Gary Thain - nadaný baskytarista z Uriah Heep, který skončil v Klubu 27

Vydáno 16.09.2017 | autor: Dominik Pavliš

Gary Thain byl jako baskytarista známý především z působení v jedné z nejvýznamnějších kapel britského classic rocku - Uriah Heep. S tou nahrál několik desek, vystupoval i s dalšími skupinami a nevyhýbal se ani drogám. Právě drogová závislost se mu stala osudnou a skončil v pověstném "Klubu 27".

Gary Thain - nadaný baskytarista z Uriah Heep, který skončil v Klubu 27 Gary Thain


Smrt si říká rock'n'roll (312.) - Gary Thain

Narodil se 15. května 1948 ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Měl dva starší bratry - Conrada a Arthura - a mladšího bratra Briana. Když bylo Garymu kolem 16 let, založil v Christchurch svou první kapelu nazvanou The Strangers, ve které krom Garyho působil také jeho bratr Arthur jako frontman, kamarád Graeme Ching na rytmickou kytaru a Dave Beatty na bicí. Později Davea nahradil Peter Dawkins. Kapela ale neměla dlouhého trvání a Gary začal hrát se skupinou jménem The Secrets. Ta se rozpadla roku 1966. Než Thain zakotvil v Uriah Heep, vystřídal ještě několik seskupení.

Lucerna viděla rockové legendy. Jásali fanoušci Nazareth, Uriah Heep i Rainbow

Jedním z nich byli i The New Nadir, kde hrál s kamarádem Peterem Dawkinsem, se kterým podnikli cestu na Nový Zéland, aby si mohli zajamovat s Jimi Hendrixem. Roku 1969 se rozpadli a Garymu Thainovi bylo "hozeno lano" do Keef Hartley Band, kteří vystupovali na legendárním Woodstocku. V roce 1971 jela skupina společně s Uriah Heep na turné a jelikož od nich právě odcházel baskytarista Mark Clarke, dostal Gary návrh, jestli by nechtěl hrát právě s nimi. Samozřejmě souhlasil a v Uriah Heep působil od února 1972 do února 1975. Tedy na měsíc přesně tři roky.

Jeho hra na basovou kytaru byla velmi charakteristická a čitelná na první poslech. S Uriah Heep natočil celkem čtyři studiová alba: Demons & Wizards, The Magician’s Birthday, Sweet Freedom a Wonderworld.

Při posledním turné byl vážně zraněn elektrickým šokem. Díky jeho drogové závislosti se jeho zdravotní stav nijak nezlepšoval a tím pádem již dále nemohl pokračovat s Uriah Heep. Byl nahrazen bývalým baskytaristou a vokalistou kapely King Crimson - Johnem Wettonem.

Gary Thain zemřel 8. prosince 1975 na předávkování drogami. Bylo mu 27 let a zařadil se tak do slavného Klubu 27.

Témata: Gary Thain, Uriah Heep, Klub 27

zavřít