Zemřel Lee Kerslake. Bubeník Ozzyho Osbourna a Uriah Heep

Vydáno 19.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V třiasedmdesáti letech podlehl rakovině, s níž bojoval pět let, bubeník Lee Kerslake. Informaci potvrdil na sociálních sítích jeho kamarád z kapely Uriah Heep, Ken Hensley.

Zemřel Lee Kerslake. Bubeník Ozzyho Osbourna a Uriah Heep Zemřel Lee Kerslake. Bubeník Ozzyho Osbourna a Uriah Heep

„S těžkým srdcem bych vám rád oznámil, že můj dlouholetý kamarád a nejlepší bubeník, se kterým jsem kdy hrál, ráno ve 3:30 podlehl rakovině. Zemřel v míru, ale bude nám šíleně chybět,“ napsal Hensley.

Britský hudebník započal svou kariéru ve skupině The Gods, s níž nahrál alba Genesis a To Samuel and Son. V roce 1970 se podílel na desce Orgasm formace Head Machine a hrál i s National Head Band.

Gary Thain - nadaný baskytarista z Uriah Heep, který skončil v Klubu 27

V roce 1971 se připojil ke kapele Uriah Heep, z níž v říjnu 1979 odešel. Po třech letech se do formace vrátil zpět, v meziobdobí však sbíral další hudební zkušenosti. Podílel se například na albech Ozzyho Osbourna, Blizzard Of Ozz a Diary Of A Madman. K Uriah Heep se opětovně připojil v roce 1982 a hrál s nimi ještě dalších pětadvacet let. V kapele skončil ze zdravotních důvodů.

„Měl jsem hodně nemocí, které jsem chtěl porazit. Něco však porazit nemůžete, jako například stáří a vše, co s ním souvisí. Musel jsem proto odejít. Mám revma, z něhož mě čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu, bolí hlava. Nechci si na tu bolest ale stěžovat, protože takový je prostě život. Ten můj byl těžký, žil jsem tvrdě a rychle, užíval jsem si ho. A teď si ho užívám pravděpodobně víc než jindy… Jen už prostě nezvládnu jet někam pryč na tři měsíce, šest týdnů. Ale stále bubnuji, jako by mi bylo 25 let. Až na to, že to teď bolí,“ uvedl Kerslake v roce 2009.

O šest let později oznámil, že má rakovinu prostaty a několik dalších nemocí. Stále však nepřestával pracovat. Natočil dokument o své kariéře, který nazval Not on the Heep, a dokonce nahrál sólové album Eleventeen. V roce 2018 Kerslakovi lékaři oznámili, že má pouhých osm měsíců života. Díky svému elánu však žil mnohem déle. Rakovině podlehl v sobotu 19. července 2020 ve 3:30 ráno.

Text: Andrea Štipčáková

Témata: Lee Kerslake, Uriah Heep, Ozzy Osbourne, Head Machine

zavřít