Tina Turner - Rocková babička byla nejen zpěvem inspirací pro mnoho lidí

Vydáno 06.06.2023 | autor: Roman Jireš

Královna rokenrolu nebo také rocková babička Tina Turner zemřela 24. května ve věku 83 let. Interpretka hitů Simply the BestWe Don't Need Another HeroTypical Male či titulní písně z bondovky Golden Eye podlehla dlouhé nemoci ve svém domě v Küsnachtu u Curychu ve Švýcarsku. Kariéru zpěvačka ukončila v roce 2000, o devět let později vyjela na poslední turné k padesátiletému výročí kariéry, v rámci kterého zahrála také v pražské O2 areně.

Tina Turner - Rocková babička byla nejen zpěvem inspirací pro mnoho lidí Tina Turner - Rocková babička byla nejen zpěvem inspirací pro mnoho lidí

Za svůj život jsem viděl stovky koncertů, ale jenom málo z nich mi utkvělo v paměti tak jako vystoupení Tiny Turner 27. dubna 2009 v pražské O2 areně. Většinu z 16 tisíc přítomných tehdy pobavila nejen zpěvem, ale také tancem, výměnou kostýmů, hereckými výstupy, pyrotechnickou a světelnou show a svojí komunikací s publikem na pozadí bohaté choreografie Na jeviště tehdy vtrhla spolu se čtyřmi spoře oděnými tanečnicemi ve své typické bohaté paruce, na vysokých podpatcích, s výrazně namalovanými rty a ve stříbrných a zlatých šatech odhalujících její proslulé nohy pojištěné společností Lloyd's na několik milionů liber. Svým čilým pohybem po jevišti vůbec nevypadala na někoho, kdo se narodil v roce zahájení druhé světové války.

Dvě kariéry

"Rocková babička", jak zní jedna z jejích přezdívek, prodala přes 200 milionů desek. Získala mimo jiné dvanáct cen Grammy, včetně ceny za celoživotní zásluhy, a právem vstoupila do rokenrolové Síně slávy. Ne všechno se jí však v životě dařilo, přes všechny problémy se však dokázala přenést.

Svoji kariéru začínala v podstatě dvakrát. Pěveckou premiéru si jako Anna Mae Bullocková odbyla již v dětství, když v kostelním sboru zpívala gospely. Po rozvodu rodičů v 16 letech odešla do St. Louis, kde v jednom z klubů potkala Ika Turnera, kapelníka rhytm & bluesové kapely Kings of Rhytm. "Bez něj bych byla v té době ve svém životě ztracená. Mohla jsem dělat dvě věci: pracovat v nemocnici nebo zpívat v Ikeově kapele. Neznala jsem nic jiného. Nebo nikoho jiného. A chtěla jsem zpívat," vzpomínala později.

RETRO 90s | LIVE: Živelná Tina Turner pódium v Praze opouštěla bez okázalých gest

Poprvé upoutala pozornost v roce 1960, kdy s budoucím manželem Turnerem přišli se songem A Fool in Love. Ten napsal Turner původně pro Arta Lassitera, zpěvák se ale nedostavil na nahrávání a protože Turner již zaplatil za studio, navrhl Bullockové, která měla zpívat jen sbory, aby se ujala hlavního zpěvu.

Turner tak její úspěšnou pěveckou dráhu nastartoval, v listopadu 1967 se stala první umělkyní a prvním černošským umělcem, který se objevil na obálce alba časopis Rolling Stone. Zároveň ale zpěvačku během jejich šestnáctiletého manželství přivedl svým bouřlivým životem a násilnickým chováním téměř až na dno. Nejúspěšnější počinem skupiny Ike & Tina Turner Revue, se kterou tehdy manželé vystupovali, byl v roce 1971 hit Proud Mary, se kterým bodovala v žebříčku amerických singlů. Hlasově i vizuálně výrazná zpěvačka se v 70. letech se objevila ve snímcích Gimme Shelter, Soul to Soul, mihla se ve filmové verzi rockové opery Tommy.

Jedinečná osobnost

Druhým začátkem kariéry pro Turner byla pak 80. léta, kdy se vzpamatovala z rozvodu s agresivním a na alkoholu závislým Turnerem a z dluhů, které ji způsobil. V těžké době ji vedle hudby údajně pomohla posilovna a buddhismus. "Tina byla jedinečnou a pozoruhodnou přírodní silou se svou odolností, neuvěřitelnou energií a obrovským talentem," uvedl Roger Davies, který byl 30 let jejím manažerem. "Od prvního dne, kdy jsem ji v roce 1980 potkal, si naprosto věřila, zatímco málokdo jiný jí v té době věřil," dodal.

Satisfakcí se pro ni stal úspěch alba Private Dancer z roku 1984. Během následujícího roku se ho prodalo na deset milionů kusů a zpěvačce vyneslo čtyři ceny Grammy. Turnerová se tehdy stylově posunula od soulu a blues k popu, její koncerty navštěvovaly tisíce fanoušků.

"Byla to skutečně nesmírně talentovaná umělkyně a zpěvačka. Byla inspirativní, vřelá, vtipná a velkorysá. V mládí mi velmi pomohla a nikdy na ni nezapomenu," napsal po jejím úmrtí na twitteru Mick Jagger.Americká zpěvačka Gloria Gaynorová prohlásila, že Turnerová "vydláždila cestu mnoha ženám v rockové hudbě, černým i bílým".

Poslední sólovou desku Twenty Four Seven natočila Turner v roce 1999 a o rok později se rozloučila s publikem. O devět let později ale vyrazila na skutečně poslední turné k padesátiletému výročí své kariéry, při kterém navštívila již zmíněnou pražskou O2 arenu.

Štěstí v osobním životě nalezla Turner až po překročení sedmdesátky. Ve Švýcarsku, kde od roku 1994 žila, se vdala za svého dlouholetého přítele, o 16 let mladšího německého hudebního producenta Erwina Bacha.

Text: Roman Jireš, foto: archiv Rock Report, Karel Šanda, Oldřich Teringer, FB Tiny Turner
Témata: Tina Turner, rokenrol, smrt, Grammy

zavřít