Zahraniční hudební osobnosti, se kterými jsme se v roce 2023 rozloučili. Zemřeli Tina Turner, Sinéad O’Connor i Jeff Beck

Vydáno 12.01.2024 | autor: Andrea Štipčáková

V roce 2023 jsme přišli o královnu rokenrolu Tinu Turner i legendárního kytaristu Jeffa Becka. Zemřeli rovněž Sinéad O’Connor, Lisa Marie Presley, Paul Cattermole, Tony Bennett, Steve Harwell, George Brown, Shane MacGowan či Colin Burgess. Přehled českých interpretů, kteří nás opustili, najdete tady.

Zahraniční hudební osobnosti, se kterými jsme se v roce 2023 rozloučili. Zemřeli Tina Turner, Sinéad O’Connor i Jeff Beck Zahraniční hudební osobnosti, se kterými jsme se v roce 2023 rozloučili. Zemřeli Tina Turner, Sinéad O’Connor i Jeff Beck


Jeff Beck

Hned v úvodu roku nás opustil legendární kytarista Jeff Beck, který v České republice naposled koncertoval v roce 2022. Příčinou úmrtí byla bakteriální meningitida. Byl několikanásobným držitelem ocenění Grammy a členem rokenrolové síně slávy. Začínal v roce 1965 ve skupině Yardbirds, ve které hrál s Ericem Claptonem a Jimmy Pagem. O dva roky později založil s Ronem Woodem a Rodem Stewartem Jeff Beck Group, následně se věnoval zejména sólovým aktivitám.

Jeff Beck - Kytarový mág posouval žánrové hranice. Své prsty měl pojištěné na sedm milionů liber

Lisa Marie Presley

Dne 12. ledna zemřela jediná dcera Elvise Presleyho Lisa Marie Presley. Podlehla srdeční zástavě. Narodila se v roce 1968, tedy devět let před zpěvákovým úmrtím. Zdědila po něm dům Graceland v Memphisu, kde je muzikant také pohřben na zahradě společně se svými rodiči a babičkou. Dnes slouží jako muzeum. Hudbě se začala věnovat v roce 2003, kdy vydala debutovou desku To Whom It May Concern. Jedním z jejích manželů byl mimo jiné Michael Jackson.

Paul Cattermole

Paul Cattermole zemřel v pouhých šestačtyřiceti letech. Odešel jen několik dní poté, co kapela S Club 7, která byla jednou z největších popových skupin přelomu tisíciletí, oznámila comebackové turné. Měl finanční problémy. V roce 2015 oznámil bankrot a začal rozprodávat své vlastnictví včetně sošky z Brit Awards za Nejlepší single roku 2002, který S Club 7 obdrželi za Don't Stop Movin'.

Tina Turner

Ve věku 83 let podlehla 24. května 2023 dlouhé nemoci královna rokenrolu Tina Turner. Svou kariéru odstartovala v 50. letech 20. století, kdy se dostala do čela hitparád s písní What's Love Got to Do With It. V osmdesátých letech patřila mezi nejpopulárnější zpěvačky na světě, charakterizoval ji nejen chraplavý hlas, ale i blonďaté vlasy, krátké šortky či minisukně a vysoké podpatky. V tomto období muzikantka vyhrála hned šestkrát Grammy a se svými hity The Best, Typical Male, Private Dance nebo Better Be Good To Me dominovala hitparádám.

Tina Turner - Rocková babička byla nejen zpěvem inspirací pro mnoho lidí

Tony Bennett

Tony Bennett během své kariéry obdržel celkem dvacet ocenění Grammy a na své konto si připsal několik hitů. Mezi ty největší patří I Left My Heart In San Francisco, I Wanna Be Around nebo Fly To The Moon. Pyšnil se také spolupracemi se světovými umělci. Zazpíval si s Bonem, Eltonem Johnem, Stingem, Frankem Sinatrou, Paulem McCartneyem, ale také Lady Gaga, s níž nahrál hit I've Got You Under My Skin. Svůj poslední koncert odehrál v roce 2021 v Radio City Music Hall.

Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor dlouho bojovala s psychickými problémy. V roce 2015 se pokusila o sebevraždu, o rok později záhadně zmizela. Zpráva o její smrti tak veřejnost šokovala. Interpretka hitu Nothing Compares 2U zemřela v pouhých 56 letech. Londýnské úřady následně oznámily, že skonala přirozenou smrtí.

Steve Harwell

V roce 2023 zemřel také dlouholetý frontman Smash Mouth Steve Harwell. Skupinu založil spolu s bubeníkem Kevinem Colemanem, baskytaristou Paulem de Lislem a kytaristou Gregem Campem. Kvůli zdravotním problémům s ní v roce 2021 přestal vystupovat. Sestava nahrála hned několik hitů. Proslavila se skladbami All Star a Walkin‘ on the Sun, nahrála také píseň I´m Believer, která se objevila ve filmu Shrek.

George Brown

George Brown zemřel 16. listopadu na rakovinu plic. Byl bubeníkem a spoluzakladateeml funkové legendy Kool and the Gang. Když Brown popisoval muziku, mluvil o ní jako o „zvuku štěstí“. Zároveň vždy podotýkal, že on ani jeho přátelé z Kool & the Gang se nenarodili se stříbrnou lžičkou v puse. Naopak si svou cestu museli sami vyšlapat. Neustále se učili, a právě v tom viděl základ úspěchu sestavy. Mezi její nejznámější hity patřily písně Ladies’ Night a Celebration.

Shane MacGowan

V 65 letech zemřel frontman a zakladatel britských The Pogues Shane MacGowan. Kapela se vyznačovala se spojením irské hudby s tvrdými kytarovými punk-rockovými akordy. Kvůli problémům skupinu v roce 1991 opustil, aby se do ní o deset let později vrátil. V mezidobí ho zastoupil nejdříve Joe Strummer. Zpěvák byl rovněž spoluautorem hitu Fairytale of New York a podílel se i na nahrávce skladby Perfect Day Loua Reeda. Přátelil se s Johnnym Deppem.

Colin Burgess

V závěru roku AC/DC na svém Facebooku oznámili smrt zakládajícího člena – bubeníka Colina Burgesse. V hardrockové sestavě působil pouhé čtyři měsíce. opustil ji v únoru 1974. Vyhozen byl poté, co odehrál koncert opilý. On sám tvrdil, že mu někdo vhodil něco do pití. V AC/DC se podílel na prvním singlu Can I Sit Next to You. Hrával také v The Masters Apprentices a His Majesty.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv Rock Report, Karel Šanda, Oldřich Teringer, FB interpretů
Témata: Jeff Beck, Lisa Marie Presley, Paul Cattermole, Tina Turner, Tony Bennett, Sinéad O’Connor, Steve Harwell, George Brown, Shane MacGowan, Colin Burgess

zavřít