LIVE: Narozeniny Mira Žbirky oslavili syn David, Lenny nebo Martha jeho písněmi, manželka Kateřina pokřtila knihu vzpomínek

Vydáno 22.10.2023 | autor: Aleš Materna

Byl to večer, na jaký se nezapomíná. V den nedožitých narozenin Mira Žbirky se na něj nejen vzpomínalo, ale hrály se i jeho největší hity, kterých se zhostili například zpěvákův syn David, Slza, Lenny, 4 tenoři, Martha, David Kraus či Rob Cass, který do pražského Lucerna Music Baru přiletěl až z Londýna. Manželka Kateřina pokřtila knihu vzpomínek nazvanou Katherine a fanoušci si ji mohli nechat podepsat, stejně jako koupit taktéž na akci pokřtěný speciální box všech LP desek Mira Žbirky.

LIVE: Narozeniny Mira Žbirky oslavili syn David, Lenny nebo Martha jeho písněmi, manželka Kateřina pokřtila knihu vzpomínek LIVE: Narozeniny Mira Žbirky oslavili syn David, Lenny nebo Martha jeho písněmi, manželka Kateřina pokřtila knihu vzpomínek

Meky Naveky
Praha, Lucerna Music Bar
21. 10. 2023

Miro Žbirka, přezdívaný Meky, byl česko-slovenskou legendou populární hudby a za svou bouhatou více než padesátiletou kariéru, v níž prošel kapelou Modus, kterou spoluzaložil s Lacem Lučeničem, stejně jako pozdější skupinu Limit, složil desítky známých a úspěšných písniček, z nichž množství doslova zlidovělo. Nelze nevzpomenout například písničku 22 dní, která vyhrávala ze všech repráků všech vojenských kasáren v Československu přesně dvacet dva dní před odchodem vojáků do civilu. Spolupracoval s mnoha špičkovými českými i slovenskými umělci jako byla třeba Marika Gombitová, s níž nazpíval nesmrtelný hit V slepých uličkách, se zpěvačkou Marthou zase skladbu Čo bolí to prebolí. Duety nazpíval i s nevidomou Rachel Skleničkovou či Katarínou Knechtovou. Hlavně však byl známý svými vlastními písničkami, z nichž mnoho zaznělo na vzpomínkovém koncertě v Lucerna Music Baru, a neustálým koncertováním a neutuchající tvorbou a nahráváním nových písniček, z nichž mnoho vzniklo i v legendárních britských studiíích Abbey Road. Jeho poslední album Posledné veci pak bylo dokončeno až po jeho předčasné a nečekané smrti jeho synem Davidem.

Příběh československého hitu: Miro a David Žbirkovi - Nejsi sám

Celý koncert se odehrál v den jeho nedožitých narozenin a při té příležitosti si autorka celého koncipovaného večera Kateřina Žbirková připravila pro hosty mnoho překvapení. Nejen pozvanými hosty a bohatým programem, ale také v den konání akce vydanou a pokřtenou knihou Katherine z pera uznávaného hudebního publicisty a Žbirkologa Honzy Vedrala, která udělal radost všem nejen skalním fanouškům Mekyho. Akce byla od samého začátku pestrá, manželka Mekyho Katka se ujala role moderátorky a uvaděčky a postupně představovala hosty - a hned na úvod se s již zmiňovanou písní 22 dní představil Marcell, po němž přišel zazpívat další legendární song Dr. Jekyll Mr. Hyde dlouholetý Mekyho spolupracovník, kytarista, zpěvák a hudební skladatel Honza Ponocný.

Následoval další známý český hlas patřící Davidu Krausovi, který zazpíval song Fair-Play, aby vzápětí na pódiu přivítal zpěvačku Marthu a společně si dali duet Čo bolí to prebolí. Na pódiu se poté objevil i Mekyho syn David, který citlivě odzpíval píseň Do člna a poté i duet se svým vlastním otcem, jehož hlas zněl samozřejmě ze záznamu, a to asi nejvýraznější píseň posledního alba, Nejsi sám – duet, který spolu otec a syn stihli nazpívat krátce před umělcovou smrtí.

Příběh československého hitu: Miro Žbirka – Co bolí to přebolí

Poté již přišel čas na první křest, a to box vinylových desek, kterého se ujal Míla Zýka a Tomáš Filip a kmotrem byl syn David. A přicházeli další hosté – režisér Petr Marek představil v premiéře velice sugestivní videoklip na Mekyho písničku Len sa neuraz, který právě v den Mekyho narozenin byl uveřejněn na kanále YouTube. Skupina Ludvík XIV. poté předvedla píseň She´s out of control a jelo se do finále, které obstarala Slza s písní Katherine, po níž došlo na křest stejnojmenné knihy, jejímž kmotrem byla zpěvačka Lenny, která po vtipném proslovu autora Honzy Vedrala poté odzpívala další z Mekyho hitů All My Days.

V samotném závěru se ještě představil britský slavný producent Rob Casse, který spolupracoval nejen s Mekym, ale s mnoha legendárními britskými umělci, mj. s kapelou Cream, Queen či Radiohead. Rob Cass odzpíval svým osobitým chraplákem dvě písničky od legendárních Beatles, nejoblíběnější kapely Mekyho Žbirky, a sice Can't Buy Me Love a Hey Jude. Poté se na pódiu ještě objevil muzikálový zpěvák Honza Kříž a skvěle zazpíval velice těžké a na citlivý přednes obtížně zazpívatelné písničky Balada o polných vtákoch a Atlantída, až se nejedno oko žen i mužů v publiku zalesklo a zaslzelo. V samém závěru se ještě objevili i 4 Tenoři, kteří pospíchali z koncertu v O2 aréně, aby přišli na pódium právě včas a zazpívali operním zpěvem Jesennou lásku.

Text: Aleš Materna, foto: Tomáš Martinek
Témata: Miro Žbirka, David Žbirka, Kateřina Žbirková, Lenny, Marcell, Slza, Martha, 4 Tenoři, Rob Cass, David Kraus

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít