Russell Crowe s kapelou zahájí karlovarský filmový festival, jeho novou znělku nahrál Johnny Depp

Vydáno 05.05.2023 | autor: redakce

Hostem letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude herec a režisér, držitel Oscara a dvou Zlatých glóbů Russell Crowe. Při této příležitosti převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Oceňovaný herec se zároveň karlovarskému publiku představí jako hudebník. Na zahajovacím koncertu 30. června vystoupí se svou kapelou Indoor Garden Party. Na 57. ročníku bude slavnostně uvedena také nová znělka, kterou natočil Johnny Depp.

Russell Crowe s kapelou zahájí karlovarský filmový festival, jeho novou znělku nahrál Johnny Depp Russell Crowe s kapelou zahájí karlovarský filmový festival, jeho novou znělku nahrál Johnny Depp

Russell Crowe, který patří mezi nejrespektovanější herecké osobnosti světové kinematografie současnosti. Na svém kontě má Oscara za Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Gladiátor a dva Zlaté Glóby za snímky A Beautiful Mind (Čistá duše) a The Loudest Voice (Nejsilnější hlas). 

Hudební kariéru rozvíjí Russell Crowe od 80. let, kdy nahrál první sólový singl I Want To Be Like Marlon Brando. Od roku 1992 byl členem rockové formace Thirty Odd Foot of Grunts, s níž vydal tři alba. V roce 2005 začal spolupracovat s kanadským hudebníkem Alanem Doylem, s nímž natočil první singl a následně, v roce 2006 se skupinou pojmenovanou The Ordinary Fear of God také album My Hand, My Heart. V roce 2009 začali Crowe a Doyle pořádat koncerty skupiny Indoor Garden Party. Roku 2011 vyšel na iTunes jejich třetí společný počin The Crowe / Doyle Songbook Vol III. V roce 2017 jako Indoor Garden Party vydali album The Musical, které se na žebříčku iTunes a Amazonu ve Velké Británii dostalo dvakrát krátce na první místo. Album je k dispozici na Spotify.

Karlovarský festival uvede při příležitosti ocenění Russella Crowea historický dobrodružný snímek Petera Weira Master a Commander: Odvrácená strana světa (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003), od jehož vzniku uplyne letos 20 let. Film byl oceněn 2 Oscary a získal celkem 10 oscarových nominací, Russell Crowe byl za úlohu kapitána Aubreyho nominován na Zlatý Glób.

Novou znělku nahrál Johnny Depp

Originální znělky se snaží jedinečným způsobem připomínat oceněné osobnosti a hosty uplynulých ročníků karlovarského festivalu. Americký herec, producent a hudebník Johnny Depp, držitel tří oscarových nominací, Zlatého glóbu a nespočtu dalších cen, byl hostem 55. ročníku karlovarského festivalu v roce 2021. Osobně zde představil dva své producentské počiny: dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem (2020) a drama Minamata (2020), v němž navíc ztvárnil hlavní roli. Jeho návštěvu provázel obrovský zájem diváků a fanoušků.

Koncept festivalových znělek s významnými osobnostmi světové kinematografie vznikl před patnácti lety, tvůrci mikropříběhů odkazujících na propojení s karlovarským festivalem, jsou režiséři Ivan Zachariáš a Martin Krejčí.

Johnny Depp je již osmnáctou osobností, která natočila znělku speciálně pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Jejím režisérem je uznávaný reklamní a filmový režisér Ivan Zachariáš

TZ, foto: KVIFF, Pavlína Lindová
Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Russell Crowe, Indoor Garden Party, Johnny Depp

zavřít