Tony Bennett - Dvacetinásobný držitel Grammy hrál do poslední chvíle. Obdivoval ho Frank Sinatra, zpíval s Amy Winehouse i Lady Gagou

Vydáno 27.07.2023 | autor: Roman Jireš

Tony Bennett, který zemřel 21. července ve věku 96 let, je známý především interpretací klasických amerických písní převážně v jazzovém stylu. Přesto dvacetinásobný držitel cen Grammy, který zpíval v doprovodu velkých big bandů, dokázal oslovit mladší generace a spolupracoval s umělci jako Lady Gaga, Paul McCartney, Frank Sinatra, Michael Bublé, Aretha Franklin, Sheryl Crow, Norah Jones, Natalie Cole, Mariah Carey, Bono Vox, Barbra Streisand nebo Stevie Wonder

Tony Bennett - Dvacetinásobný držitel Grammy hrál do poslední chvíle. Obdivoval ho Frank Sinatra, zpíval s Amy Winehouse i Lady Gagou Tony Bennett - Dvacetinásobný držitel Grammy hrál do poslední chvíle. Obdivoval ho Frank Sinatra, zpíval s Amy Winehouse i Lady Gagou

I tak zdánlivě vzdálený hudebník jako kytarista Rolling Stones Keith Richards na twitteru zveřejnil společnou fotografii s Bennettem a také video z roku 2016, v němž se o legendě pochvalně vyjadřuje jako o "neuvěřitelném zpěvákovi", který se zajímá o současné dění v hudebním průmyslu. "Je nenahraditelný. Miloval jsem ho a zbožňoval," napsal na instagramu například Elton John.

Zemřel Tony Bennett, začínal jako zpívající číšník

Většina tuzemských posluchačů zná Bennetta díky jeho hitu I Left My Heart in San Francisco, ale zpěvák, který čerpal první hudební inspirace od Luise Armstronga a Binga Crosbyho, dohromady nahrál více než sedmdesát alb. Celosvětově a mezigeneračně se proslavil zejména těmi posledními. V roce 2011 ve svých pětaosmdesáti letech se stal nejstarším žijícím umělcem, který ve Spojených státech v žebříčku neprodávanějších alb obsadil první místo. Podařilo se mu to s deskou duetů, z nichž jeden nazpíval také s krátce předtím zesnulou britskou zpěvačkou Amy Winehouse.

Bennettova alba nazvaného Duets II, se v jednom týdnu prodalo 179 tisíc exemplářů. Je na něm sedmnáct duetů, které Bennett nazpíval například s Lady Gaga, Norah Jones, Andreem Bocellim, Mariah Carey či s Arethou Franklin. S Winehousovou na desce zpívá klasickou skladbu Body and Soul, kterou umělci nahráli v legendárním studiu na Abbey Road v Londýně . Šlo o jednu z posledních nahrávek britské zpěvačky, která zemřela ve věku pouhých sedmadvaceti let.

Duet Bennetta a Winehouse vyšel putoval na charitu založenou zpěvaččiným otcem. Winehouse měla dlouhá léta problémy s alkoholem a drogami. Její otec Mitch se rozhodl založit nadaci nesoucí její jméno, která bude pomáhat drogově závislým.

O tři roky později Bennett vydal velmi úspěšné album s Lady Gaga s názvem Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek to Cheek. Popová diva Lady Gaga s legendárním jazzovým zpěvákem Bennetem poté v roce 2015 společně vystoupili na slavnostním předávání amerických hudebních cen Grammy. Při setkáních rozložených mezi lety 2018 až 2020 s ní pak natočil ještě jedno album duet Love for Sale.

Propagátor jazzu i malíř

Zpěvák, který se narodil na předměstí New Yorku v italsko-americké rodině, se etabloval i jako úspěšný malíř pod svým rodným jménem Anthony Benedetto. Organizace spojených národů ho dokonce pověřila k namalování obrazu k 50. výročí svého vzniku. Výstavy jeho obrazů se konají v galeriích po celém světě. Bennettův portrét Duka Ellingtona je součástí sbírky Národní galerie portrétů Spojených států amerických.

Za svého oblíbeného zpěváka označil Bennetta také Karel Gott, rovnež příležitostný malíř, který už v roce 1965 nazpíval jeho nejslavnější píseň I Left My Heart In San Francisco. Některé Bennettovy swingové písně s Velkým rozhlasovým orchestrem pod taktovkou Václava Kozla natočil Gott na album Sentiment.

V roce 2016 Bennettovi diagnostikovali Alzheimerova nemoc, o čemž se veřejnost dozvěděla až o pět let později. Bennett přesto pokračoval v koncertování. Stále cvičil hlas a dvakrát týdně zpíval za doprovodu svého dlouholetého pianisty Lee Musikera. Kvůli nemoci přestal koncertovat po svém posledním vystoupení v newyorské Radio City Music Hall 5. srpna 2021.

Během své kariéry zažil počátky americké populární hudby i nástup rokenrolu. Jím nazpívané písně Rags to Riches, Cold, Cold Heart nebo debutový singl Because of You se objevily v řadě snímků a seriálů. Ani jemu se nevyhnula krize v době, kdy o zpěváky jeho typu přestal být zájem. Zažil období bez nahrávací smlouvy a bez manažera, kdy ho zachránila angažmá v malých klubech a sálech, odkud se dokázal vrátit na výsluní a šikovnými spolupracemi oslovit nové publikum.  "Tony Bennett nejen že přemostil generační propast, on ji zlikvidoval. Pevně se napojil na mladé publikum zajímající se o rock. A bez kompromisů," napsali v The New York Times.

Dvakrát v Praze

V Praze Bennett vystoupil v letech 1997 a 2014 na dvou odlišných koncertech. Bennett, kterého Sinatra před lety označil za nejlepšího zpěváka showbusinessu, poprvé před českým publikem stanul ve svých jedenasedmdesáti letech v roce 1997 v pražské Lucerně, kdy byl jeho koncert jedním z vrcholů 22. mezinárodního jazzového festivalu Praha'97. Do metropole tehdy přijel s triem Ralpha Sharona, tedy se stejnou sestavou, v níž vznikla jeho slavná nahrávka MTV Unplugged.

Jeho druhé vystoupení se uskutečnilo v roce 2014 v Kongresovém centru Praha. Elegán v tmavém obleku s červeným kapesníčkem za doprovodu jazzové skupiny zařadil do programu svižné swingové melodie i romantické evergreeny. Během večera zazněla například Gershwinova I Got Rhytm, Chaplinova melodie Smile, kterou proslavil Nat King Cole, legendární Just in Time, kterou miloval Frank Sinatra, a hity typu Fly Me to the Moon, The Good Life či Watch What Happens.

Text: Roman Jireš, foto: FB Tony Bennett
Témata:  Tony Bennett, Anthony Dominick Benedetto, Grammy, Frank SinatraPaul McCartney, Alzheimer

zavřít