Miro Žbirka ožil v animovaném videoklipu, startují jím oslavy jeho nedožitých 70. narozenin

Vydáno 23.09.2022 | autor: redakce

Přípravy oslav nedožité sedmdesátky Mira Žbirky vrcholí. V sobotu 24. září si zpěváka na speciálním koncertě připomenou fanoušci ve Velké Británii, stejné vystoupení se pak odehraje také 17. října v Bratislavě a 21. října v pražské O2 areně. Aktuálně vychází singl Náhodou z jeho posmrtně vydané desky Posledné veci. Ke skladbě s hudbou Mira Žbirky a textem Joža Urbana vznikl poutavý animovaný videoklip. V režii Davida Žbirky a Šimona Šafránka, Mira Žbirku oživil Michal Sadowski.

Miro Žbirka ožil v animovaném videoklipu, startují jím oslavy jeho nedožitých 70. narozenin Miro Žbirka ožil v animovaném videoklipu, startují jím oslavy jeho nedožitých 70. narozenin

Album Posledné veci bude už v nejbližších dnech jako první album v České republice a na Slovensku dostupné i v nejmodernějším prostorovém formátu zvuku Dolby Atmos. Do něj se převádělo v renomovaném pražském studiu Soundsquare, které jako jediné u nás disponuje touto nejmodernější technologií a řadí se tak po bok vyhlášených světových studií. Michal Pekárek za pečlivého dohledu Davida Žbirky vtiskl albu zcela nový plastičtější rozměr a první fanoušci si budou moci tuto prostorovou verzi poslechnout na platformách Apple Music a Tidal už brzy. Symbolicky je tak vždy průkopnický Miro Žbirka prvním československým umělcem, jehož album se verze Dolby Atmos dočkalo.

RECENZE: Miro Žbirka si schoval na své Posledné veci hudební lahůdky

LP Posledné veci vychází se speciálním vinyl masterem z Abbey Road a kvalitně zpracovaným obalem, na kterém vynikne titulní fotografie Petra Župníka s grafickým zpracováním Jiřího Troskova. Vydavatelství OPUS pak vydá 14. října 2022 prvních sedm alb Mira Žbirky ve speciálním LP boxu. 

Už v sobotu 24. září se rozběhne první ze série tří koncertů Tribute to Miro Žbirka 70. V londýnském klubu 229 Venue budou hudební odkaz československé legendy oslavovat Dan Bárta, Lenny, Kuly, David Žbirka, Peter Bič Project, Petr Čech, Martha, Sima Magušinová, David Kraus, Rob Cass, Nina Kohut a Tamara Kramar.

Hudební pocta bude pokračovat na koncertech v Bratislavě (17.10.2022 – NTC Aréna) a v Praze (21.10.2022 – O2 Universum). Playlist z koncertů Mira Žbirky zahraje jeho skupina a legendární hity budou zpívat David Žbirka, David Koller, Peter Nagy, Katarína Knechtová, Bára Basiková, Michal Hrůza, Jana Kirschner, Michal Malátný, Ráchel Skleničková, Albert Černý, Lenka Filipová, Adam Ďurica, Marta Jandová, Slza, Matěj Ruppert, Jiří Macháček, Lukáš Adamec, Martha, Lenny, Peter Bič Project, David Kraus, Petr Fiala, Petr Ostrouchov, Petr Marek a Karin Ann. Pro diváky je připraveno i několik velmi příjemných překvapení. 

V historické budově Národního muzea v Praze na Václavském náměstí se už instaluje výstava o životě a díle Mira Žbirky. Po slavnostní vernisáži, která se uskuteční 19. října, bude pro veřejnost otevřená od 20. října 2022 do 1. ledna 2023. Následně se přestěhuje na Bratislavský hrad, kde bude přístupná od února 2023. 

TZ, foto: Universal Music, Lukáš Zima, archiv Mira a Davida Žbirkových
Témata: Miro Žbirka, Posledné veci, Náhodou, videoklip, David Žbirka, Šimon Šafránek, Michal Sadowski

zavřít