Justin Timberlake

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Justin Timberlake Justin Timberlake

 

Justin Timberlake je americký zpěvák, skladatel, herec a producent. Narodil se 31. ledna 1981 v Memphisu (stát Tennessee) a proslavil se jako člen chlapecké skupiny NSYNC, úspěšný sólový zpěvák a populární herec.

Za svou největší inspiraci v dětství považuje zpěvák Janet Jackson, která obrátila jeho pozornost k hudbě a umění. V jedenácti letech se stal účastníkem dětské show The Mickey Mouse Club, kde se po jeho boku objevily také budoucí hvězdy Britney Spears, Christina Aguilera nebo třeba i herec Ryan Gosling. Mimo jiné tam byl i jistý JC Chasez, se kterým pak Justin založil v roce 1995 skupiny NSYNC a stali se jejími hlavními členy.

Už debutová eponymní deska je proslavila na plné čáře - prodalo se jí 11 milionů a první singl Tearin' Up My Heart se stal obrovským hitem. I následující dvě desky se velmi dobře prodávaly, ale Justin pořád cítil, že má na víc. A dokázal to už v roce 2002 na MTV Music Awards, kde vystoupil se svým singlem Like I Love You, které bylo předehrou k celé debutové desce Justified, jenž vyšla v témže roce. Bylo to dílo silně ovlivněno tehdy módním r'n'b a s produkcí mu už tehdy pomáhali jeho hlavní životní producenti: Timbaland a Pharrell Williams. Z debutu se ještě proslavily songy Cry Me A River (o níž Timberlake zpíval o svém rozchodu s Britney Spears) či Rock Your Body. A v souvislosti s Justified také získal dvě ceny Grammy. Timberlake se také průběžně věnoval herecké kariéře.

V roce 2006 pak vydal svou druhou desku FutureSex/LoveSounds, která byla už mnohem dospělejší a hudebně zajímavější a takřka všechny singly z něj se staly globálními hity: SexyBack, My Love, What Goes Around... Comes Around, LoveStoned. Justin se také čím dál více soustřeďoval na dokonalou klipovou a koncertní choreografii, čímž se také stal proslulým. Po veleúspěšné desce se ale rozhodl si dát pauzu od vlastní kariéry a vrhl se střemhlav na hereckou dráhu (známými filmy jsou například The Social Network, In Time či Friends With Benefits) a také producentskou - pomohl například Madonně zprodukovat některé songy na její řadovce Hard Candy.

Zatím posledním diskografním počinem zpěváka je dvojalbum The 20/20 Experience (poněkud více inspirované jazzem a soulem, ale přesto typicky "timberlakeovské", kterým definitivně potvrdil status jednoho z nejtalentovanějších zpěváků a skladatelů současnosti. Svá vystoupení také vypiloval k naprosté dokonalosti.

Hudebník je ženatý s herečkou Jessicou Biel a mají spolu syna Silase. 

Diskografie:
Justified (2002)
Future Sex/LoveSounds (2006)
The 20/20 Experience (2012)
The 20/20 Experience - 2 of 2 (2013)

Další články interpreta

zavřít