The.Switch interview: Chceme zejména mladým kapelám ukázat, že nic není nemožný

Vydáno 09.08.2017 | autor: Hana Bukáčková

Loni představili The.Switch v Seattlu nahranou a kritikou kladně ohodnocenou stejnojmennou desku. Během natáčení vznikl dokument Faith, který budete moci brzy vidět na televizních obrazovkách. A co je u nich dál nového? Na podzim pojedou turné s kapelou The Truth Is Out There.

The.Switch interview: Chceme zejména mladým kapelám ukázat, že nic není nemožný The.Switch interview: Chceme zejména mladým kapelám ukázat, že nic není nemožný

Kluci, naposledy jsme se spolu viděli v zimě, co je u vás nového?
Štěpán (dále Š.): Od září do listopadu plánujeme velký podzimní turné s ostravskou kapelou The Truth Is Out There. V Praze nejspíš zahrajeme 20. 10. v Akropoli.

The.Switch představili Pražanům novou desku, na kterou čekali deset let. Zahrál také Smrtislav

Jak jste na tuto kapelu narazili?
Š: Potkávali jsme je dlouho na festivalech a různých koncertech. Jejich hudba se nám velmi líbí. Je to velmi progresivní záležitost, kluci používají kombinaci elektroniky a klasických kytarových riffů a jsou v tom opravdu dobří. Jejich sety jsou našlapaný energií a to nás baví. Navíc nám to klape i lidsky, což je strašně důležitý.

NAHRÁVÁNÍ V SEATTLU V NÁS ZANECHALO SILNEJ ZÁŽITEK

Na konci května měl premiéru dokument Faith, který byl o vaší cestě a nahrávání poslední desky v Seattlu. Jak jste byli spokojeni s jeho výslednou podobou? Mluvili jste tvůrcům do vzniku?
Majkláč (dále M.): Tak trochu jsme jim do toho mluvili. Byl jsem několikrát na předprojekci u prvních hrubých střihů, když měli kluci sestříhaných prvních deset minut. Hodně mi na tom dokumentu záleželo, a tak jsem se snažil do toho trochu vstupovat. A kluci si mojí přítomností tak trochu kryli záda. (smích).  Vyjasnili jsme si, co si od toho oboustranně slibujeme a tím jsme předešli situaci, aby třeba tříměsíční práce přišla vniveč. Ale v podstatě jsem jim do toho zas tak moc nekecal, protože první podoba, co mi poustili, už byla skvělá.
Š: S výsledkem jsme hodně spokojení a ještě jednou tímto celému týmu moc děkujeme. A tomu nahoře, nebo kdo to má na svědomí, za to, že nám kluky přihrál do cesty.
M: Dokument jsme viděli teď znovu rok od vzniku se všemi tvůrci (Adam Vopička, Adam Kořínek a  Marcel Beneš) a musím říct, že to pro mě byl opět velmi silnej zážitek. Po několika měsících jsem si znovu uvědomil, jak to byl skvělý trip. A jak jsem strašně vděčný za to, že máme krásnou památku, kterou si budu kdykoliv v životě moci pustit a zavzpomínat si na tu úžasnou chvíli.

Bude dokument někde k vidění či ke stažení?
Š: Primárně v tuto chvíli jednáme s Českou televizí, tam jsme těsně před dohodou, už se jen dolaďují některé technické detaily. Takže by to mělo brzy běžet v České televizi. A před pár měsíci už běžel na Óčku. Pro naše fanoušky, kteří byli tak hodní a pomohli nám svými finančními příspěvky se vznikem dokumentu, jsme už udělali oficiální premiéru, kterou jsme spojili s unplugged koncertem. Snažíme se samozřejmě dostat dokument mezi lidi, protože hlavně pro ně jsme ho natáčeli. Chceme zejména mladým kapelám ukázat, že nic není nemožný a že není zas tak těžký splnit si svoje sny.

The.switch interview: Chtělo by to i pár "hejtů"

Dokument měl premiéru v nově otevřeném Majkláčově prostoru Jack Daniels Musician Factory-Studio. Komu je prostor určen?
M: Prostor je určen širové veřejnosti. Budu si v něm pořádat svoje akce, jako jsou přednášky a podobně. Prostor ale bude také možné si pronajmoout. Teď tam například byl Čechomor, který se tam připravoval na turné. Pouštěli si jednotlivé stopy sami sebe a ladili je tak, aby když přijedou na festival a postaví si aparaturu, aby měli geniální zvuk i bez zvukovky. Jsem rád, že to slouží i k takto netradičním spontánním věcem.

Adam Vopička vám točil i poslední klipy, plánujete nějaký nový vydat?
M: Plánujeme vydat klip k písni z poslední desky, která by měla vyjít jako singl. Máme slíbenou podporu rádia Rock Zone. Chtěli bychom teď vyzkoušet Honzu Zajíčka, kterého jsme požádali o spolupráci, teď jen čekáme na jeho vyjádření. Bylo by to naše další splněné přání, kdyby do toho šel s námi.

Dnes hrajete právě na akci rádia Rock Zone, které má ve sloganu: "V každým je kus rockera". Jak velký kus rockera je ve vás?
Š: Aktuálně ve mně kus rockera asi není. (smích) Jak jsme starší, tak čím dál tím míň, ale stále to je o nějakým přístupu a životním názoru, který je v nás hluboko zakořený.

Letňák s RockZone zakotvil na Střeleckém ostrově, zahráli Ovoce nebo The Switch

Na Rock for People jste poprvé naživo hráli píseň Spálená je tahle zem, s jakými ohlasy jste se setkali?
Jan TJ Tuček: Bylo to riskantní, protože celá kapela z pódia zmizela, Štěpán tam zůstal sám zpívat. Musel tak všechny přesvědčit, že si koncertně stojíme i za touto pro nás netradiční skladbou. Bylo to celkem výjimečné, obyčejně tohle kapely našeho ražení nedělají, že by nechaly ve štychu zpěváka samotnýho na pódiu (smích). Ohlas byl super i přes to, že jsme tuhle pomalou věc zařadili do jinak našlapaného setu. Ale tím, že tahle písnička je pro nás velmi netradiční a tedy jiná, lidi moc bavila. Za mě by to ještě víc působilo, kdyby k tomu byla projekce a světla a vizuálně ji podpořily, ale hráli jsme přes den, takže to nešlo.
Š: Koncerty za denního světla jsou specifický. Ten den jsme byli mezi začínajícími kapelami festivalu, ale i přesto se tam sešlo hodně lidí. Obecně to dobře dopadlo, lidi si to užívali a my taky. (úsměv)

CHYSTÁME SPOLEČNÝ SONG S....

Co chystáte na léto?
TJ: Připravovat se na šňůru. (úsměv)
M: K podzimnímu turné chystáme společný singl s TTIOT, něco jako třeba když Hentai Corporation udělali s Atari Terror song No More Love. Ostatně i my jsme v minulosti natočili specilání singl k tour, které jsme před lety jeli s Rattle Bucket a X-Left To Die. Momentálně na něm pracujeme - s Hansim (frontman TTIOT) si posíláme nápady a dále je posouváme směrem, se kterým budeme oba spokojení a který bude odrážet charakter obou kapel. Rádi bychom, aby k téhle věci vznikl český text, což bude pro fanoušky TTIOT unikátní, protože kluci jsou doposud věrni jen angličtině. Hansi je hodně šikovný songwritter, tak jsem zvědavý na výslednou podobu. Jsme přesvědčený o tom, že to bude skvělá věc, která bude fungovat nejenom jako pozvánka na turné. Přesvědčený jsem ostatně i o tom, že tohle turné bude stát za to. Doufám, že všichni, co čtou tento článek, dorazí do klubu v jejich městě a přesvědčí se o tom na vlastní uši.

Text: Hana Bukáčková, foto: Tom Black (rozhovor), archiv

Témata: The.Switch, The Truth Is Out There, Faith, Majkláč, Rock Zone, Adam Vopička

zavřít