Miro Žbirka - Ztráta, která jen tak nepřebolí. Meky byl prostě super chlap

Vydáno 13.11.2021 | autor: Roman Jireš

Miroslav Žbirka zemřel nečekaně 10. listopadu ve věku 69 let. Zpěvák a skladatel patřil mezi legendy české a slovenské hudební scény. Kolegové z branže o něm s respektem hovoří nejen jako o hitmakerovi, ale hlavně jako o charakterním, bystrém a vtipném člověku. Mezi jeho nejznámější písně patřily Biely kvet, Čo bolí, to prebolí, 22 dní nebo Atlantída.

Miro Žbirka - Ztráta, která jen tak nepřebolí. Meky byl prostě super chlap Miro Žbirka - Ztráta, která jen tak nepřebolí. Meky byl prostě super chlap

K úmrtí autora melodických písní jako Biely kvet, Atlantída, Nemoderný chalan, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Leň s ňou a také celoživotního obdivovatele The Beatles se mezi prvními vyjádřil hudební publicista Honza Vedral, autor knihy Miro Žbirka - Zblízka, která mapuje osud slovenského muzikanta.

TOP 15 písní Mira Žbirky: Biely kvet, Atlantída, 22 dní, Čo bolí, to prebolí a další

"Přestože často působil nenápadně, Meky Žbirka patřil mezi nejdůležitější muzikanty československé hudební scény. A to nejen díky řadě svých hitů, ale i svým ohromujícím přehledem a přístupem, se kterým sledoval hudební vývoj. Měl v muzice neuvěřitelný rozhled, který dokázal přenést jak na své posluchače, tak na celou hudební branži. Je to ohromná ztráta, odešel významný autor, interpret a člověk," řekl.

Ztráta, která jen tak nepřebolí

Přestože Žbirka žil řadu let v Praze a byl logicky považovaný za součást tuzemské scény, na potvrzení zprávy o jeho úmrtí okamžitě reagovali na jeho rodném Slovensku, kde ho média označila za legendu a ikonu."Smutná zpráva. Velká rána pro fanoušky," napsal na svém webu nejčtenější tamní list Nový čas.

"Zůstanou po něm desítky písniček, které právem patří do zlatého fondu nejen slovenské, ale i československé populární hudby," zdůraznil publicista Juraj Čurný v hlavní televizní zpravodajské relaci veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), který kvůli Žbirkovu úmrtí upravil svůj večerní program.

VIDEOROZHOVOR | Miro Žbirka: Pop music je oblast, kde se starší učí od mladších

"Díky jeho nadání zněl slovenský pop i v časech hlubokého socialismu světově. Naše vzpomínky na mládí zůstanou navždy spojené s ním," prohlásila na instagramu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

"Ještě nedávno jsme spolu hráli a on byl plný života. Měl skvělý humor. Vzpomínám, že v den mé svatby měl po koncertě a ve starém hotelu Slovan v Košicích, kde jsem se za ním stavil, mi řekl: ‚Oceňuji mladej, že se ženíš i přesto, v jaké žiješ branži,‘" vzpomínal  zpěvák skupiny No Name Igor Timko. Bývalý Žbirkův spoluhráč z kape Modus a Limit Laco Lučenič byl zprávou o úmrtí svého bývalého kolegy zdrcený. "Nemůžu říct, že to musím nějak rozchodit, protože ani nevím, zda se to dá rozchodit," prohlásil.

"V mém srdci jsi navždy. S láskou tvoje princezna," napsala zpěvačka Marika Gombitová, se kterou Žbirka nazpíval duety jako V slepých uličkách nebo Nespálme to krásné v nás. "Nemůžu přestat plakat," přidala se Katarína Knechtová, která se Žbirkou na jeho Double Album nazpívala duet Skúška snov.

Prostě super chlap…

Velký smutek vyvolal odchod Žbirky i na české straně.  "Nikdy jsem nepoznal tak univerzálního člověka, jako byl Meky. Jednak byl odkojený skupinou Beatles a vedle toho byl mimořádně empatický a cílevědomý a chytrý autor, skladatel, textař i zpěvák. Teď už se dá říct, že se mu na sklonku života splnil velký sen, když svoje poslední nahrávky pořídil v londýnských studiích Abbey Road, po kterých toužil celý život," připomněl hudební publicista Miloš Skalka.

Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Biely kvet

Zpráva o úmrtí Žbirky zastihla členy skupiny Olympic před vystoupením v Litovli. "Sedíme v šatně úplně zmrzlí. Máme půl hodiny před koncertem a teď jsme se to dozvěděli. Určitě něco vymyslíme, asi mu věnujeme nějakou písničku. Kamarádili jsme spolu, on byl strašně milý společník, vždycky byl dobře naložený, skvělý zpěvák, kterému nikdy neujela intonace. Prostě super chlap," sdělil zpěvák a kytarista Petr Janda.

Nečekaná zpráva o Žbirkově úmrtí to byla také pro Michala Dvořáka, člena skupiny Lucie a ředitele festivalu Soundtrack, kde Žbirka letos obdržel Cenu festivalu Soundtrack za celoživotní přínos. "Zdálo se mi, že je v mentální i fyzické síle, hýřil ostrovtipem," uvedl Dvořák.

