Adele, Tina Turner a další: TOP 7 písní z bondovek

Vydáno 26.10.2015 | autor: redakce

Když byl v roce 1962 uveden snímek Dr. No, první díl série filmů o Jamesi Bondovi, asi málokdo si myslel, že budeme o 53 let později čekat na premiéru už 24. části. Bondovka Spectre se bude v českých kinech promítat od 5. listopadu. Letošní ústřední píseň Sama Smitha se sice stala terčem kritiky, v historii bondovek ale najdeme pár opravdových hudebních klenotů. Tady jsou pěkně pohromady.

Adele, Tina Turner a další: TOP 7 písní z bondovek Také v novém filmu Spectre si Jamese Bonda zahraje Daniel Craig

Nancy Sinatra – You Only Live Twice (1967)

Titulní píseň k pátému filmu o Bondovi si na konto připsal již dobře známý  autor a producent John Barry, slova napsal Leslie Briccusse, který se o tři roky dříve podílel i na soundtracku ke snímku Goldfinger. Text je jeden z nejlepších v historii bondovských úvodních písní a hlas Nancy Sinatry krásně ladí s melodií. You Only Live Twice byla zcoverována mnoha umělci, včetně Shirley Bassey.

Shirley Bassey – Diamonds Are Forever (1971)

O soundtrack k sedmému filmu s názvem Diamanty jsou věčné se znovu postaral skladatel a dirigent John Barry, který mimo jiné složil dalších 10 úvodních písní k bondovkám v letech 1963 – 1987. Titulní skladba s textem Dona Blacka byla svěřena zpěvačce Shirley Bassey, která již o 7 let dříve nahrála úvodní skladbu pro film Goldfinger a v roce 1979 pro Moonraker. Samotný snímek se řadí spíše k těm slabším.

RECENZE: James Bond, Shirley Bassey a ti další

Paul McCartney and Wings – Live And Let Die (1973)

Žít a nechat zemřít je první soundtrack, který nebyl složen Johnem Barrym. Taktovku převzal George Martin, který se již dříve podílel na albu Beatles - Abbey Road. Samotnou titulní píseň napsal Paul McCartney se svou ženou Lindou a poté nahrál s kapelou Wings. Linda v ní zpívá doprovodné vokály a hraje na klávesy. Live And Let Die je první rockovou skladbou série a byla dokonce dvakrát nominována na Grammy.

 

Duran Duran – A View To A Kill (1985)

Za asistence Johna Barryho Duran Duran společně napsali skladbu A View To A Kill  a poté nahráli v londýnských studiích Maison Rouge a CTS s 60tičlenným orchestrem. V květnu roku 1985 píseň vyšla jako singl. I přes smíšenou kritiku se skladbě podařilo dosáhnout dobrých výkonů v hitparádách a pro skalní fanoušky se stala posledním hitem, který kapela natočila.

Tina Turner – Golden Eye (1995)

V pořadí již 17. film z roku 1995, poprvé v  hlavní roli s Piercem Brosnanem. Pro Tinu Turner byla skladba speciálně složena Bonem a kytaristou The Edge z U2. O následnou produkci a mix se postaral britský skladatel a producent Nellee Hooper, známý především díky spolupráci s Massive Attack, Madonnou, U2 či Björk. Píseň se vyšplhala na 10. místo britské hitparády a ve většině ostatních evropských zemích se umisťovala v Top 5 největších hitů.

Adele – Skyfall (2012)

K titulní skladbě z doposud poslední bondovky byla přizvána Adele spolu s producentem a textařem Paulem Epworthem. Píseň byla nahrána v londýnském studiu Abbey Road a vyšla přesně 50 let od uplynutí premíéry první filmové bondovky Dr. No - tudíž 5. října 2012 v 00:07 hodin britského letního času. Tento den je oficiálně označován jako "Den Jamese Bonda". Tentýž rok získala Zlatý Glóbus, Oscara a cenu Asociace filmových kritiků za nejlepší píseň.

HITPARÁDY (15.): Sam Smith je za písničku k Bondovi kritizován, britský žebříček přesto dobyl

James Bond Theme

Tato všem dobře známá skladba by se dala označit jako oficiální znělka bondovek. Najdeme ji ve většině oficiálních filmů od Eon Productions, počínaje historicky prvním z roku 1962 s názvem Dr. No. K soundtracku si producent Albert R. Broccoli vybral skladatele Montyho Normana. Ten byl autorem i právě této úvodní písně, i když autorství patří i Johnu Barrymu. To mělo za následek dva soudní spory. Poslední proběhl v roce 2001.

text: Dominik Pavliš

 

zavřít