TOP 7 okamžiků ze života Jeffa Becka: česká kytara, přátelství s Johnny Deppem i nadšení pro automobily

Vydáno 16.01.2023 | autor: Dominik Pavliš

Jeden z nejvýznamnějších kytaristů světa Jeff Beck se proslavil se skupinou The Yardbirds a později svou sólovou kariérou. Jeho hra na nástroj ovlivnila miliony lidí a dočkala se řady významných ocenění. Hudebník zemřel v úterý 10. ledna 2023 poté, co náhle onemocněl bakteriální meningitidou. Jeffu Beckovi vzdala hold spousta hudebních kolegů, mezi kterými byli například Rod Stewart, Mick Jagger či Ozzy Osbourne. Podívali jsme se na to, které události ovlivnily jeho kariéru.

TOP 7 okamžiků ze života Jeffa Becka: česká kytara, přátelství s Johnny Deppem i nadšení pro automobily Jeff Beck


Jeff Beck
Group

První „sólovou skupinu“ založil Jeff Beck s lidmi jako Rod Stewart, Ron Wood a Micky Waller. Na tehdejší hudební scéně rozvířili vody s výbornými alby Truth a Beck-Ola. Vzhledem k tomu, že ale Stewart pracoval na svém prvním sólovém albu, rozhodl se Beck v červenci 1969 po krátkém americkém turné a v předvečer Woodstocku, že kapelu rozpustí. Po nějaké době dal sestavu opět dohromady, avšak s jinými členy – zpěvákem Alexem Ligertwoodem, bubeníkem Cozy Powellem, Maxem Middletonem na klávesy a Clivem Chamanem na baskytaru. Společně nahráli několik alb a v červenci roku 1972 Beck opět působení skupiny ukončil.

Jeff Beck - Kytarový mág posouval žánrové hranice. Své prsty měl pojištěné na sedm milionů liber

Česká kytara jako dar

Poprvé u nás Jeff Beck koncertoval 23. června 2011. Den po tomto vystoupení slavil své 67. narozeniny a k těmto příležitostem se rozhodl uznávaný kytarář (bohužel dnes již zesnulý) Peter Jurkovič postavit mistrovi statocastera, kterému v den koncertu osobně předal. Beck měl z daru prý velkou radost a není se čemu divit – kytara je to opravdu nádherná. Krom Jeffa ji od pana Jurkoviče ze světových hvězd mají například také Eric Clapton a Billy Gibbons.

Foto: Ivan Prokop

Uvedení do Rock’n‘rollové síně slávy

Jeff Beck se v roce 1993 postaral o jeden z nejstručnějších pódiových projevů při příležitostí uvedení do Rock’n‘rollové síně slávy skupiny The Yardbirds, ve které v 60. letech působil, než byl kvůli napětí v kapele vyhozen. “Každopádně, někdo mi dnes řekl, že bych měl být na sebe dnes večer hrdý. Ale nejsem, protože mě vykopli. Jo, udělali to. Se*u na ně!” řekl s humorným výrazem, čímž pobavil jak publikum, tak například svého tehdejšího kolegu Jimmyho Pagea. Beck i Page pak byli součástí all-star jamu, který slavnostní večer ukončoval. Page v roce 2009 uvedl kytarový mág do Rock’n‘rollové síně slávy jakožto sólového umělce.

American Idol

Pěvecká televizní soutěž American Idol je místem, kde bychom kytarového mága jen těžko hledali. 24. dubna 2007 zde však vystoupil ve speciálním díle „Idol Gives Back“, jehož cílem bylo vybrat peníze pro různé charitativní organizace z celého světa. Beck zahrál společně s Kelly Clarkson skladbu Up to the Mountain od Petty Griffin, která ji složila jakožto poctu Martinu Lutherovi Kingovi.

Beck ve filmu

Hudebník se několikrát dostal i na televizní obrazovky. Poprvé tomu tak bylo v roce 1966, kde si střihl roli sama sebe v mysteriózním dramatu Zvětšenina, ve kterém vystupoval s kapelou The Yardbirds. Roli kytaristy si zahrál dále i ve filmu Dvojčata s Arnoldem Schwarzeneggerem a podílel se též na soundtracku. V roli listonoše jsme mohli zaregistrovat Becka v komedii Papežem proti své vůli z roku 1991.

 

Přátelství s Johnny Deppem

Johnny Depp se s Beckem spřátelil i na hudební úrovni. Když se Depp začal objevovat na koncertech Becka během turné po USA v roce 2019, nejeden fanoušek byl překvapen. Tato dvojice společně vydala v dubnu 2020 coververzi skladby Isolation od Johna Lennona. O dva roky později následovalo celé album s prostým názvem 18. „Když jsme spolu s Johnnym začali hrát, opravdu to podnítilo našeho mladistvého ducha a kreativitu,“ nechal se slyšet Beck. „Vtipkovali jsme o tom jaké by to asi bylo, kdyby nám bylo znovu 18. Proto jsme takto pojmenovali desku“ dodává. V Praze tato dvojice vystoupila 11. července 2022 v O2 universu.

LIVE: Jeff Beck přivezl do Prahy nálož kytarové virtuozity i Johnnyho Deppa

Vášnivý automobilový nadšenec

Kytarista byl dobře známý svou láskou pro automobily. Byl hrdým majitelem jedné z největších a nejepičtějších sbírek Ford Hot Rods automobilů ve Velké Británii. Jedním z jeho nejoblíbenějších modelů byla replika Ford Deuce Coupe z roku 1932 a taktéž jeho vlastní úprava Corvette Resto Rod z roku 1959. Jeho záliba v autech byla zjevná i v jeho písních a na některých přebalech alb.

Vášnivý automobilový nadšenec

Text: Dominik Pavliš, foto: FB Jeff Beck, Ivan Prokop
Témata: Jeff Beck, Johnny Depp, Peter Jurkovič, Yardbirds

zavřít