Jak se obléknout do divadla?

Vydáno 29.11.2023 | autor: iREPORT

Divadlo je zvláštní místo, protože je považováno za chrám vyššího umění. Má proto svůj dress code, který má oslavit čas strávený jeho prožíváním a vyjádřit úctu vystupujícím hercům. Jak byste se měli oblékat do divadla, abyste zdůraznili význam této události? Napovíme Vám.

Jak se obléknout do divadla? Jak se obléknout do divadla?

Pravidla oblékání - jak se obléknout do divadla?

V divadlech - a to i národních - obvykle neexistují žádná oficiální pravidla oblékání, která by bylo třeba dodržovat. Na představení budete vpuštěni bez ohledu na styl, který zvolíte. Existuje však důvod, proč věnujeme čas vhodné stylizaci. Divadlo je výjimečné místo, kam nechodíme každý den. Návštěva představení je proto spojena se svátečním časem, který stojí za to oslavit. Často také chceme odpovídat charakteru události a ocenit práci a nasazení vystupujících herců. Jak se vyhnout faux-pas?

Je dobré vědět, že outfit do divadla a míra formálnosti závisí na místě konání, příležitosti a žánru předváděné hry. Jinak se obléknete na operní premiéru, jinak na muzikál nebo na standardní představení před 18. hodinou.


Jak se obléci na premiéru v Národním divadle?

Při tak významné události v divadelním světě se od nás vyžaduje dress code black tie. Muži by měli zvolit klasické černé smokingové sako, vhodně střiženou košili s límečkem a černého motýlka. Také černé oxfordky. Základem dámského black tie outfitu budou dlouhé šaty, které by měly být doplněny šátkem zakrývajícím ramena, psaníčkem a botami na podpatku.

Jak se obléci na standardní představení v Národním divadle?

Pokud se chystáte na standardní večerní představení v Národním divadle, zvolte formální oděv. Pro muže se skládá z tmavého obleku. V současnosti se volí tmavě modrá barva, ale přípustná je stále i grafitová nebo tmavě šedá. Raději se obejděte bez sytě černé, která je vyhrazena pro ještě slavnostnější události či je spojena se smutečními obřady. Vyplatí se také zvolit bílou košili s límečkem, který odpovídá střihu saka (měl by být dostatečně široký, aby se dotýkal klop). Nevolte takovou, která má límec typu button down, tj. límec se zapínáním na knoflíky. Ten je přípustný pouze pro ležérní styl. Co se týče doplňků, nejlépe bude fungovat tmavá kravata a černé oxfordky.

Dámský oděv na představení v Národním divadle by měl sestávat z dámského obleku, kostýmu nebo koktejlových šatů v délce přibližně po kolena. V ideálním případě by měly zakrývat ramena. Můžete si však dovolit výstřih vpředu nebo zajímavý výřez vzadu. Vzhled doplňte elegantním psaníčkem a botami na nízkém podpatku. Podle pravidel dress code byste měla nosit také silonky, ale to se nedodržuje tak striktně jako třeba u business casual.


Jak se obléci na představení do divadla? Smart casual styl pro standardní představení

Formální oblečení se neuplatňuje, pokud jdete na představení hrané před 18. hodinou nebo se jedná o standardní návštěvu divadla. Vyplatí se zvážit charakter místa konání - budova, hlediště a jeviště, prostor foyer - a přizpůsobit svůj oděv jeho stylu. Obvykle dobře funguje elegantní neformální oblečení, tj. kombinace elegance s pohodlím. Příklady takových kompletů najdete v kolekci S'portofino, kterou tvoří oblečení světových značek a špičkových návrhářů, včetně Stelly McCartney nebo Ralpha Laurena. Styl smart casual je vhodný jak pro avantgardní, tak pro muzikálové, komediální a činoherní divadlo.

Pánský outfit do divadla může být stále založen na obleku. V takovém případě můžeme zvolit různé barvy nebo dokonce módní kostkovaný vzor. Alternativou jsou koordinované komplety, tedy kombinace saka a kalhot, které do kompletu nepatří. Můžete také zvolit tmavé chinos kalhoty nebo kalhoty z klasické lněné látky a neformální sako. K tomuto typu oblečení se skvěle hodí košile (obvykle světle modrá, ale i jiné barvy; bílá je vyhrazena pro formálnější příležitosti; můžete také zvolit límeček s knoflíky), tenký vlněný rolák nebo polokošili. Stylizaci můžete obohatit klasickými oxfordkami (v tomto případě mohou být v hnědé barvě), mokasíny nebo jinou poloformální pánskou obuví.

Základem dámského oblečení do divadla mohou být tkané nebo pletené midi šaty. Je vhodné, aby jejich střih a materiál byly trochu slavnostnější, ale dobře budou vypadat i úpletové modely vynikající kvality (například kašmírové). Alternativou je spojení košile nebo roláku a saka se sukní nebo kalhotami v délce ke kolenům. Nejlépe fungují cigaretové nohavice, chinos nebo široké modely s vysokým pasem a skládané sukně. K elegantnímu ležérnímu outfitu můžete obout boty na podpatku, mokasíny nebo baleríny.

Podívejte se také na: Nabídka šatů a sukní ve S’portofino

Můžete si do divadla vzít džíny? Pokud místo konání a představení umožňuje větší volnost a nonšalanci a vrchní část outfitu působí elegantněji, například se skládá z ležérního saka nebo košile či formální halenky, lze ji sladit s klasickými rovnými džínovými kalhotami bez děr a rozparků.


Co si do divadla neoblékat?

Přestože Vás na divadelní představení pustí bez ohledu na to, co máte na sobě, stojí za to vědět, jaké věci byste při sestavování svého outfitu neměli brát v úvahu. Mějte na paměti nejen své vlastní pohodlí, ale také pohodlí ostatních diváků. Proto se raději vyhněte vysokým kloboukům nebo účesům a dalším kusům oblečení, které by mohly bránit ve výhledu těm, kdo sedí za Vámi. Rušivě mohou působit také cinkající šperky nebo příliš silná vůně parfému (vhodně zvolený parfém je rovněž součástí vědomě vytvořeného elegantního stylu).

Nezapomeňte také, že představení může trvat velmi dlouho. Proto nevolte příliš těsné oblečení. Volte příjemné, prodyšné materiály, např. merino vlnu, kašmír, bavlnu, hedvábí, viskózu, tencel.

Především by Vaše divadelní oblečení mělo být upravené. Raději neberte něco, co je umazané, roztřepené, děravé, pomačkané nebo se snadno zmačká. Do společnosti obecně je lepší vyhnout se ležérním soupravám a typicky sportovní obuvi. 

 

zavřít