Hony na čarodějnice v hudbě: Ze satanismu byli obviněni Behemoth, Ghost i Black Sabbath

Vydáno 30.04.2020 | autor: Iva Hadj Moussa

Těšíte se na pálení čarodějnic? Tento lidový zvyk do dnešních dnů přežil spíš jako svérázná společenská událost, se skutečným honem na čarodějnice už má pramálo společného, přesto se stále těší velké oblibě. A poskytuje ideální příležitost připomenout si skandály kapel, které byly osočeny z propagace satanismu.

Hony na čarodějnice v hudbě: Ze satanismu byli obviněni Behemoth, Ghost i Black Sabbath Ghost


Neporazitelný Behemoth a roztrhaná Bible

Polská deathmetalová kapela Behemoth si zvolila název podle Behemota, což je dle knihy Jób monstrum Země, které nejde porazit. Čeští fanoušci mohli tuto partu naposledy vidět ve Foru Karlín loni v lednu, kdy předvedla, ostatně jako vždy, mimořádný koncert.

Pekelníci Behemoth v Praze představili novou desku

Frontman Adam "Nergal" Darski je pozoruhodná osobnost. Ve své vlasti je médii označovaný jako "první satanista Polska." Když v roce 2011 hodnotil pěvecké talenty v hudební soutěži veřejnoprávní televize, vzbouřili se proti tomu katoličtí biskupové. Ve stejném roce Nergal v převleku za kněze předstíral, že uzdravuje hudebníky, kteří zase hráli, že jsou postižení a jezdili na scéně na vozících pro invalidy. Asi největší rozruch však vyvolala událost, kdy Nergal v roce 2007 na koncertě v Gdyni roztrhal Bibli, jíž označil za lživou knihu. A katolickou církev za největší zločineckou sektu na světě.

Před dvěma lety byl Nergal polskými úřady oficiálně zažalován kvůli logu k turné Republic Of The Unfaithful. Podle úřadů měla grafika hanobit polský státní znak, směřovat proti křesťansství a přinášet poselství daleko vzdálené od historické a státní ideologie. Žaloba byla nakonec stažena.

"I kdybych u soudu prohrál, pořád jsem vítěz. Jsem proti konzervativismu a zpátečnickému způsobu myšlení," pronesl tehdy Nergal. Tomu mimochodem v roce 2010 lékaři diagnostikovali leukémii, což zvedlo vlnu solidarity nejen v metalové komunitě. Na základě informační kampaně v Polsku významně vzrostl počet dárců kostní dřeně. Nergal se naštěstí vyléčil a jeho šarvátky s částí ultrakonzervativní polské veřejnosti mohou vesele pokračovat.




"Teroristé" Rotting Christ

Jak už název napovídá, i u téhle řecké blackmetalové party lze očekávat jisté tendence k antikřesťanství. Rotting Christ se dali dohromady v roce 1987 a byli první kapelou svého žánru v tomto regionu. Kontroverze kapelu provázely v podstatě už od jejího vzniku - nábožensky založené řecké veřejnosti vadil už samotný název. O největší pozornost médií se v listopadu 1999 zasloužil americký republikánský kandidát v prezidentských primárkách jménem Gary Bauer. Ten kapelu kromě jiného označil jako antikatolickou. Frontman Rotting Christ Sakis Tolis to komentoval takto: "Žijeme v takzvané demokratické společnosti a myslím si, že každý má právo kritizovat jakékoliv náboženství. My si zkrátka myslíme, že náboženství je prohnilé. Nejsme satanistická kapela, ale jsme prostě kapela, která reprezentuje temnou stranu dnešní metalové muziky."

Zajímavé také je, že v roce 2005 s Rotting Christ na řeckém koncertu odmítl hrát frontman Megadeth Dave Mustaine. Sakis Tolis na to reagoval takto: "Něco takového jsem nečekal. Myslíme si, že křesťanství je to nejhorší, co se v historii stalo. Je to dobře organizovaný trik, který má za úkol kontrolovat společnost a systém. Křesťané nejsou svobodní."

Problémy s koncerty měli Rotting Christ i na Maltě a v Gruzii. Právě v Tbilisi v roce 2018 byli zpěvák a kytarista Sakis Tolis a jeho bratr bubeník Themis Tolis uvězněni kvůli podezření z terorismu v souvislosti s názvem kapely. Bratrům byly zabaveny pasy a telefony a po dobu dvanácti hodin jim bylo upíráno právo kontaktovat řeckou ambasádu.

Poté jim právníci sdělili, že byli zařazeni na seznam lidí, kteří představují hrozbu pro národní bezpečnost, byli označeni za satanisty a potenicální teroristy. Lokální promotér se do celé záležitosti vložil, zapojil právníky, novináře a gruzínské aktivisty, bratři Tolisové byli propuštěni na svobodu a dokonce stihli plánovaný koncert.



Ghost
a "satanistický diskurz"

Švédská metalová kapela, která v Praze odehrála fenomenální koncert loni v prosinci, sice není vláčena po soudech, zato ale bývá předmětem vědeckého bádání. Autorka tohoto článku narazila kromě jiných studií na dva roky starou bakalářskou práci studentky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (Ústav religionistiky) s názvem
Satanismus v populární kultuře: Případová studie metalové skupiny Ghost.

