František Kacafírek - houslista Tří sester, kterého na onen svět vyprovodil věnec s kosočtvercem

Vydáno 05.11.2016 | autor: redakce

Stálý host Tří sester František Kacafírek, známý jako Káca, možná neměl zase tolik společného s rock'n'rollem, ale pohřeb by mu mohl závidět kdejaký rocker. Vždyť koho z nich na poslední cestě doprovodil smuteční věnec ve tvaru všeobecně známého kosočtverce?! Káca zemřel letos 28. října ve věku 60 let, selhaly mu životně důležité orgány. 

František Kacafírek - houslista Tří sester, kterého na onen svět vyprovodil věnec s kosočtvercem František Kacafírek - houslista Tří sester, kterého na onen svět vyprovodil věnec s kosočtvercem


Smrt si říká rock'n'roll (269.) - František Kacafírek

"Káco, šťastnou cestu do věčných lovišť! Pozdravuj tam Hadra, Sahulu, Nikotýna a Kubu Malečka," rozloučila se na Facebooku se svým kamarádem kapela, jejímž členem byl od roku 1993.

Houslista Kacafírek hrál ve Třech sestrách, ale byl spjatý i s mnoha dalšími skupinami. Příznivci Tří sester většinou ani netušili, že byl členem skupiny Zelenáči Mirka Hoffmana a působil i ve spoustě další country těles. V letech 1971 až 1974 to byli Falešní hráči, později Průvan, Křupani, Poslední sedma, Poutníci, Blanket nebo Grass Colors. tři roky spolupracoval i s Pavlem Bobkem. "Mám rád všechny kapely, s nimiž jsem hrál," říkával milovník country a textů Lou Fanánka Hagena.

Zemřel houslista František Kacafírek ze skupiny Tři sestry, hrál i se Zelenáči

KOSOČTVEREC NA ROZLOUČENOU

Ze zdravotních důvodů Kacafírek již rok nemohl hrát a údajně se tím velmi trápil. Přestal slyšet na jedno ucho a nemohl pracovat. Od oslavy šedesátin letos v únoru se projevily další zdravotní problémy. Hudebníkovi, kterého můžeme slyšet v písních Mexiko, Pijánovka, Zelená, Aida nebo Dederon do netradičně vyzdobené zcela zaplněné Velké síni strašnického krematoria přišli dát 4. listopadu poslední sbohem například členové kapely Zelenáči, jejíž byl dlouholetým členem, bubeník Jan Žižka, kreslíř Rychlých šípů Marko Čermák, harmonikář Milda Totter a další. Lou Fanánek Hagen, frontman Tří sester, se ale se zesnulým kamarádem rozloučit nepřišel. "Nemohl jsem se zúčastnit z osobních důvodů," uvedl bez dalších podrobností pro bulvární média.

vložte odkaz, text nemažte

Členové Tří sester nechali vedle rakve Kacafírka vystavit obrovský věnec ve tvaru "pičky" ze zelených listů, uprostřed byl další kosočtverec se třemi pruhy uprostřed z červených růží.

RECENZE: Když Tři sestry slaví, to se dá dá dá

ZEMŘELÉ SESTRY

Bohužel, smrt je u Tří sester častým návštěvníkem. Zakladatel skupiny, spoluproducent několika alb a bubeník Hadr (Jiří Brábník) zahynul při autonehodě 15. ledna 1996 po nárazu do stromu. Album Hudba z Marsu tak zůstane jeho poslední odbubnovanou deskou. "Budiž Hadrovi čest a sláva, neboť už sedí za bicí soupravou v nebi a spolu s Hendrixem, Cobainem, Sidem Viciousem a Wonderem hrají nejvyššímu. Pánbůh totiž určitě nerozlišuje hudební styly, líbí se mu všechno, a jelikož je majitel zeměkoule, vlastní velkou firmu a to ho předurčuje k tomu, aby pořádal večírky každý den. V nebi si totiž nemůže propít játra a neexistuje kocovina," napsal v knize Průša se nevrací, aneb Hrál jsem ve Třech sestrách František Sahula.

Sám Sahula přežil Hadra jen o dvanáct let. Kytarista a zpěvák, autor několika klíčových písní Tří sester, který v průběhu 90. let vystupoval s vlastním sborem Synové výčepu, byl na začátku května 2008 zavražděn. Zrovna chystal novou desku. Měla být odezvou na dva měsíce, které pětačtyřicetiletý Sahula strávil ve vězení za neplacení výživného.

Před pěti lety zemřel ve Vinohradské nemocnici Luděk Pallat zvaný Nikotýn. Kytarista, který krátce hrál i v kapele Braník, ve Třech sestách působil sedm let. Ze sestavyodešel sám, prý kvůli malým penězům, ale nakonec měl poslední léta před smrtí velké finanční potíže.

text: Roman Jireš

Témata: Tři sestry, František Kacafírek, kosočtverec, rock, Lou Fanánek Hagen

zavřít