TOP 7 koncertů Pink Floyd: legendární Pompeje i rekordní návštěvnost Strahova

Vydáno 16.05.2021 | autor: Dominik Pavliš

Legendární formace, řadící se k art rocku a psychedelickému či progresivnímu rocku, se stala se nejvýznamnějším průkopníkem a inovátorem těchto žánrů. Pink Floyd jsou čirou explozí filosofických textů, zvukových experimentů, nadstandardních instrumentálních výkonů, promyšlených obalů desek a vysoce propracované koncertní prezentace. Při příležitosti vydání záznamu Live at Knebworth 1990 si pojďme připomenout některá z jejich nezapomenutelných vystoupení.

TOP 7 koncertů Pink Floyd: legendární Pompeje i rekordní návštěvnost Strahova TOP 7 koncertů Pink Floyd: legendární Pompeje i rekordní návštěvnost Strahova

Live at Pompeii (1972)

Bezesporu ikonická záležitost, která nemá v rockových dějinách obdoby! Epický koncert v Pompejích byl zdokumentován ve starověkém amfiteátru mezi ruinami a nabízí výtečnou audiovizuální podívanou, kterou lze prožít všemi smysly. Bez diváků, pouze kapela hrající svá artrockové a psychedelické kompozice, jako například Careful With That Axe Eugene, Mademoiselle Nobs či Brain Damage. Koncert začíná i končí obsáhlou skladbou Echoes z desky Meddle.
Na tento legendární počin o mnoho let později navázal David Gilmour, který v pompejském amfiteátru odehrál v roce 2016 v rámci svého sólového turné k albu Rattle That Lock dva koncerty, tentokrát i za přítomnosti diváků.

RECENZE: David Gilmour znovu vnesl život do Pompejí

Oakland Alameda Coliseum (1977)

Jedno z vrcholných představení Pink Floyd! Z nahrávky pořízené v kalifornském Oaklandu cítite, že je kapela ve špičkové formě. Roger Waters zde předvádí přesvědčivé vokální výkony, z Davida Gilmoura srší skrz kytaru neskutečná energie, Richard Wright vyhrává pravděpodobně jedno z jeho nejlepších klavírních sól své kariéry a Nick Mason na bicí doslova exceluje. Koncert se uskutečnil v pondělí 9. května 1977 a v tracklistu nechyběly mimo jiných nejsilnější části alba Wish You Were Here, tedy Shine On You Crazy Diamond, Welcome To The Machine nebo právě působivá titulní věc Wish You Were Here.

Live in Venice (1989)

Koncert proběhl na speciálním plovoucím pódiu benátské laguny 15. července 1989. Fanoušci zaplnili celé náměstí Svatého Marka i vodní hladinu, odkud sledovali show z gondol. Koncert v přímém přenosu vysílala italská televize RAI do 50 zemí po celém světě, a díky tomu musela kapela udělat ve svém repertoáru poprvé za její kariéru několik změn z důvodu časového omezení. Některé skladby byly tedy vynechány úplně a jiné zase zkráceny. I když fanoušci byli z koncertu nadšeni, obyvatelé města zuřili. Dokonce došlo i na odstoupení městské rady, která koncert povolila.

Dark Side of the Moon - Live at Earls Court (1994)

Živě byla nejslavnější deska Dark Side of the Moon premiérově představena již v roce 1974. Záznam další interpretace vznikl o dvacet let později – konkrétně 20. října 1994 v londýnském Earl Court. Koncertu se bohužel neúčastnil baskytarista kapely Roger Waters z důvodu sporů o autorství s kytaristou a tehdy již frontmanem Pink Floyd Davidem Gilmourem.

Odvrácená strana Měsíce i lidské duše. Příběh kultovního alba The Dark Side Of The Moon od Pink Floyd

P.U.L.S.E. Live at Earls Court (1994)

Jedná se o poslední zastávku turné k albu The Divison Bell. Pink Floyd zde odehráli novější skladby, ale i své největší hity. Ve druhé polovině setu dokonce přehráli celou svou desku Dark Side of the Moon, což bylo na jiných koncertech nemyslitelné. I díky tomu se toto vystoupení stalo legendárním i přes fakt, že na pódiu už pochopitelně chyběl hlavní strůjce "Odvrácené strany Měsíce" Roger Waters, jenž se s Gilmourem a spol. rozešel v polovině 80. let. Mimořádná byla i ikonická půlkruhová projekce doprovázená animacemi a světelnými efekty.

Live 8 (2005)

Live 8 byla série benefičních koncertů, které se uskutečnily 2. července 2005 po celém světě, navazující na slavný Live Aid. V Londýně se ke skupině přidal i Roger Waters, a po dlouhých dvaceti čtyř letech tedy mohli Pink Floyd vystoupit v nejslavnější sestavě. Společně odehráli písně Speak To Me Breathe, Money, Wish You Were Here a Comfortably Numb. Předtím se na pódiu dohromady sešli naposled v londýnském Earls Court dne 17. června 1981.

Live at Strahov (1994)

V našem výběru nesmíme opomenout ani legendární show Pink Floyd na pražském Strahově, která se konala 7. září 1994. Zajímavostí je, že se jednalo o první koncert na území České republiky, který přesáhl hranici 100 tisíc návštěvníků. Ohromující show tehdy i za vydatného deště navštívilo cca 130 tisíc fanoušků a kapela zahrála setlist o dvaadvaceti skladbách.

RETRO: Připomeňte si památný koncert Pink Floyd v Praze z roku 1994

Text: Dominik Pavliš, Jarda Hudecfoto: archiv iREPORT, EMI, Sony Music 
Témata: Pink Floyd, Pompeii, Strahov, Roger Waters, David Gilmour

zavřít