LIVE: Ghost do Prahy přivezli epickou show a senzační songy

Její autorka v resumé píše: "Tato hudební skupina navozuje dojem 'anti-církve', jejímž nejvýznamnějším prvkem je postava frontmana - anti-papeže Papy Emerita. Členové kapely vystupují jako Bezejmenní Ghúlové, démonické bytosti v identických kostýmech s maskami, rozlišení pouze symboly pěti elementů. Na svých koncertech, které jejich fanoušci nazývají rituály, používají jak křesťanské, tak satanistické prvky, ve svých textech kritizují církev a společnost."


Black Sabbath
a černá magie

Skupina, která v sedmdesátých letech v podstatě založila metal, byla z šíření satanismu osočována často. Ostatně Ozzy Osbourne prohásil, že úspěch Black Sabbath tkví v tom, že jejich publikum je pod vlivem pekelných sil. Dost možná to myslel spíše jako provokaci, přestože na Ozzyho první sólové desce Blizzard of Ozz z roku 1980 najdeme píseň Mr. Crowley, věnovanou známému satanistovi. Tomu kromě Ozzyho vyjádřil obdiv také Jimmy Page, který dokonce odkoupil Crowleyho usedlost ve Skotsku.

RECENZE: Black Sabbath tentokrát už úplně naposledy

Podle baskytaristy Geezera Butlera, který je rovněž autorem velké části textů kapely, však Black Sabbath nikdy nechtěli glorifikovat zlo. Šlo jim prý pouze o to upozornit na fakt, že společnost je k sobě čím dál tím více nepřátelská. Butler měl jako teenager vizi ďábla. "Byla to černá postava s rohy a tak podobně. Vylekal jsem se. To byl důvod, proč jsme byli před satanismem tak obezřetní." Podle něj kapela sice měla o černou magii zájem, ale nikdy ji ve skutečnosti neprovozovala.




Severní skandály

Sever Evropy jako by byl líhní temné hudby. Silná blackmetalová scéna se shromáždila zejména kolem kapel jako Burzum, Emperor, Darkthrone, Marduk nebo Dimmu Borgir. Největším kultem jsou samozřejmě norští Mayhem. Právě Burzum a Mayham nevyužívali mysticismus jako pozérství, na temnou víru sváděli hořící kostely a další zločiny.  




Inkviziční procesy kvůli sebevraždám

Oplétačky se soudy měla i skupina Judas Priest. Ta čelila obvinění kvůli sebevraždě dvou mladíků. V obžalobě stálo, že texty na čtvrtém albu kapely jsou plné návodů na sebevraždy, konkrétně pak zejména píseň Better By You Better By Me. Nakonec byla zproštěna jakékoliv viny. A Robert Halford si zazpíval u soudu...

TOP 10 důvodů, proč poslouchat metal




Z našich luhů a hájů

I u nás se občas někdo metalových kapel extrémnějšího ražení zalekne. V listopadu 2016 na žádost radnice promotér zrušil společný koncert blackmetalových formací Root a Törr ve Valašských Kloboukách. Podle vyjádření města si koncert nepřáli občané. Kapely tvrdí, že město je obvinilo ze šíření satanismu. Mimochodem kapelník Root Jiří Valter, známý pod přezdívkou Big Boss, se zasloužil o přeložení Satanské bible do češtiny (1991) i o založení Církve Satanovy v Brně. Pod názvem 666 natočii v roce 1983 Törr demosnímek s názvem Nekrofilie.

Rudé právo tehdy skupinu obvinilo z propagace násilí, smrti, fašismu a satanismu a prakticky tak vyvolalo její dočasný zákaz. Za pozornost každopádně stojí čerstvá nahrávka slovenské blackmetalové party s rurálním nádechem Malokarpatan. Jmenuje se Krupinske ohne a vychází z knihy Krupinské prísné právo. Ta popisuje čarodějnické procesy podobné těm, které se u nás odehrávaly v Losinách.




Satan jako inspirace

Je opravdu třeba se podobných kapel bát? Není Satan jako mytologická postava jen vděčným zdrojem inspirace v umění a o žádné šíření zlovolných myšlenek ve skutečnosti nejde? Existují dokonce různé fámy, že když si některé nahrávky pustíte pozpátku, najdete tam různá ďábelská poselství. Přitom je to hloupost, podobná té, když časopis American Photographer Magazine přišel v roce 1980 s tvrzením, že název skupiny KISS je zkratkou slov Kids In Satan Service neboli Děti ve službách satana.

Stejně tak se dost mýlí ti, kdo se domnívají, že hit Rolling Stones Sympathy For The Devil je vyjádřením skutečných sympatií k osobnosti satana. Mick Jagger tuto píseň napsal poté, co si přečetl knížku Michaila Bulgakova Mistr a Markétka a byl zkrátka plný dojmů. K této skladbě se bohužel váže jedna tragická historka: v roce 1969 na koncertě Rolling Stones v Altamontu ubodal člen Hells Angels Alan Passaro osmnáctiletého afroameričana jménem Meredith Hunter. Takže: nebyl to Satan, kdo páchal zlo. Byl to člověk.

text: Iva Hadj Moussa

Témata: satanismus, Behemoth, Ghost, Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Emperor, Mayhem, Judas Priest, Rolling Stones

zavřít