"Byl to jeden z nejvtipnějších muzikantů, kterého jsme kdy poznal. Strašně se mi líbilo, jak umí být nad věcí," konstatoval spolumajitel festivalu Benátská! a frontman skupiny Doctor P. P. Petr Pečený.

Více než dvacet let se Žbirkou spolupracoval skladatel Honza Ponocný, který na něho vzpomíná jako na skvělého muzikanta, bezchybného zpěváka i zábavného a komunikativního člověka. "Naposledy jsme se viděli na našem koncertě v září. Když byl Meky v nemocnici, byl jsem skoro každodenně v kontaktu s jeho ženou Katkou. Meky mi pořád vstupoval do snů. Myslel jsem na něj a doufal, že to dá. Když jsem se ve středu odpoledne od Katky dozvěděl, že zemřel, udělal jsem to, co by udělal asi i on. Zalezl jsem si do studia, šel hrát a točit písničku," sdělil.

Cena za úspěch

Narodil se 21. října 1952 v Bratislavě jako syn Slováka a Angličanky. Již koncem šedesátých let stál u zrodu bratislavské poprockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. Jeho debutové sólové album se jmenovalo Doktor Sen

Příběh československého hitu: Miro Žbirka – Co bolí to přebolí

V roce 1982 se pod uměleckým jménem Miro etabloval v tehdejším Západním Německu, vydal úspěšné album Sezónne lásky s hity Atlantída, Biely kvet, Láska na inzerát či Cesta zakázanou rýchlosťou a stal se Zlatým slavíkem. "Ta cena mi zásadně změnila život. Všichni kolem mě začali lítat, já se v tom učil chodit a zároveň se snažil zůstat sám sebou. Bylo to těžké. Do té doby jsem chodil po Praze a nikdo si mě nevšiml. Po zisku Slavíka mě lidi zastavovali a chtěli, abych se jim podepsal a prohodil s nimi pár slov. Na začátku to bylo příjemné. Ale později už jsem si říkal, jestli by nebylo dobré nalepit si vousy, aby mě nikdo nepoznal. Byla to ale hloupost, musel jsem se s tím naučit žít. Postupem času jsem si zvykl," řekl o svém triumfu v anketě popularity.

Úspěchy slavil i v dalších letech. Vydal přes tři desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu, koncertoval a se slovenskou zpěvačkou Marikou Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. Na počátku devadesátých let moderoval hudební pořad Rhytmick. Jeho celoživotní láskou byla britská hudba. S bývalým členem The Beatles Paulem McCartneym se osobně sešel před jeho pražským koncertem v roce 2004, kdy mu McCartney zahrál v šatně svou novou píseň Follow Me.

V roce 2012 oslavil šedesátiny v pražské O2 areně se symfonickým orchestrem Cappella Istropolitana a představil své největší hity v tradičním, symfonickém, rockovém i akustickém provedení. V roce 2015 měl v pražském divadle Kalich premiéru muzikál Atlantída, doprovázený Žbirkovými písněmi. Před dvěma lety s mnoha hosty oslavil 40 let na hudební scéně velkolepým koncertem v zaplněné pražské O2 areně. Žbirku tehdy doprovodila skupina složená z uznávaných britských hudebníků a jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Na deskách i ve filmu

Poslední studiovou desku Double Album vydal v říjnu 2018, nahrávka vznikla v legendárním londýnském Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty. Obsahuje 14 skladeb zpívaných ve slovenštině a 12 písní v angličtině s texty Peta Browna, dvorního textaře kapely Cream. Po nahrání Double Album slavil úspěchy s videoklipem k písni Dievča (na lásku nie čas). Za dva měsíce ho vidělo téměř tři čtvrtě milionu lidí. Za klipem stojí jako režisér Žbirkův syn David, který do klubu v londýnském East Endu pozval spolužáky z katedry Art & Fashion Middlesex University.

Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Fair play

Cestu Žbirky z bratislavských klubů do pražské O2 areny ukazuje dokumentární film MEKY, který loni natočil režisér Šimon Šafránek.  "Byl to člověk posedlý muzikou, neustále o ní mluvil, přemýšlel o ní, nasával ji a pracoval na ní. Až by to mohlo svádět k domněnce, že je odtržený od reality a nic kromě hudby ho nezajímá. Což ale nebyla vůbec pravda. S ním se dalo mluvit o fotbale, o dění ve společnosti, o běžných věcech. Ke všemu měl přesné a výstižné komentáře," vzpomínal Šafránek.

Za celovečerní dokument MEKY převzal v září na vyhlášení Hudebních cen Žebřík hlavní cenu a uspěl i v kategorii Zpěvák roku. Následný koncert v plzeňském DEPO2015 byl jedním z jeho vůbec posledních.

Každé z jeho posledních alb dosáhlo svými prodeji na ocenění Zlatou nebo Platinovou deskou. Miro Žbirka patřil ke klíčovým interpretům vydavatelství Universal Music. Do posledních dnů pracoval pod producentským dohledem svého syna Davida na novém albu, které by mělo spatřit světlo světa během roku 2022.

Text: Roman Jireš, foto: Lukáš Knoll, Jaroslav Noska, Šárka Preslová, Jakub Urbanec, Veronika Zimová, archiv Miro Žbirka, archiv iREPORT
Témata: Miro Žbirka, Meky, Modus, Limit

zavřít