Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech přivítá oscarové herce Geoffrey Rushe a Benicia Del Tora

Vydáno 21.06.2022 | autor: redakce

Australský herec, držitel Oscara Geoffrey Rush, převezme na slavnostním zakončení 56. ročníku karlovarského festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Vedle něj na největší tuzemskou filmovou akci dorazí i Benicio Del Toro, který převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech přivítá oscarové herce Geoffrey Rushe a Benicia Del Tora Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech přivítá oscarové herce Geoffrey Rushe a Benicia Del Tora

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon a tři další oscarové nominace, dva Zlaté Glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cena Emmy, divadelní cena Tony - to je jen krátký výčet z desítek ocenění, které v průběhu kariéry získal filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Tu spojil nejprve s divadlem, od začátků v Queensland Theatre Company, přes studia v Londýně a Paříži, vlastní autorská představení až po post režiséra a šéfa Belvoir Street Theatre Company, kde pomohl objevit řadu hereckých talentů, a přední australské i zahraniční divadelní scény, kde vystupoval.

Johnny Depp potěšil fanoušky na KVIFF, v Karlových Varech uvedl film Hrnec zlaťáků

Na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary převezme na slavnostním zakončení Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos ve světové kinematografii. K poctě Geoffreho Rushe uvede festival filmy Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záře.

Další ze světových hvězd, které na akci dorazí, bude herec Benicio Del Toro. Stejně jako Rush převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary na slavnostním zakončení. Uvedeny budou rovněž jeho filmy Traffic - Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí.

Benicio Del Toro patří od počátku 90. let minulého století k nejobsazovanějším hollywoodským hercům. Po studiích u významné herecké pedagožky Stelly Adler získal první příležitost v televizním seriálu Miami Vice a brzy také větší filmovou roli v bondovce Povolení zabíjet, kdy se stal nejmladším hercem, který ztvárnil protivníka agenta 007. Klíčovým titulem pro jeho další hereckou kariéru se pak stala role ve filmu Bryana Singera Obvyklí podezřelí, za níž byl oceněn Film Independent Spirit Award. 

Přestože Benicio Del Toro je v první řadě mimořádnou hereckou osobností, která propůjčuje nezaměnitelné charisma postavám napříč filmovými žánry, v jeho filmografii najdeme také titul dní Havaně (7 Days in Havana), na němž se v roce 2012 podílel jako režisér jedné z povídek. Nejnověji můžeme Benicia Del Tora vidět v kriminálním thrilleru Reptile (2022) z produkce Netlix, v němž si zahrál společně s Justinem Timberlakem.

Zahajovacím koncertem bude unikátní projekt SymfoMIG. Mig 21 vystoupí spolu s šedesátičlenným orchestrem Národního divadla a dvacetičlenným sborem Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale výčet umělců na pódiu rozhodně nekončí, s frontmanem kapely si zatančí i členky baletu naší první scény.

TZ, foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Geoffrey Rush, Benicio Del Toro, Mig 21

zavřít