo, že stahování hudbu zabíjí. Od tý doby uběhlo mnoho let, stahuje se a nevšimla jsem si v hudebním prostředí nějakou podstatnou újmu. Ale nejde o to, jestli to je cool nebo progresivní. My prostě chceme, aby lidi naší hudbu poslouchali a dostali se k ní co nejjednodušším způsobem.

Chybí vám koncerty? Plánujete live stream?
To víte, že nám koncerty chybí. Někomu hlavně kvůli prachům. Tohle je nám jedno. Nám chybí, protože nás to baví. Udržuje je nás to ve skvělý psychický a fyzický kondici. Je to továrna na serotonin a dopamin. Ten pocit pár minut před koncertem, když pomalu vstupuješ na pódium a krví se ti začíná proudit adrenalin, je skvělej!
O streamu přemýšlím, i když to vlastně nemám moc ráda. U nás to totiž zas tak moc smysl nedává. Zputnik musíte vidět naživo. Energie, zlo a úchylnost nejsou přes stream přenositelný.

Je pravda, že o vás psal křesťanský server?
Když jsem to četla poprvý, myslela jsem, že si někdo dělá prdel. V článku na náboženským serveru udělali rozbor písničky Ďábel je všude a taky jim neušlo, že nosím kříže na prsou. Vyhodnotili nás jako zaprodance ďáblu. Prostě pecka.

Tři sestry vás pozvali jako hosta a jako jednu z mála holek na natáčení písničky Ať seš punk. Jaké to bylo?
Už je to dávno, bylo mi asi 10 let, šla jsem v Sušici na nábřeží přes most a ve walkmanu mi hrály Sestry. Pamatuju si to, jako by to bylo teď. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že o pár let později budu s nima ve studiu. Měla jsem velkou radost, když mi to Supice nabídla. Je to skvělá skladba a skvělej nápad to takhle udělat. 

Ještě jeden fest: Sezónu v Tachově završili Zputnik, Loco Loco, Znouzectnost i Blockheads

Když už jsem byla se Sestrama ve studiu a měla jsem jít natáčet, tak mi zvukař řekl, že mám zpívat na Há. Znejistěla jsem. Veronika - Supice mě chtěla podpořit a řekla mi něco ve smyslu: ‚Anet, neboj, ty jsi tady hlavně kvůli tomu, jak vypadáš‘. To od ní bylo hezký.

Často vydáváte klipy. Poslední video k songu Anděl smrti jste si dokonce sama režírovala.
To je pravda. Když není do čeho píchnout, snažíme se to využít jinak. Klip Anděl smrti je můj třetí kousek, co jsem produkovala a režírovala. Ale je pravda, že tenhle byl poprvé s hereckou akcí mimo kapelu. Hlavní hrdinka klipu je má neteř Ela. A do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli to dá. Není prdel hrát v tomhle věku před cizími lidmi. Je statečná, dala to skvěle!
Můj první klip, do kterého jsem se pustila, je na skladbu v Motoru péro. Náš kamarád The Duro Dark má v Bratislavě skutečný bunkr a v něm zkušebnu. Zvenku to je obrovská betonová kostka, která sloužila jako úkryt, kdyby vybouchla rafinerie Slovnaft. Má to tam perfektní a musela jsem toho využít. Další klip je na věc Sklepy a stoky. Tu jsme dělali v Sázavě v naší zkušebně. Teda spíš v chodbách, co jsou okolo. Jsou to takový rychlovky. Rychlovky mám ráda.

Pár vašich klipů také vzniklo ve spolupráci s Milanem Šteindlerem.
Jestli nám něco dobrého přinesla doba covidí, tak to bylo točení klipů s klukama. Milan Šteindler a Jirka Trantina nám režírovali a produkovali několik klipů. Byla sranda, když jsme společně točili první klip Serotonin dopamin. Bylo to v té první vlně covidu. Všechno bylo zavřené, takže jediné, co jsme sehnali, byly odpadkové pytle a zeď s graffiti a šlo se do toho. Klip je vlastně znouzectnost a je to skvělý. Pak jsme se pustili do videa k Všichni jsou svině, to je taková naše hymna. Klip Konec světa má taky neuvěřitelnou atmosféru a náš nejnovější vizuál jsme natočili k songu Čistič. Zkáza pro vaše dobro! Celý den jsme polonahý pobíhali s ohněma. To taky není špatná zábava!

red, foto: archiv Zputnik
Témata: Zputnik, Aneta Práglová, Milan Šteindler, Jiří Trantina

zavřít