Věčný romantik Pavel Novák: S rakovinou se statečně pral přes osm let

Vydáno 25.06.2016 | autor: Hana Bukáčková

Přerovský rodák Pavel Novák proslul především svými nestárnoucími hity ze 60. a 70. let. Oblíbený zpěvák, skladatel, textař a v neposlední řadě i spisovatel měl na svém kontě za více než čtyřicetiletou kariéru sedm set písniček, napsal dva tisíce textů, vydal stovky singlů a třicet alb, některá dokonce v anglickém a německém jazyce. Koncertoval po celé Evropě, Americe, Asii i Austrálii. Získal řadu ocenění, včetně bronzového slavíka, kterého obdržel v roce 1967. Osudnou se mu stala rakovina. 

Věčný romantik Pavel Novák: S rakovinou se statečně pral přes osm let Pavel Novák za sebou zanechal řadu hitů

Smrt si říká rock'n'roll (250.) - Pavel Novák

Nejdřív se měl živit jako učitel tělocviku a přírodopisu, vystudoval Přírodovědeckou fakultu olomoucké Univerzity Palackého. Ve dvaceti letech se oženil, vzal si za manželku tehdy sedmnáctiletou Olgu, se kterou měl tři děti, které jim později pořídily pět vnoučat.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Novák (33.)

V roce 1961, když mu bylo sedmnáct let, začal zpívat s přerovským Dixilandem a o rok později vydal svoji první rozhlasovou nahrávku. Byl jedním ze zakladatelů skupiny Synkop, se kterou v roce 1966 nahrál první velký hit Vyznání, s nímž zabodoval i v rádiích. Vystupoval s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, Ostravským rozhlasovým orchestrem i se známým Orchestrem Gustava Broma.

ZALOŽIL RODINNOU KAPELU

V roce 1967 si založil vlastní skupinu Vox, o deset let později vznikla kapela Proto s mladými rockery a začátkem 90. let dal společně s rodinnými příslušníky dohromady seskupení Family, kde učinkoval se svými dvěma syny Tomášem a Pavlem, dcerou a jejím mužem. 

vložte odkaz, text nemažte

Mezi jeho největší hity patří Nádherná láska, Vyznání, Pihovatá dívka, Morava, Malinká. Patřil k největším hvězdám československé populární hudby 60. a 70. let. Zvládl až 650 koncertů za rok, vystupoval klidně i třikrát během jednoho dne.

Dlouhodobě překonával zdravotní problémy související s vysokým tlakem, úrazy hlavy a krční páteře, tachykardií a obezitou. Roky se potýkal s rakovinou prostaty a pral se statečně - koncertovat nepřestal. K tématu napsal dokonce knihu I smrt se bojí. Nemoc ho ale 11. února 2009 přemohla. Bojoval s ní více než osm let.

JEHO ODKAZ ŽIJE DÁL

Zemřel v přerovské nemocnici obklopen svými nejbližšími, tedy dětmi a manželkou. Poslední rozloučení proběhlo 18. února 2009 v Městském domě v Přerově, nejdřív se konal křesťanský pohřeb, poté se přišla rozloučit a poklonit jeho památce široká veřejnost. Z kolegů přijel osobně Láďa Kerndl, ostatní promluvili ze záznamu, který byl vysílán v projekci nad rakví. Při pohřbu samozřejmě zazněly i jeho písničky. Na poslední cestu ho vyprovodila akustická verze písně Jednoho dne se vrátíš.

Po Novákově smrti převzal kapelu Family jeho syn Pavel, který s ní i nadále vystupuje. Málo se ví, že když jeho otec ještě žil, změnil si své jméno (včetně manželky Lenky a dětí Elišky a Filipa) a vystupoval pod pseudonymem Riedl, aby se lidem nepletli. 

Témata: Pavel Novák, Smrt si říká rock'n'roll, Přerov, Fanily, rakovina

zavřít