Nominační tipy Žebříku (IV.): Objevem roku se mohou stát Marcell i Martin Chobot, o nejlepší akci zabojují Rock for People či Hrady CZ

Vydáno 16.02.2023 | autor: Barbora Kubalová

V aktuálním přehledu nominovaných na Žebřík se podíváme na kategorie Objev a Akce. O vítězství v první jmenované zabojují LABe, Marcell, Martin Chobot, Redzed a Tereza Balonová, nejlepší akce pak uspořádali Hrady CZ, Marek Ztracený, Rock For People, Metronome Prague a také rodina Mira Žbirky. Jak hlasovat pro své favority, se dozvíte na stránkách ankety Žebřík, slavnostní vyhlášení proběhne 31. března v DEPO2015 v Plzni. Vstupenky jsou k zakoupení zde.

Nominační tipy Žebříku (IV.): Objevem roku se mohou stát Marcell i Martin Chobot, o nejlepší akci zabojují Rock for People či Hrady CZ Nominační tipy Žebříku (IV.): Objevem roku se mohou stát Marcell i Martin Chobot, o nejlepší akci zabojují Rock for People či Hrady CZ


OBJEV


LABe

LABe je sólovým projektem bubeníka z The Atavists (dříve také Ready Kirken) Adama Jánošíka. Sám říká, že pro něj byla tvorba desky Noční směny především terapií v těžkém životním období, kdy bojoval se závislostí. Ve spolupráci s Tomášem Frödem z kapely Imodium, který desku nejen produkoval, ale i nazpíval, dali dohromady takový all-star band: kromě dvou hlavních aktérů patří do kapely také Martin Suchý z Lucky Losers, Zdeněk Ceral z Ready Kirken a Vojtěch Říha z Vanua2. Přestože Adam Jánošík neměl od desky žádná očekávání, nadšené reakce z řad fanoušků i kritiků na sebe nenechaly dlouho čekat a důkazem je i nominace na cenu Žebřík v kategorii Objev roku.

PREMIÉRA: LABe v čele s bubeníkem Adamem Jánošíkem debutuje se singlem Dvě srdce - dvě hlavy

Marcell

Marcell dosud působil jako zpěvák kapely No Distance Paradise, se kterou vydal dvě alba, a věnoval se produkci a psaní písní pro jiné interprety (Lenny, Mirai, Adam Mišík a další). Přestože už dříve vydal několik songů (např. Tvůj svět ve spolupráci s Lucií Bílou), v roce 2022 se zpěvák s charakteristickým hlasem vydal na sólovou dráhu naplno a vydal oceňovaný debut Hovory domů. Na kontě má i spolupráci s Benem Cristovaem, Lipem nebo Paulie Garandem. 

ROZHOVOR | Marcell: Nahrávat na klavír, který měl doma Elton John, je něco nezapomenutelného

Martin Chobot

Martin Chobot byl dosud veřejnosti známý především jako manžel a kytarista Ewy Farne. V loňském roce tak bez přehánění všem vytřel zrak, když vypustil do světa své sólové album Pootevřené dveře, na kterém se vypsal z traumat z dětství i svých pocitů, když je teď sám otcem. Projevil se zde jako schopný skladatel a písničkář, který je často stylem psaní i zpěvu přirovnáván k Davidu Stypkovi. Desku nahrál doma pod producentskou taktovkou Matěje Belka, který zastal i basové a klavírní party a s Ewou Farnou se podělil o doprovodné vokály.

ROZHOVOR | Martin Chobot: Po odchodu z kapely Ewy Farne ze mě opadl stres. Albem pootevírám dveře k mé osobě

Redzed

Zdeněk Veselý, známější pod pseudonymem Redzed, je v undergroundových kruzích známý už řadu let. V Česku, ale především ve světě, sbírá úspěchy díky svému syrovému mixu rapu, metalu i elektronické muziky. Ne nadarmo je nejstreamovanějším českým umělcem na Spotify. Loni vydal své nejnovější album Noise At a Funeral, se kterým vyrazil na turné, v rámci něhož kromě Česka a Slovenska navštíví i Maďarsko, Rakousko a Německo. 

