TOP 10 koncertních filmů: Depeche Mode, Pink Floyd, Metallica i Queen

Vydáno 12.10.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Milujete živou muziku? A chodíte rádi do kina? To znamená, že vás určitě budou bavit také koncertní filmy. V poslední době se s tímto fenoménem roztrhl pytel. Nejzajímavější díla jsme vybírali nejen mezi aktuálními snímky, zapátrali jsme totiž také v historii.

TOP 10 koncertních filmů: Depeche Mode, Pink Floyd, Metallica i Queen TOP 10 koncertních filmů: Depeche Mode, Pink Floyd, Metallica i Queen


Depeche Mode
: Spirits in the Forest

Začněme filmem, na který se teprve můžeme těšit. Už brzy - konkrétně 21. listopadu - nás v kinech čeká dokument Spirits in the Forest kultovních Depeche Mode. Na svědomí ho má slavný režisér Anton Corbijn, který "Depešákům" točí skvělé živáky a videoklipy už dlouhá léta. Přibližuje v něm osobní příběhy šesti fanoušků na pozadí koncertu v Berlíně v létě 2018. Poselství filmu je jasné: Hudba spojuje lidi. 

Film Depeche Mode: Spirits In The Forest dává nahlédnout do světa fanoušků kapely


Roger Waters
: The Wall

V roce 2014 vznikla hudební road movie, zachycující koncertní turné zakládajícího člena Pink Floyd, a to z průběhu let 2010 až 2013. Záběry byly pořízeny ve třech městech na dvou kontinentech a vše komentuje právě Waters. Diváky čeká fenomenální hudební a vizuální show se spoustou dechberoucích projekcí a pyrotechnických kejklí. Nechybí pochopitelně ani rostoucí monumentální zeď. The Wall je esencí Watersovy imaginace a silné protiválečné vize. Naplno se tu otiskuje jeho osobnost, která byla poznamenána smrtí dědečka i otce ve světových válkách. 

RECENZE: Roger Waters ve filmu Us + Them připomíná svou výtečnou show. Mohl ale ubrat na politickém apelu


Pink Floyd
: Živě v Pompejích

A od Waterse můžeme plynule přejít k dalšímu filmu natočenému ve starověkém amfiteátru mezi ruinami zaniklých Pompejí. O tomto koncertu se často říká, že jde o vůbec nejlepší živé vystoupení Pink Floyd. Záběry z Pompejí a blízkého Vesuvu ještě umocnily psychedelickou atmosféru a výsledek je... nadreálný. Za pozornost stojí mimo jiné i skladba Echoes, která koncert zahajuje i uzavírá. Ale samozřejmě taky Us and Them, One of These Days… prostě audiovizuální extáze!


Nick Cave
: Distant Sky

Film Distant Sky přišel do kin loni a okamžitě si získal srdce fanoušků. Vznikl během show v kodaňské Royal Area na jedné ze zastávek koncertní šňůry v roce 2017. Podařilo se tu zachytit neuvěřitelně křehkou a intimní atmosféru Caveových koncertů, kterému se daří vytvářet hluboký a unikátní vztah s publikem. Zní tu hlavně písně alba Skelton Tree, ale i spousta skladeb z dřívějšího repertoáru.

RECENZE: Nick Cave v záznamu koncertu z Kodaně nabízí tlukot svého srdce


Metallica
: Through the Never

Film odkazující ke stejnojmenné písni ze slavné nahrávky Black Album sleduje mladého muže Tripa, který na koncertě musí splnit nebezpečnou tajnou misi. Unikátní projekt spojuje filmový příběh a živou muziku a přináší výjimečný 3D zážitek snímaný najednou čtyřiadvaceti kamerami. Film měl režírovat Anton Corbijn, ale nakonec musel odmítnout kvůli problémům s thrillerem A Most Wanted Man. 

RECENZE: Metallica a San Francisco Symphony podruhé - Odvaha, vize, futurismus a boření hranic


Rolling Stones
: Olé Olé Olé!
 

Stouni v Jižní Americe! V tomto filmu sledujeme členy kapely v rámci koncertů i během příprav před nimi, v hotelových pokojích, šatnách, při setkání s fanoušky v deseti městech. Závěrečná zastávka na Kubě (o které pak vznikl film Havana Moon) byla spíše překvapením.


Queen
: A Night in Bohemia

Je Štědrý den roku 1975. Jsme na stadionu Hammersmith Odeon v Londýně a právě tu probíhá koncert kapely Queen, který přenáší živě i i britská BBC. Vystoupení se v kariéře skupiny stává zcela průlomovým. Zazní tu hity jako Killer Queen, Liar, Keep Yourself Alive a Now I'm Here, stejně jako poprvé v historii živě nahraná klasika Bohemian Rhapsody.

RECENZE: Filmový trhák Bohemian Rhapsody na DVD nenabízí mnoho neviděného


Black Sabbath
: The End of The End
 

Iron Man, Paranoid, War Pigs. Asi největší hity Black Sabbath nechybí ani na záznamu koncertu z Birminghamu, kde se kapela definitivně loučila se svými fanoušky. Skladby jsou doplněny exkluzivními zákulisními záběry a osobními rozhovory, během kterých skupina vzpomíná na všechno možné. Film nás zavede i do nahrávacího studia, ve kterém si rockeři střihli staré skladby, které nikdy nezazněly naživo. O režii se postaral Dick Carruthers.


The Doors: Live at the Bowl '68

Je rok 1968 a The Doors vystupují v Hollywoodu. Právě tady nechali natočit svůj jediný živák. Byl poprvé vydán až v roce 1987. Od loňského roku si ho můžeme vychutnat ve vyladěném zvukovém provedení. Zvuk má na triku Bruce Botnick, dvorní zvukař kapely.


Depeche Mode
: Live in Berlin

Pojďme desítku uzavřít tím, kým jsme začali: Depeche Mode! Režisérem není opět nikdo jiný než Anton Corbijn, který zachytil muzikanty v jejich nejlepší formě. Gahan se náramně baví tím, že dělá psí kusy, publikum šílí a projekce (třeba k songu Halo) z dílny Corbijna jsou přímo magické. Fanoušci vyzdvihují především songy Black Celebration, I Feel You a Enjoy the Silence, jejichž krása tu sahá až někam za hranice tohoto světa. Film je proložen rozhovory se členy "depešácké" crew, fanoušky i náhodnými Berlíňany. To vše po corbijnovsku pěkně v černobílé.

Text: Iva Hadj Moussa

Témata: koncerty, filmy, Depeche Mode, Pink Floyd, Roger Waters, Black Sabbath, Nick Cave, Metallica, Rolling Stones, Queen, Doors

zavřít