Tom Odell

Vydáno 25.06.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Tom Odell Tom Odell

Tom Odell (celým jménem Thomas Peter Odell) je anglický zpěvák a klavírista. Narodil se 24. listopadu 1994 v Chinesteru v hrabství West Sussex. Proslavil se svými procítěnými písněmi a autentickým vystupováním, patří mezi nejúspěšnější interprety nové vlny britských písničkářů.

Odell se narodil v rodině pilota a učitelky základní školy, část svého dětství strávil na Novém Zélandu kvůli práci svého otce. Od útlého věku aktivně poslouchal hudbu všeho druhu, v jeho přehrávači jste mohli najít songy od Eltona Johna, Davida Bowieho, Boba Dylana nebo také Blur, Beach House, Radiohead nebo Bruce Springsteena. Do sedmé třídy také studovat klasickou hru na klavír a ve třinácti začal skládat své první vlastní písně, za které se dle svých slov styděl a nikomu o tomto talentu neříkal, protože mu to připadalo "uncool". Když přišlo na rozhodování o tom, jakou vysokou školu si v dospělosti vybrat, nejprve aspiroval ke studiu na univerzitě v Yorku nebo také hudební konzervatoři v Liverpoolu. Nakonec si vybral jinou cestu - začal hrát a zpívat. I když to bylo pro něj nesmírně těžké období (často nedostal zaplaceno nebo zažil jen výsměch a pískot), mnohé se během něj naučil. Mimo jiné hrál i ve skupině jménem Tom and the Tides, stále však čím dál více pociťoval, že najde své uplatnění jako sólový zpěvák. Podepsal proto kontrakt s pobočkou Columbia Records a ve výsledku byl objeven pracovníkem z labelu Lily Allen

Debutové EP Songs from Another Love vyšlo na podzim 2012, v důsledku čehož vyhrál anketu BRIT's Critics's Choice a také získal nominaci na BBC Sound of... 2013. Odellova hudba se začala objevovat v mnoha znělkách a populárních seriálech a postupně se stával oblíbeným ostrovním interpretem. Debutové album Long Way Down pak do prodeje vstoupilo v létě 2013 a ihned obsadilo první místo britského žebříčku. Pilný hudebník začal pracovat na další desce roku 2015 a v roce 2016 tak vyšla druhá řadovka Wrong Crowd.

V roce 2016 také vydal vánoční EP Spending All My Christmas With You.

S Tomem Odellem jsme uskutečnili v roce 2016 u příležitosti jeho vystoupení na Rock for People také velmi zajímavý rozhovor, který se můžete přečíst zde.

Diskografie:
Long Way Down (2013)
Wrong Crowd (2016)

Další články interpreta

zavřít