Tereza Balonová

Mladá písničkářka na sebe poprvé upozornila jako vítězka hudební soutěže Porta v roce 2018. Tam si ji jako předskokanku na své turné vybrala kapela Jelen, se kterými se na koncertech potkávají dodnes. Podobně jako Ed Sheeran využívá na pódiu looper, který jí nahrazuje doprovodnou kapelu. Kromě debutového alba Půlnoc stihla v loňském roce i spolupráci s kapelou Vesna.

ROZHOVOR | Tereza Balonová: S půlnocí začíná nový den a každý nový den je nový začátek

AKCE


Hrady CZ

17. ročník festivalu v roce 2022 jako již tradičně navštívil osm hradů v Čechách a na Moravě. Mezi účinkujícími nechyběli Mig 21, Visací zámek, Pokáč, Anna K., Mirai nebo třeba Rybičky 48. Většina z interpretů se koneckonců na Hrady často a ráda opakovaně vrací, například Mirai jsou už nyní ohlášeni jako jeden z headlinerů pro letošní rok, spolu s Kryštof a Kabátem. V anketě Žebřík figurují Hrady CZ mezi nominovanými pravidelně, na vítězství se jim ale povedlo dosáhnout naposledy v roce 2016. 

Marek Ztracený - Tour de léto

Ztraceného Tour de léto obhajuje vítězství z loňského roku. Z ohlasů recenzentů i fanoušků víme, že si laťku sice nastavil vysoko, i letos ji ale dokázal bez problémů pokořit. Úspěch Tour de léto bezesporu spočívá v tom, že se program ani zdaleka nezaměřoval jen na hudbu: zlatým hřebem byl samozřejmě večerní koncert, ale mezitím si mohli návštěvníci v rámci doprovodného programu vyzkoušet kurz vaření s Romanem Stašou nebo naopak kurz tance s Richardem Genzerem a mnoho dalšího.

Metronome Prague

Metronome Prague, který se koná na pražském Výstavišti, má za sebou svůj pátý ročník. Jeho hlavními hvězdami byli Nick Cave s The Bad Seeds, Beck a Underworld. Za zmínku stojí také ČT Fontána Stage, která patří speciálním koncertům tuzemských kapel, z nichž můžeme jmenovat třeba jedinečný audiovizuální zážitek, který předvedli Tata Bojs. Letos se můžeme těšit na Jamiroquai, Tove Lo, Zaz, Auroru nebo M83.

Rock for People

Rock for People byl v posledním ročníku Žebříku oceněn za svou covidovou “Hope” verzi, která byla i přes nutnou “okleštěnost” tím nejlepším, co mohli organizátoři hudebním fanouškům v omezené době nabídnout. Loni se však mohli konečně vrátit v plné parádě a udělat festival větší než kdy předtím. Rock for People 2022 se stal svátkem především pro milovníky pop punku - přivezl totiž velkou čtyřku Fall Out Boy, Sum 41, Weezer a Green Day, navíc se v ČR poprvé představila obří stage zvaná Fat Lady. Program festivalu nabobtnal natolik, že se roztáhl do čtyř dnů, a zůstal tak i pro letošek. Výběr headlinerů je tentokrát multižánrovější, dorazí Machine Gun Kelly, Slipknot, Muse, The 1975 a celá řada dalších rockových legend.

Tribute to Miro Žbirka

Rodina a přátelé Mekyho Žbirky se rozhodli jeho památku uctít hned třikrát - na koncertech v Londýně, Bratislavě a Praze. Pražský koncert proběhl v den Žbirkových nedožitých sedmdesátin. Program koncertu stihl z velké části naplánovat Žbirka ještě před smrtí, zbytek dotáhla do konce jeho žena Kateřina. Během večera se představila řada jeho spolupracovníků, přátel i mladších kolegů a samozřejmě i syn David Žbirka, který pomohl dokončit Žbirkovu posmrtně desku Posledné veci, za kterou s maminkou během večera převzali zlatou desku. 

Text: Barbora Kubalová, foto: Michal Havlíček, Ondřej Pýcha, Táňa Kadlečková, Martin Řezáč
Témata: LABe, Marcell, Martin Chobot, Redzed, Tereza Balonová, Hrady CZ, Tour de léto, Marek Ztracený, Metronome Prague, Rock for People, Miro Žbirka

zavřít