Zemřel Shane MacGowan, zakladatel punkových The Pogues

Vydáno 30.11.2023 | autor: iREPORT

Zemřel frontman a zakladatel britských The Pogues Shane MacGowan. Na sociálních sítích o tom informovala jeho manželka Victoria Mary Clarke. Zpěvákovi bylo 65 let.

Zemřel Shane MacGowan, zakladatel punkových The Pogues Zemřel Shane MacGowan, zakladatel punkových The Pogues

„S velkým zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme, že navždy odešel náš drahý a vroucně milovaný Shane MacGowan,“ uvedla rodina v prohlášení. Zemřít měl 30. listopadu ve 3:30 ráno. Příčina smrti odhalena nebyla, v prosinci 2022 byl ale hospitalizován s virovou encefalitidou, v jejímž důsledku strávil několik měsíců na jednotce intenzivní péče.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

„Shane byl mým světlem a láskou mého života. Jsem požehnaná, že jsem ho mohla potkat. Milovala jsem ho a i já jsem jím byla nekonečně a bezpodmínečně milována,“ uvedla MacGowanova manželka Victoria Mary Clarke.

MacGowan se proslavil svým působením v kapele The Pogues, jíž byl spoluzakladatelem. Vyznačovala se spojením irské hudby s tvrdými kytarovými punk-rockovými akordy. Kvůli problémům skupinu v roce 1991 opustil, aby se do ní o deset let později vrátil. V mezidobí ho zastoupil nejdříve Joe Strummer.

Zpěvák byl rovněž spoluautorem hitu Fairytale of New York a podílel se i na nahrávce skladby Perfect Day Loua Reeda. Přátelil se s Johnnym Deppem, který v Karlových Varech shodou okolností před dvěma lety uvedl snímek Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem.

red, foto: FB Shane MacGowan
Témata: Shane MacGowan, The Pogues, punk, smrt

zavřít