TOP 5 zásadních desek Judas Priest z pěti různých dekád

Vydáno 11.06.2018 | autor: redakce

Patří mezi špičku ve svém oboru. V zásobě mají desítky prověřených hitů a také čerstvý materiál, který se může bez obav zařadit po bok dnes již klasických desek. Potvrdí Judas Priest svou pověst 12. června v plzeňské Home Monitoring Aréně, kde zahrají společně s Megadeth?

TOP 5 zásadních desek Judas Priest z pěti různých dekád TOP 5 zásadních desek Judas Priest z pěti různých dekád


ROCKA ROLLA (1974)


O titul fotbalového krále se přetahovali Johan Cruijff a Franz Beckenbauer. První uspěl v anketě Zlatý míč, druhý se radoval ve finále fotbalového Mistrovství světa. Jiný král - Elvis Presley - měl vrchol kariéry za sebou a před sebou pouhé tři roky života. Budoucí vládci metalové komunity Judas Priest právě zhmotnili svůj sen - po pěti letech činnosti se konečně dopracovali k vydání debutové desky. Ta je z historického hlediska v podstatě bezvýznamná. Když dnes sáhnete do své sbírky s touhou po společnosti této skupiny, těžko si vyberete zrovna tohle CD, které navíc propadlo. Proč je tedy zařazeno do kategorie "zásadní"? Je to prosté - nebýt prvního alba, nebylo by ani druhé. A žádné další.

Judas Priest se vrátili do Česka: Rob Halford a spol. si zakřičeli v Brně

 

BRITISH STEEL (1980)

Hned prvního ledna se v Londýně narodil chlapec jménem Richie Faulkner. Skončila životní pouť Bona Scotta, Iana Curtise, Johna Bonhama nebo Johna Lennona. Začala éra Earvina "Magica" Johnsona, který na konci své nováčkovské sezóny získal první z pěti titulů v basketbalové NBA. Vysílání zahájila zpravodajská stanice CNN. Ta se mohla zmínit třeba o tom, že britská parta Judas Priest vydala materiál, ke kterému budou uctivě vzhlížet generace rockerů ještě za několik desítek let. Kromě skvělých songů Breaking The Law, Rapid Fire nebo Living After Midnight tracklist obsahuje i skladbu Metal Gods. A všichni víme, jakou přezdívkou se dodnes pyšní Rob Halford…

LIVE: Judas Priest v Praze připomněli zlatou éru heavy metalu



PAINKILLER (1990)


V kinech bodoval malý Kevin, který byl Sám doma. Do svobodného Československa poprvé přijeli The Rolling Stones. Ti na strahovském stadiónu sami nebyli, jejich vystoupení přihlíželo sto tisíc nadšených fanoušků. Nirvana se teprve chystala na převzetí vlády nad hudebním světem, když zahájila práce na kultovním počinu Nevermind. Svůj poslední grandslamový titul získal Ivan Lendl, jelikož obhájil vítězství na Australian Open. Konec úspěšné etapy se blížil i v rodině Judas Priest. Jejich příznivci to zatím netušili, takže si užívali energií našlapanou bombu pojmenovanou Painkiller. S nezaměnitelným vokálem na patnáct let poslední. V titulní skladbě podal Halford vrcholný výkon. Dnes se při koncertech možná proklíná, do jaké ekvilibristiky se kdysi pustil…



 

ANGEL OF RETRIBUTION (2005)


Nirvana je už více než dekádu minulostí. Co se nepodařilo ani 2. světové válce, dokázal boj o mamon. Na jaře tohoto roku nebylo na bájný Stanley Cup vyryto jméno vítěze, protože NHL zrušila celou sezónu v důsledku pracovního sporu. Staré sváry už naopak hodili za hlavu Judas Priest. Na potvrzení restartu připravili další CD se znamenitým Halfordem v čele. Pokud bychom hodnotili kvalitu jednotlivých přírůstků v diskografii, zasloužila by zmínku alba Sad Wings Of Destiny, Stained Class nebo třeba Screaming For Vengeance. Jenže vytoužený comeback zpěváka znamenal pro fanouškovskou obec to samé, jako když Bruce Dickinson znovu pozvedl prapor Iron Maiden. Tedy erupci nadšení. Pokud jste od Angel Of Retribution čekali víc, vzpomeňte si, kdo v té době oblažoval tuzemský rozhlasový éter. Česko tak dlouho hledalo SuperStar, až našlo Vlastu Horvátha, Juliána Záhorovského nebo Sámera Issu.

 

FIREPOWER (2018)


K. K. Downing zavřel kapitolu JP před několika lety. Krátce před turné oznámil Glenn Tipton utlumení koncertních aktivit. I skalní fanoušci se pomalu smiřují s neodvratným koncem zbožňované legendy. Nový materiál byl sice očekáván s napětím, málokdo však předpokládal, že by veteráni výrazně zamíchali kartami v nejvyšších patrech metalové scény. A přece se jim to podařilo. Kladná hodnocení nejsou projevem úcty za celoživotní zásluhy. Firepower pochopitelně nepřináší nic nového. Nicméně je kombinací toho nejlepšího, co se Britové za bezmála půlstoletí existence naučili. Pokud je novinka považována za to nejkvalitnější od dob famózní placky Painkiller, pak to není vůbec málo. Jedná se o zdařilou rozlučku, nebo impuls do další tvorby?

RECENZE: Suverénní výkon Judas Priest na albu Firepower

text: Tomáš Rumler

Témata: Judas Priest, Rob Halford, Megadeth

zavřít