Adam Lambert

Vydáno 29.05.2014 | autor: Marta Šindlauerová

Adam Lambert Adam Lambert

 

Adam Lambert (celým jménem Adam Mitchel Lambert) je americký zpěvák, skladatel a herec. Narodil se 29. ledna 1982 v Indianapolisu v americkém státě Indiana. Jeho matka byla dentální hygienistkou a otec programovým manažerem. Aktivnímu zpěvu a herectví se začal věnovat v devíti letech. Později kvůli hudbě upustil od studia na vysoké škole a vydal se hledat štěstí do Los Angeles.

Začínal především v muzikálech a to se také projevilo o několik let později, když se přihlásil do osmé řady soutěže American Idol (americká verze SuperStar). Už v počátcích vyjádřil Simon Cowell obavu, že je Lambert příliš teatrální, ale nakonec to sympatický mladík dotáhl až na druhé místo (celou soutěž vyhrál jistý Kris Allen, o kterém jste nejspíš nikdy neslyšeli). To mu pomohlo přitáhnout k sobě dostatek pozornosti a i díky tomu se tak v roce 2009 objevilo jeho debutové album For Your Entertainment, na kterém spolupracovaly skutečné elity popové hudby: jak slavní producenti Max Martin, Rob Cavallo a Dr. Luke, tak vynikající skladatelé jako Matthew Bellamy (Muse), Linda Perry, Ryan Tedder (One Republic), P!nk či Lady Gaga. Album bylo místy náležitě teatrální, ale obsahovalo velké množství vynikajících hitů jako Whataya Want From Me (který se měl původně objevit na desce P!nk, ale zpěvačka jej nakonec z tracklistu na poslední chvíli vyřadila), If I Had You či ústřední píseň. Album se skvěle prodávalo a Lambert mohl směle vyrazit na takřka vyprodané turné Glam Nation Tour, na kterém v plné kráse předvedl své vynikající muzikálové schopnosti.

Pro druhé album už si Adam vybral trochu jiný tým - přibyli například Pharrell Williams, Bruno Mars nebo Bonnie McKee. Trespassing obsahovalo hity Better Than I Know Myself či Never Close Your Eyes a dočkalo se mnoha pozitivních ohlasů, Rolling Stone jej například označil za jedno z nejlepších alb roku 2012. I díky této řadovce Lamberta zpozorovali členové legendární skupiny Queen a nabíldli mu ve své kapele pěvecké angažmá.

Zatím posledním počinem zpěváka je řadovka The Original High, na které se zpěvák spíše než na muzikálové kudrlinky soustředil na taneční a elektronickou hudbu. Z desky se velmi ujal hned první singl Ghost Town, který byl na Lamberta až nečekaně taneční.

Adam Lambert se netají tím, že je gay a aktivně bojuje za práva LGBT. Jeho vystoupení jsou velmi pestrobarevná a hudebník je považován za jednoho z nejlepších zpěváků planety, i díky svému neuvěřitelně silnému hlasu.

Diskografie:
For Your Entertainment (2009)
Trespassing (2012)
The Original High (2015)

Další články interpreta

zavřít