John Wetton porazil alkohol, popularizoval progresivní rock a stíhal psát i hity

Vydáno 25.02.2017 | autor: David Stoklas

John Wetton patřil mezi ty hudebníky, kteří na označení kultovní čekali marně, i přes to, že za svůj život byli mimořádně plodní. Za spoustou notoricky známých hitů stojí právě tento mimořádně talentovaný baskytarista, skladatel a zpěvák.

John Wetton porazil alkohol, popularizoval progresivní rock a stíhal psát i hity John Wetton porazil alkohol, popularizoval progressive rock a stíhal psát i hity


Smrt si říká rock'n'roll: John Wetton (284.)

Britský hudebník za celý svůj muzikantský život zanechal otisk své osobnosti v několika různých kapelách, které nepatřily zrovna k těm méně známým. Většinou to bylo uskupení neskutečně talentovaných lidí s obrovským citem a vášní pro svůj nástroj. Toto nejsou žádné prázdné fráze. Důkazem budiž názvy těchto kapel. King Crimson, Roxy Music, Uriah Heep nebo superskupina Asia, s níž měl Wetton koncertovat ještě letos. Tyto smělé plány, z nichž se radovaly davy fanoušků, však překazila nemoc. John byl dle jeho bývalých spoluhráčů rozený bojovník. Už od začátku. A vydrželo mu to do konce. V šestasedmdesáti letech mu ale na boj s rakovinou tlustého střeva moc sil nezbylo a turné muselo jít stranou.

Zemřel John Wetton, zpěvák a baskytarista King Crimson a Asia podlehl rakovině

NA SKOK U KING CRIMSON

Po tom, co si John Wetton prošel několika méně významnými uskupeními, byl osloven, aby se přidal k progressive rockové mašině King Crimson, jež je i v současnosti považovaná za vlajkovou loď tohoto žánru. Nabídka, která se neodmítá. Wettonův hlas a baskytarové riffy v King Crimson zněly od roku 1972 a spolupracoval s nimi na deskách jako Larks' Tongues in Aspic nebo Starless And Bible Black. Jeho působení zde však nemělo nijak závratného trvání a po dvou letech odešel. Nicméně hudebník jako on se nemusel bát, že by byl bez angažmá.

MILIONY DESEK, HITPARÁDY

Působil v art-rockových Roxy Music nebo v hard-rockových Uriah Heep. Jeho to stejně nejvíc táhlo k progressive rocku, který nepatřil mezi mainstreamové žánry. Průlom měl přijít se superskupinou Asia, jež vznikla fúzí několika významných kapel té doby. Dejte dohromady Yes, Emerson, Lake And Palmer a King Crimson, a dostanete hudební skupinu, co bez problému prodává desky po milionech kusů a neohroženě šplhá po příčkách hitparád.

KAPELA NĚKOLIKA HITŮ

Vznikají skladby jako Heat Of The Moment nebo Only Time Will Tell, kterými se navždy zapíší do historie. Ne náhodou se právě tyto písně často srovnávají s dalšími známými hity jako More Than a Feeling od Boston nebo Don’t Stop Believing od Journey. Právě takto se z progressive rocku stal regulérní mainstreamový žánr. Jeho složitost zaobalili do jednoduchých melodií a písně se staly mnohem přitažlivější. Na velkolepý úspěch svého eponymního debutu však už nikdy nenavázali. "Debutem jsme dosáhli vrcholu a pak už jsme šli jen dolů," prohlásil hořce v jednom z interview sám Wetton. Devět let od vydání zmiňované prvotiny se John Wetton rozhodl své působení v Asia ukončit, neboť se chtěl více věnovat svým sólovým projektům. Zpátky se k nim vrátil v roce 2006 a o dva roky později vyšla nová deska Phoenix, k níž se uskutečnilo i turné.

Jedenáctého ledna letošního roku oznámil Wetton, že kvůli zdravotním potížím způsobených chemoterapií nebude schopný odehrát koncerty jarního turné. Koncerty nebyly zrušeny a všichni čekali, že se na jeho postu objeví náhradník. Nikdo však neočekával, že Wettonův nepřekonatelně jemný tenor o dvacet dní později zemře.

Témata: John Wetton, progressive-rock, King Crimson, Asia

zavřít