Gwen Stefani

Vydáno 12.07.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Gwen Stefani Gwen Stefani

 

Gwen Stefani je americká zpěvačka, skladatelka, módní návrhářka a herečka. Narodila se 3. října 1969 ve Fullertonu v Kalifornii. Proslavila se jako frontwoman formace No Doubt i jako sólová zpěvačka.

Vyrostla v rodině, která milovala především folkovou hudbu od Boba Dylana a Emmyly Harris. Její bratr Eric ji v roce 1986 pozval jako zpěvačku do své kapely No Doubt, kde byl skladatelem a klávesistou. V roce 1991 podepsala skupina smlouvu s Interscope Records a mohlo tak o rok později vyjít jejich eponymní album, které ale vzhledem ke svému ska-popovému zaměření v tehdy módním stylu grunge zcela zapadlo. Podařit se No Doubt podařilo až o tři roky později s deskami Tragic Kingdom a The Beacon Street Collection, kde se také objevil velehit Don't Speak. S kapelou vydala Stefani ještě další dvě alba, než se vrhla roku 2004 na sólovu dráhu.

Tu započala vydáním nahrávky Love.Angel.Music.Baby, která byla opravdu průlomová a překopala představy toho, jak se má dělat moderní pop. Byla to deska velmi pečlivě promyšlená, velmi pestrá a nabízela skutečně silné singly, jako například What You Waiting For?, Rich Girl, Hollaback Girl nebo Cool. Stefani se stala jednou z nejžádanějších zpěvaček na světě a svět jí ležel u nohou.

Na úspěch se jí podařilo navázat i s druhou řadovkou The Sweet Escape z roku 2006, o které se však již nedá hovořit jako o průlomové, ačkoli se nepochybně jednalo o kvalitní nahrávku. Trochu kontroverzní byl ovšem hned první singl Wind It Up, který byl podle kritiků možná až moc hudebně i klipově originální, avšak přesto v hitparádách uspěl a nakonec získal i cenu Grammy. Další známé songy z této desky jsou například 4 in the Morning či Early Winter (část klipu se natáčela v Praze).

V roce 2012 se No Doubt dali dohromady, aby nahráli desku Push and Shove, která však příliš úspěšná nebyla, stejně jako zatím poslední počin Stefani nazvaný This Is What the Truth Feels Like. Na ní se Stefani lyricky zaobírá rozchodem se svým dlouholetým partnerem a otcem svých dětí, Gavinem Rossdalem z kapely Bush. Můžete z něj znát například songy Used to Love You nebo Make Me Like You.

Diskografie:
Love. Angel. Music. Baby. (2004)
The Sweet Escape (2006)
This Is What the Truth Feels Like (2016) 

Další články interpreta

No Doubt

Interpreti

vydáno 07.01.2012

zavřít